Πολιτική Συνεντεύξεις

Φώφη Γεννηματά στην εφ.«Πατρίς»: Ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την Πατρών – Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Ηλείας, και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Πύργου, πραγματοποιεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά θα μιλήσει απόψε, στις 19:00, στην ανοιχτή συγκέντρωση των φίλων και μελών του Κινήματος, στο Συνεδριακό της Περιφέρειας, στον Πύργο, ενώ αύριο, Δευτέρα, θα παρευρεθεί στην δοξολογία για τον εορτασμό του πολιούχου Πύργου, Αγίου Χαραλάμπους. Με αφορμή την επίσκεψη της η κ. Γεννηματά, μιλά αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» για τα σημαντικότερα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, τους στόχους του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς και για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους Ηλείους, αυτά του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, και της δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.

Συνέντευξη στην Μαριάννα Μητροπούλου
mariannamitropoulou93@gmail.com

Από την θέση της αντιπολίτευσης που στοχεύει το Κίνημα Αλλαγής;

Το 2020 είναι η χρονιά της μεγάλης αντεπίθεσης. Ένα πραγματικό ξεΚίνημα Αλλαγής. Με στόχο να αναδειχθεί ξανά η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη σε πρωταγωνιστή, με  ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος των πολιτών. Με σχέδιο, πρωτοβουλίες και δράσεις, με νέες ιδέες και νέα πρότυπα, τόσο μέσα όσο και έξω από την Βουλή, και σε όλη την Ελλάδα.

Είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση, μαχητική και προγραμματική. Είμαστε το “αποκούμπι” της Ελληνικής κοινωνίας. Με τις παρεμβάσεις μας, όπως για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη θεσμοθέτηση πραγματικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, το φραγμό στις ανεξέλεγκτες χρεώσεις των τραπεζών, τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα, την αύξηση του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, την στήριξη των μικρομεσαίων και των αγροτών.

Θέλουμε το μήνυμά μας να διαχυθεί παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε εργασιακό χώρο. Να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ελλήνων, που πάγωσαν τα χρόνια της κρίσης και της μεγάλης δοκιμασίας.

Έχετε μιλήσει πολλές φορές για την αναγκαιότητα της εθνικής ομοψυχίας και της συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα. Πως κρίνετε ωστόσο την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα αυτά;

Στα εθνικά θέματα, με την πολιτική του κ. Ερντογάν να απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, επιβάλλεται εθνική ομοψυχία και εγρήγορση, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Ψυχραιμία βέβαια, λέει και η Κυβέρνηση, αλλά ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός και πολύ περισσότερο δε, να τρέχεις πίσω από τα γεγονότα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταστεί προβλέψιμα δεδομένη και δεν διαθέτει την αναγκαία δυναμική να κινήσει τα νήματα των εξελίξεων υπέρ των συμφερόντων της Χώρας. Ο  Πρωθυπουργός τρέχει εκ των υστέρων πίσω από τις εξελίξεις. Με το ταξίδι του στις Η.Π.Α. δημιούργησε προβληματισμό, καθώς κρίσιμες εξελίξεις κινούνται ερήμην μας. Ενώ φυσικά, ο αποκλεισμός της χώρας μας από την συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη ήταν ταπεινωτικός για την Ελλάδα.

Μόνο όταν υπάρξει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, θα μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει ένα μήνυμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό και να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της. Για αυτό επείγει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να χαράξουμε μια εθνική γραμμή.  Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου μας. Να είσαι περήφανος για τη χώρα σου χωρίς να μισείς τον γείτονά σου. Να επιδιώκεις και να εργάζεσαι συστηματικά για την ειρήνη αλλά και να είσαι έτοιμος να απαντήσεις αποφασιστικά όταν απειληθούν κυριαρχικά σου δικαιώματα. Αυτό είναι το αποτύπωμα και η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, που έκανε την Ελλάδα μια Ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο, σεβαστή και υπολογίσιμη από φίλους και εχθρούς.

«Μόνο όταν υπάρξει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, θα μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει ένα μήνυμα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό»

Βρεθήκατε πρόσφατα στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι διαθέσεις της Ευρώπης όσο αφορά την τουρκική παραβατικότητα;

Οι διεθνείς σχέσεις δεν  είναι θέμα διαθέσεων. Η διαμόρφωση και ενεργοποίηση συμμαχιών απαιτεί στρατηγική, σχέδιο, πρωτοβουλίες. Εμείς διεκδικήσαμε και πετύχαμε  την κοινή δήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέναντι στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Με τον ίδιο τρόπο είχαμε κινηθεί για το προσφυγικό, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δυστυχώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπερτερούν Κυβερνήσεις του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η Ν.Δ., που δεν επιδεικνύει αντίστοιχη αποφασιστικότητα στο πλαίσιο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων.

Όπως σας προανέφερα, η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμφανίζεται τόσο προβλέψιμα δεδομένη προς όλους. Για όσο συνεχίζει στη ίδια ρότα, η Ε.Ε που παραμένει αμήχανη και διστακτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής  αντί για την έμπρακτη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα θα περιορίζεται σε ανέξοδες διακηρύξεις.

Απλή αναλογική: Από πολλούς κρίθηκε ως μη κατανοητή η στάση σας υπέρ της κατάργηση της, καθώς κομματικά πιθανόν να σας συνέφερε περισσότερο. Τι απαντάτε σε όσους το υποστηρίζουν αυτό;

Αν πολιτευόμασταν με βάση το τι συμφέρει εμάς, αλλά ζημιώνει τη χώρα, θα ήμασταν ακόμη Κυβέρνηση! Εγώ πρεσβεύω την πολιτική που ψάχνει δίκαιες και πολιτικά αποτελεσματικές λύσεις για τη χώρα μου. Είδαμε που οδήγησε την χώρα ο μικροκομματικός τακτικισμός και η καιροσκοπική αντιπολίτευση, ένθεν και ένθεν. Δεν θα τους μιμηθούμε σε αυτό. Το συμφέρον για την χώρα είναι να έχει κυβέρνηση, χωρίς να νοθεύεται η λαϊκή ψήφος. Αν η παράταξή μας συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο, είναι γιατί έχει κεραίες στην κοινωνία. Αυτός ο δρόμος θα ξανακάνει την Παράταξη μεγάλη. Η εμπιστοσύνη που θα εμπνεύσουμε στον κόσμο με τη γνήσια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, τις λύσεις που ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε στα προβλήματα των πολιτών.

Το εκλογικό σύστημα δεν είναι εφήμερο εργαλείο, αποτελεί κομβική παράμετρο στη λειτουργία του πολιτεύματος, στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας.  Οι απόψεις των κομμάτων δεν γράφονται σε πέτρα, αλλά προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε εποχής. Το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε σε ανύποπτο χρόνο ολοκληρωμένη πρόταση ενός δίκαιου αναλογικού και αποτελεσματικού εκλογικού νόμου, που σέβεται την βούληση των πολιτών και ταυτοχρόνως την ανάγκη επίτευξης σταθερών Κυβερνήσεων.  Η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια, άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν την υπερασπίζεται μια χαρά αξιοποίησε δυο φορές  το θηριώδες bonus των 50 εδρών για να γίνει κυβέρνηση.

Οι επόμενες εκλογές πάντως θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ένα εκλογικό σύστημα υπαγορευμένο από την κομματική αλαζονεία και το άγχος διατήρησης της εξουσίας και δηλώνει έτοιμος να  “τζογάρει” σε διπλές εκλογές.

Την απάντηση θα την δώσει ο λαός με την ψήφο του. Καμία αριθμητική αλχημεία εκλογικών συστημάτων δεν μπορεί να αποτρέψει  τη λαϊκή κρίση στην κάλπη.    Θα σας θυμίσω πως είναι η τρίτη φορά που η δεξιά παίζει με τον εκλογικό νόμο.  Τις δύο προηγούμενες “κάηκε” χάνοντας στις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξη του, αναφέρθηκε στη κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos που σχηματίστηκε στην Ισπανία, τονίζοντας πως θα ήθελε ένα τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης και στην χώρα μας. Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό; Θα μπορούσαν ποτέ να γεφυρωθούν οι πολιτικές σας διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όλοι θυμόμαστε πως όταν οι Έλληνες… Podemos έψαχναν  «συμπαίκτη»  να κυβερνήσουν, επέλεξαν να το κάνουν με ότι νιώθουν πιο άνετα και με ότι ταιριάζουν καλύτερα. Με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Σε ότι μας αφορά η προοδευτική συνεργασία είναι στο DNA μας. Εξάλλου στο Κίνημα Αλλαγής συμμετέχουμε κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές, αριστεροί. Είμαστε μια πραγματική προοδευτική συμμαχία, όχι ένα άθυρμα κα άθροισμα λαϊκιστών από όλο το πολιτικό φάσμα, μια εφήμερη τυχοδιωκτική συνύπαρξη με ακροδεξιούς, καραμανλικούς δεξιούς και διάφορους μεταφερόμενους εξουσιολάγνους. Για το Κίνημα Αλλαγής είναι αγεφύρωτες οι ιδεολογικές, πολιτικές, προγραμματικές διαφορές με ότι δεν σχετίζεται με μια πραγματικά   προοδευτική και σύγχρονη ατζέντα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτό. Ο δήθεν προοδευτικός μανδύας που ενδύεται  όποτε τον συμφέρει, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα έργα και τις ημέρες του ούτε τις πραγματικές του προθέσεις και τις σκοπιμότητες. Κανένα δείγμα αλλαγής.

Προσφυγικό σε έξαρση, και η κυβέρνηση σχεδιάζει την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας. Μια από αυτές θα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν και στην πόλη του Πύργου. Πως κρίνετε αυτό το κυβερνητικό πλάνο, και ποια είναι η γνώμη σας για την δημιουργία τέτοιου τύπου δομών;

Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών. Στη θεωρία τόσους μήνες παρουσιάζει σχέδια και ασκήσεις επί χάρτου χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η κατάσταση επιδεινώνεται με ορατό τον κίνδυνο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Θα επαναλάβω ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.  Και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπισθεί. Την ώρα που χρειάζεται να αυξήσουμε με κάθε τρόπο την πίεση προς την Ευρώπη ακόμα και με βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις, η κυβέρνηση μοιρολατρικά, όπως ακριβώς και η προηγούμενη,  δεν διεκδικεί, δεν αναλαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε εθνική τραγωδία.

Εμείς παρουσιάσαμε εγκαίρως, καιρό πριν, συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων, στην κατεύθυνση αλλαγής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που έδωσε τα κλειδιά στον Ερντογάν να εκβιάζει. Νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, κατανομή των βαρών σε όλα τα κράτη–μέλη, ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας ως συνόρων της Ευρώπης. Μόνο στο πλαίσιο αυτό η χώρα μπορεί να διαχειριστεί τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που της αναλογεί. Με σοβαρές δομές που μπορούν να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που φιλοξενούν αλλά και των τοπικών κοινωνιών μετά από ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα η κυβέρνηση κινείται στα μουλωχτά, μέσα σε ένα πέπλο μυστικότητας με επιλογές χώρων –  όπως συμβαίνει στον Πύργο – που είναι αντικειμενικά ακατάλληλες για το σκοπό αυτό και χωρίς να παρουσιάζεται ένα συνολικό σχέδιο με  πραγματικά δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλη την επικράτεια.

Στιγμιότυπο από την τελευταία επίσκεψη της κ. Γεννηματά στην Ηλεία, το καλοκαίρι.

Πάτρα – Πύργος: Ίσως ένας από τους πιο αιματοβαμένους οδικούς άξονες της χώρας, για την κατασκευή του οποίου οι πολίτες της Ηλείας, δεν έχουν πάρει ακόμη σαφείς απαντήσεις. Πως σχολιάζετε την κατάσταση αυτή;

Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Ηλεία και γνωρίζω  από πρώτο χέρι την επείγουσα αναγκαιότητα ολοκλήρωσης επιτέλους του δρόμου Πάτρα-Πύργος. Σας θυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2016 επισκέφθηκα το εγκαταλελειμμένο έργο και κατήγγειλα την ακύρωση της δημοπράτησής του και την κατάτμηση σε 8 εργολαβίες. Δυστυχώς το έργο που επισκέφθηκα τότε, παραμένει ακόμα εγκαταλελειμμένο, παρά τις προεκλογικές φιέστες για την επανέναρξη των εργασιών. Είναι γι αυτό πολύ υποκριτική η στάση του κ. Τσίπρα, που τώρα εκφράζει φόβους για την υλοποίησή του, μιας και έχει την κύρια ευθύνη για την ακύρωση της δημοπράτησής του, τον Μάρτιο του 2015.

Υπεύθυνη όμως, τώρα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που ενώ δήλωνε ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση – και όχι μόνο – φάνηκε εντελώς ανέτοιμη. Ο αρμόδιος Υπουργός, εδώ και 6 μήνες δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση του έργου χωρίς να έχει παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο από τις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπως λέει, ούτε και από τη συμφωνία με την Ολυμπία Οδό, για την ένταξη του έργου στην παραχώρηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί το έργο το συντομότερο δυνατό, εντός του τρέχοντος χρηματοδοτικού πλαισίου, χωρίς μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο και τους πολίτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και περιμένουμε τον αρμόδιο Υπουργό στη Βουλή, όπου τον έχουμε καλέσει, να παρουσιάσει το σχεδιασμό του. Οι προσπάθειές μας θα είναι διαρκείς, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, μέχρι την ολοκλήρωση του  έργου.

Όλη η επικαιρότητα