Οικονομία

Φιάσκο στα έσοδα με τα μπλοκάκια που έκλεισαν – Τρύπα εκατομμυρίων

Ακούστε το άρθρο

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι οι… εμπνεύσεις Κατρούγκαλου στον υπολογισμό των εισφορών στα «μπλοκάκια» κάνουν μεγάλη και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη ζημιά και στα φορολογικά έσοδα.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη το απίστευτο μπάχαλο με το ποιος επιβαρύνεται από τις εισφορές και ποιος θα πάει να «καρφώσει» τον εργοδότη του, όπως επίσης τα λάθη στον υπολογισμό των νέων εισφορών (με βάση τα εισοδήματα του 2015) αλλά και το ότι δεν έχουν βρεθεί από το σύστημα περίπου 90.000 εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση (μισθωτοί που εργάζονται και με «μπλοκάκι»), θα πρέπει να δει τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ αλλά και της ΑΑΔΕ, που αποτυπώνουν την «τρύπα» στα αντίστοιχα προσδοκώμενα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία του 3μήνου δείχνουν ότι όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι υστερούν κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ότι υστερούν και έναντι των αντίστοιχων περσινών εσόδων κατά 7 εκατ. ευρώ. Η πρώτη ανάλυση δείχνει ότι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών είναι σαφώς μειωμένος, προφανώς και λόγω της μείωσης των αποδοχών, ελέω στροφής στη μερική απασχόληση. Η δεύτερη ανάλυση δείχνει ότι οι φόροι που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης, δηλαδή από «μπλοκάκια», είναι λιγότεροι.

Η επισκόπηση των φορολογικών εσόδων της ΑΑΔΕ για το πρώτο δίμηνο είναι αποκαλυπτική: τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα (πλην μισθών και συντάξεων) εισπραττόμενο με τη μορφή παρακράτησης μειώθηκαν, με το ποσό να ανέρχεται σε 97,74 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017 έναντι 122,59 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους!

Η αιτία της καταβύθισης των εν λόγω εσόδων- που ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη από τους γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης- δεν είναι μόνο η μαζική φυγή τουλάχιστον 130.000 υπόχρεων από τα κατάστιχα των εφοριών απ’ όσους είχαν «μπλοκάκι», αλλά και η απόκρυψη εισοδημάτων έτσι ώστε οι διατηρούντες δελτίο παροχής υπηρεσιών να γλιτώσουν από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες «τρώνε» σχεδόν το 40% του εισοδήματος.

iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα