Κόσμος

Forbes: Ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου για ένατη διαδοχική χρονιά η Άνγκελα Μέρκελ

Ακούστε το άρθρο

Η φετινή λίστα του Forbes με τις “Ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη” περιλαμβάνει προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή και επαναπροσδιορίζουν τις παραδοσιακές δομές εξουσίας – Στη δεύτερη θέση η Κριστίν Λαγκάρντ

Στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη παρέμεινε για ένατη συνεχή χρονιά η Άνγκελα Μέρκελ.

Η φετινή λίστα του Forbes με τις “Ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη” περιλαμβάνει προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή και επαναπροσδιορίζουν τις παραδοσιακές δομές εξουσίας, αφήνοντας το στίγμα τους στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Χρησιμοποιούν τη δύναμη και τη θέση τους για να ενισχύσουν την παγκόσμια επιχειρηματικότητα, να επιλύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη αλλά και να αλλάξουν το πολιτικό αφήγημα και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτεύγματά τους είναι τεράστια, δεδομένου μάλιστα ότι διαμορφώνουν νέους δρόμους σε τομείς και θέσεις που παραδοσιακά κυριαρχούνται από το ανδρικό φύλο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει, με τη φετινή της διάκριση, η μόνη αρχηγός κράτους των G20, που διατηρεί τα σκήπτρα για ένατη διαδοχική χρονιά (ενώ είναι η 14η φορά που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα). Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα εάν σκεφτεί κανείς μόλις το 5% των επικεφαλής κυβερνήσεων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες, ενώ το “ασθενές” φύλο αντιπροσωπεύει μόνο το 24% των θέσεων στα κοινοβούλια του πλανήτη.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της φετινής λίστας του Forbes.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι η μόνη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση αλλά και η “αρχιτέκτονας” της διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η φετινή λίστα με τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη περιλαμβάνει και αξιοσημείωτες νέες παρουσίες που έχουν αναλάβει πλέον ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Πρόκειται για τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (που βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας) και την υπουργό Οικονομικών της Ινδίας Νιρμάλα Σιθαραμάν (που καταλαμβάνει την 34η θέση).

Η λίστα των “Ισχυρότερων γυναικών του κόσμου” περιλαμβάνει και γυναίκες από τον χώρο των επιχειρήσεων, των media, του Χόλιγουντ αλλά και με ενεργό φιλανθρωπική δράση. Ενδεικτικά αναφέρονται η Μελίντα Γκέιτς, σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Γκέιτς, η οποία βρίσκεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Όπρα Γουίνφρεϊ που καταλαμβάνει την 20η θέση, η Βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση 40 ή η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ στην 71η θέση.

Παρούσα στη λίστα είναι και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ιβάνκα, η οποία βρίσκεται πλέον στο Νο42 της λίστας, «χάνοντας» 18 θέσεις από πέρσι.

Η φετινή κατάταξη όμως περιλαμβάνει και συνολικά 23 νεοεισερχόμενες, με πιο αξιοσημείωτες αυτές της διευθύνουσας συμβούλου της Accenture Τζούλι Σουίτ (θέση 16), της τραγουδίστριας Ριάνα (θέση 61) αλλά και της 16χρονης ακτιβίστριας υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ, που ολοκληρώνει τη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη.

Όλη η επικαιρότητα