Περίεργα

Φετβά απαγορεύει τη μετανάστευση στον Άρη

fetva_apagoreyei_ti_metanasteysi_ston_ari.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ιμάμηδες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποιούν ότι η συμμετοχή στο Μars One, ένα σχεδιαζόμενο ταξίδι στον Άρη χωρίς επιστροφή, είναι αντίθετο με τις προσταγές του Κορανίου.

Το θρησκευτικό διάταγμα ή φετβά εκδόθηκε από τη Γενική Αρχή Ισλαμικών Υποθέσεων, η οποία έκρινε ότι το ταξίδι, για το οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο.

Η διαπλανητική μετανάστευση θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία, την οποία απαγορεύει ρητά το Κοράνι, λένε οι μουσουλμάνοι κληρικοί.
«Υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο που ταξιδεύει στον πλανήτη Άρη να μην μπορέσει να παραμείνει ζωντανό εκεί και είναι επομένως πιο ευάλωτο στο θάνατο» γράφουν στη φετβά τους.

Από την πλευρά του, ο Μπας Λάνσντορπ, ένας από τους εμπνευστές του Mars One, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Fox ότι η αποστολή θα είναι όσο γίνεται ασφαλέστερη -οι επίδοξοι άποικοι θα φτάσουν στον Άρη αφού προηγηθεί μια σειρά μη επανδρωμένων αποστολών.

Πολλοί πάντως πιστεύουν ότι το Mars One δεν θα αναχωρήσει ποτέ, όχι μόνο λόγω των τεχνικών δυσκολιών αλλά και λόγω των αστρονομικών ποσών που θα απαιτούνταν.

Ίσως οι ιμάμηδες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανησύχησαν λόγω αυτών ακριβώς των επιφυλάξεων, καθώς η Γενική Αρχή Ισλαμικών Υποθέσεων διαβεβαιώνει ότι δεν είναι αντίθετη στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Αρκετοί μουσουλμάνοι έχουν εξάλλου πετάξει στο Διάστημα -οι περισσότεροι κοσμοναύτες από τη Ρωσία και από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα