Πολιτική

Φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της συμφωνίας με τη Σ. Αραβία

Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν επανεξέταση της συμφωνίας εντός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες τις καταγγελίες για εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο της Υεμένης. Την αρχή έκανε χθες ο Νίκος Φίλης. Αφού εξέφρασε την βεβαιότητά του πως η κυβέρνηση θα παράσχει τη Δευτέρα στη Βουλή απαντήσεις που δε θα αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας (“δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες”, είπε χαρακτηριστικά), στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας.

“Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που  οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και  προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Κι όλα αυτά με  την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ“, επισήμανε, για να προσθέσει: “Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση,  με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό  να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι  αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα,  επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων”.

Παρέμβαση Σκουρλέτη

Τον προβληματισμό του, άλλωστε, εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή Focus της δημόσιας τηλεόρασης. “Προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Τη συμφωνία του με την άποψη αυτή εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ενώ σήμερα το πρωί, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Ξυδάκης: “ίσως ήταν καλύτερα που δεν έγινε η πώληση». «Διαχρονικά η Ελλάδα δεν είχε ευθεία εμπλοκή με τις ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ίσως καλύτερα που ματαιώθηκε αυτή η πώληση”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα