Εκπαίδευση

Φίλης: Με σωστή Παιδεία, οι 17χρονοι μπορούν να ψηφίζουν και να οδηγούν

3aafd539224459bce8bd042cde65d8cf.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Θεωρούμε, ότι με σωστή διαπαιδαγώγηση, οι 17χρονοι μπορούν να ψηφίζουν και να οδηγούν» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, προαναγγέλοντας μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στις πρώτες του Γυμνάσιου.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: 

«Θεωρούμε, ότι είναι αναγκαίο και μπορεί να υπάρξει, να ψηφίζουν οι νέοι, 17 ετών για να εκλέγουν κυβέρνηση, συνεπώς θα πρέπει να τους δώσει η κοινωνία μια τέτοια αρμοδιότητα, μια τέτοια ευθύνη που αφορά το σύνολο την πορεία της κοινωνίας. Να μην τους δώσει και το τιμόνι να οδηγούν;

» Πιστεύω όμως, όπως για το θέμα της ψήφου στα 17, χρειάζεται μια πολιτική διαπαιδαγώγηση και στο σχολείο και παντού στην κοινωνία και ως ένα βαθμό αυτό προχωρεί και για το θέμα της αδείας οδήγησης και αυτό είναι πολύ αναγκαίο, χρειάζεται από το Δημοτικό σχολείο να έχουμε μια διαπαιδαγώγηση που να αφορά την ευθύνη, σε σχέση με την οδήγηση και με την κυκλοφοριακή αγωγή. 

» Εκεί πηγαίνουμε τώρα, να θεσπίσουμε στο Δημοτικό, τις τελευταίες τάξεις και στο Γυμνάσιο, τις πρώτες, μαθήματα που να εξοικειώνουν τα παιδιά με την οδήγηση και γενικότερα να αντιμετωπίζουν και να προλαμβάνουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τα ατυχήματα στη χώρα μας.»

Για την άδεια οδήγησης δικύκλου, ο υπουργός σημείωσε:

«Βεβαίως, ένα είναι η οδήγηση του αυτοκινήτου και ένα άλλο, είναι η οδήγηση δικύκλου. Το δίκυκλο είναι άλλο πράγμα από το αυτοκίνητο, μπορούμε να έχουμε και μια διαφοροποίηση ηλικιακή. 
Σε μακρινές αποστάσεις, ναι, (το δίκυκλο είναι πιο επικίνδυνο από το αυτοκίνητο), αλλά στη γειτονιά, από το σχολείο στο σπίτι, μπορούμε να βρούμε διάφορες παραμέτρους, που να τις αξιολογήσουμε.»

 
 
in.gr

Όλη η επικαιρότητα