Τεχνολογία

Φίλοι, μοιραστείτε δισκάκια, αλλά δεν θα παίζετε μαζί online δωρεάν, λέει η Sony

sony.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η Sony κέρδισε τις εντυπώσεις στην E3 αφού δεν έθεσε κανέναν τεχνικό περιορισμό στο μοίρασμα τίτλων του PS4 σε δίσκους μεταξύ φίλων, σε αντίθεση με την πολιτική που υιοθετεί η Microsoft για το Xbox One. Χειροκροτήματα ακούστηκαν επίσης, με την ανακοίνωση της τιμής του Playstation 4, που θα είναι 100 δολάρια φτηνότερο από το Xbox One. Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα αναφέρεται ότι οι φίλοι με PS4 δεν θα μπορούν να παίζουν μαζί online, εάν δεν πληρώνουν 4 έως 6 δολάρια το μήνα στον ιαπωνικό κολοσσό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SCEA, Τζακ Τρέτον εκτόξευσε έμμεσα αλλά με σαφήνεια τα πυρά του ενάντια στην πολιτική που υιοθετεί η Microsoft στο Xbox One. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αυτό που είναι πιο συναρπαστικό για μας είναι η μεταμόρφωση του οικοσυστήματος του PlayStation σε έναν πανίσχυρο και ολοζώντανο προορισμό, στον οποίο όλοι μπορούν να παίζουν, να μοιράζονται και να συνδέονται με τους δικούς τους όρους». Νωρίτερα, στο επίσημο κανάλι της Sony στο YouTube η εταιρεία χλεύαζε έμμεσα τους όρους υπό τους οποίους η Microsoft θα επιτρέπει την «μεταβίβαση» ενός παιχνιδιού σε δίσκο από φίλο σε φίλο.

Ωστόσο, μια υποσημείωση στο βίντεο που δημοσίευσε η Sony για να χλευάσει την Microsoft μοιάζει με μπούμερανγκ. Στο βίντεο υπάρχει η επισήμανση ότι οι «οδηγίες» αφορούν μόνο σε παιχνίδια σε δίσκους, ενώ τα ομαδικά παιχνίδια online απαιτούν λογαριασμό στο Playstation Network (PSN) και συνδρομή PS Plus.

PS Plus για το PS4

Η συνδρομητική υπηρεσία PS Plus αφορά όχι μόνο το Playstation 4 αλλά και το Playstation 3 και το φορητό PS Vita. Eπί της ουσίας, το PS Plus είναι το διαδικτυακό κατάστημα παιχνιδιών της Sony, που θα δελεάζει τους παίκτες με εκπτώσεις σε games, περιορισμένης μεν διάρκειας αλλά γενναίες, από 20% έως και 80%, που όμοιές τους δεν θα υπάρχουν στα καταστήματα.

Επιπλέον, το PS Plus θα επιτρέπει την αποθήκευση της τρέχουσας εξέλιξης του παιχνιδιού του παίκτη στο cloud (cloud saves) και την πρόσβαση σε λογισμικό που βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη (beta).

Με το PS Plus η Sony εγκαινιάζει επίσης την ιδέα της βιβλιοθήκης παιχνιδιών. Η «Άμεση Συλλογή Παιχνιδιών» (Instant Game Collection) όπως την ονομάζει, θα εμπλουτίζεται με ειδικές εκδόσεις παιχνιδιών. Για παράδειγμα, η SCEA θα προσφέρει ειδική έκδοση του #DRIVECLUB, την PS Plus Edition, φυλάσσοντας «την αυθεντικότητα και την βαθιά εμπειρία που περιμένουν οι gamers από το #DRIVECLUB» μόνο για τα μέλη της συνδρομητικής υπηρεσίας.

H πρόσβαση στην Άμεση Βιβλιοθήκη εξασφαλίζει δωρεάν τίτλους. Όταν κυκλοφορήσει το PS4, και μόνο για έναν χρόνο, στην Άμεση Βιβλιοθήκη θα προστεθούν οι πρώτοι τίτλοι δωρεάν (Dont’Starve, Outlast, Secret Ponchos).

Παίξτε με τους φίλους σας online, αν πληρώνετε αμφότεροι συνδρομή στο PS Plus

Τα μέλη του PS Plus θα έχουν διαφορετική εμπειρία από τα μέλη.  Ως προνόμια θεωρούνται στο εξής η δυνατότητα οnline Multi Player -ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του PS3, αφού σε αντίθεση με το Xbox 360, δεν απαιτούσε συνδρομή για την συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια online.  Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι συνδρομητές θα μπορούν να παίζουν online με άλλους παίκτες και να «παρεμβαίνουν» στο παιχνίδι των φίλων τους, να παρακολουθούν τη ζωντανή μετάδοση του παιχνιδιού ή να συνομιλούν με φίλους σε διαφορετικά παιχνίδια.

Προνόμιο μόνο των μελών της υπηρεσίας PS Plus αποτελεί επίσης το αυτόματο download αναβαθμίσεων (“Automatic patch download”) που στο PS4 πραγματοποιεί συχνότερους ελέγχους για διαθέσιμες αναβαθμίσεις και εγκαθιστά αυτόματα τα updates.

Οι κάτοχοι PS3 και PS Vita με ισχύουσα συνδρομή στο PS Plus μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο PS Plus του PS4, ενώ τα μέλη που θα εγγραφούν στην υπηρεσία μέσω PS4 θα έχουν PS Plus στο PS3 και στο PS Vita.

Η Sony διαθέτει πάσο τρίμηνης πρόσβασης στην υπηρεσία (δεν υπάρχει μηνιαίο) με κόστος 6 δολάρια το μήνα ή 12 μηνών με 4 δολάρια το μήνα (ή 50 περίπου δολάρια το χρόνο).

Η Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ολοκαίνουριες online gaming εμπειρίες και βελτιωμένη κοινωνική συνδεσιμότητα, η οποία θα φέρει τους gamers ακόμη πιο κοντά, μέσω του PlayStation 4 (PS4) και διαφόρων δικτυακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του PlayStation Network. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η SCE θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνδρομητική υπηρεσία PlayStation Plus ταυτόχρονα με το λανσάρισμα του PS4 την ερχόμενη εορταστική περίοδο. Επιπρόσθετα οι χρήστες του PS4 θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα streaming και κοινωνικών δικτυακών υπηρεσιών.

Η υπηρεσία PS Plus παρουσιάστηκε πρώτη φορά για το PlayStation 3 (PS3) το 2010 και για το PlayStation Vita (PS Vita) το 2012. «Έκτοτε το PS Plus απολαμβάνει ευρύτατης υποστήριξης από μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο και ο αριθμός των συνδρομητών αυξάνεται σταθερά από την ημέρα που παρουσιάστηκε». Το PS Plus προσφέρει διάφορα προνόμια, όπως αποκλειστικές εκπτώσεις σε games, αποθήκευση παιχνιδιών στο cloud και πρόσβαση στην Instant Game Collection, μέσω της οποίας τα μέλη μπορούν να παίξουν εντελώς δωρεάν και χωρίς περιορισμούς τις πλήρεις εκδόσεις δημοφιλών τίτλων των SCE Worldwide Studios και συνεργαζόμενων εταιρειών.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Όλη η επικαιρότητα