Πολιτισμός

Φώτα… κάμερα… πάμε!

14679_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Για 15η συνεχή χρονιά η μεγαλύτερη νεανική γιορτή στην Ελλάδα για την Κινηματογραφική Παιδεία, τον Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο και τη Νεανική Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση θα μας συντροφεύσει για μια εβδομάδα!

Το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 12η Camera Zizanio ξεκινούν απόψε το βράδυ την «επίσημη» λειτουργία τους με την τελετή έναρξης, στις 8 το βράδυ στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

Αν και η οικονομική κρίση έχει επιφέρει πάμπολλα προβλήματα ?ιδιαίτερα στο χώρο του Πολιτισμού- το Φεστιβάλ παραμένει πιστό στο ραντεβού του με τους χιλιάδες φίλους του κάθε ηλικίας με πληθώρα εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες δίνοντας χαρούμενο τόνο στην καθημερινότητα της Ηλείας.

Φέτος μάλιστα, διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Νέοι συνεργάτες, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.

Στο 15ο Φεστιβάλ, του οποίου η ΕΡΤ είναι χορηγός και χορηγός επικοινωνίας, θα διαγωνιστούν συνολικά 51 ταινίες, οι δημιουργοί των οποίων προέρχονται από 30 χώρες απ? όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και η 12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που στοχεύει να ενθαρρύνει παιδιά και νέους να δημιουργούν τα δικά τους οπτικοακουστικά έργα.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα λειτουργήσουν στον Πύργο κινηματογραφικά εργαστήρια, ενώ θα πραγματοποιηθούν προβολές και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις σε πόλεις της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στα αξιοσημείωτα για την αποψινή τελετή έναρξης είναι η προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους που είναι οι εξής:

«Ολυμπιακή Φλόγα: Η Φλόγα της Ειρήνης», (2012, του Αλέξανδρου Παπαηλιού).

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί παιδιά», (2012, του Αλέξανδρου Λαμπρίδη).

«Prologo», (Ισπανία 2012, του Lucas Figueroa).

Τιμώμενο πρόσωπο του 15ου Φεστιβάλ, είναι ο Νίκος Καβουκίδης. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τον τιμά για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο και για την πολύπλευρη στήριξή του στους νέους κινηματογραφιστές.

Επιστροφή από τη Φινλανδία με 4 βραβεία!

Με τέσσερα βραβεία στις «βαλίτσες» τους, επέστρεψαν από το WILDLIFE VAASA FESTIVAL 2012 οι ελληνικές νεανικές δημιουργίες που πήραν μέρος. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία 22 με 25 Νοεμβρίου και με πρωτοβουλία της Camera Zizanio στάλθηκαν εκεί μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές νεανικές δημιουργίες που είχαν οικολογικό περιεχόμενο και προκρίθηκαν στο τμήμα των παιδικών και νεανικών ταινιών..

Στην κατηγορία 2 των Νεανικών ταινιών ένα από τα 5 βραβεία πηγαίνει στην ταινία «Ένα ταξίδι 3 λεπτών» (1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας). Εκεί όμως που οι ελληνικές ταινίες έκαναν θραύση ήταν στην κατηγορία 3 (ταινίες κινουμένων σχεδίων) όπου κατέκτησαν τα τρία από τα 5 βραβεία με τις ταινίες: «Ο λυπημένος σκύλος» (5ο Δημοτικό σχολείο Χολαργού) «Η κοιλιά», «Μικρές μουσικές ιστορίες στην εποχή της κρίσης» (112 Δημοτικό σχολείο Αθήνας).

Αρχίζουν σήμερα?

Προβολές διαγωνιστικού προγράμματος 12ης Camera Zizanio (Συνεδριακό Κέντρο): 1-3 Δεκεμβρίου: 10:00-14:00 και 15:00-18:00: Ελληνικό Τμήμα

Κινηματογραφικά εργαστήρια: Εργαστήριο DAILY NEWS- Καθημερινή παραγωγή ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ με σχόλια πάνω στα τεκταινόμενα στο Φεστιβάλ, που προβάλλεται κάθε βράδυ στις 20:30 στο θέατρο Απόλλων. Υπεύθυνος σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Θεοδοσίου ενώ συμμετέχουν μαθητές γυμνασίων-λυκείων και φοιτητές. 1-8/12/2012, Συνεδριακό Κέντρο (Παρασκήνιο κεντρικής αίθουσας) 11:00-14:30 (και απογεύματα).

Εργαστήριο

Κριτική Επιτροπή 12ης Camera Zizanio – Ελληνικό Τμήμα. Υπεύθυνη: Σοφία Γιακμογλίδου. Μαθητές γυμνασίων-λυκείων, φοιτητές (1-3/12/2012, Συνεδριακό κέντρο, 10:00-14:00 και 15:00-18:00)

Εργαστήριο

Ρεπορτάζ – Συντακτική επιτροπή Zizanio News. Παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων του 15ου Φεστιβάλ και της 12ης Camera Zizanio και διαρκής ενημέρωση του zizanionews.wordpress.com με ρεπορτάζ, κριτικές, σχόλια κλπ. Υπεύθυνη: Σοφία Γιακμογλίδου και Πέλυ Μπεβούδα. Μαθητές γυμνασίων-λυκείων, φοιτητές.1-8/12/2012, Συνεδριακό κέντρο (αίθουσα ΚΕΣΥ), 14:30-17:30

Παράλληλες εκδηλώσεις

1) Το Παιδί στη Δεκαετία του ΄20 (Μικρά Ασία, Προσφυγιά, Οικονομική Κρίση). Έκθεση Φωτογραφίας από το Αρχείο της ΕΡΤ με θέμα τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών τη δεκαετία του \’20, όπως αυτές καταγράφονται στις συλλογές «Π. Πουλίδης» και «Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού – Εκστρατεία στη Μικρά Ασία». 1-8/12/2012, Δημαρχείο, αίθουσα εκθέσεων (ισόγειο), 10:00-14:00 & 18:00-20:30

2) Ολυμπιακή Φλόγα 1967-1996. Έκθεση Φωτογραφίας από το Αρχείο της ΕΡΤ, που παρουσιάζει μια καταγραφή της αφής, της παράδοσης αλλά και του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας από το 1967 έως το 1996, μέσα από το φακό του σπουδαίου Έλληνα Φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. 1-8/12/2012, Δημαρχείο Πύργου, αίθουσα εκθέσεων (ισόγειο), 10:00-14:00 & 18:00-20:30

3) Γράψε στον τοίχο μας. StreetΑrt στην είσοδο του δημοτικού μεγάρου με ελεύθερο σχολιασμό θεμάτων που αφορούν στο διαδίκτυο. 1-8/12/2012, Δημαρχείο, εξωτερικός χώρος, 10:00-14:00 & 18:00-20:00

Δήλωση Χ. Καφύρα για 15ο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας

«Εδώ και 6χρόνια έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος αυτού του θεσμού, προσπαθώντας να τον υπηρετώ και να τον υποστηρίζω με κάθε τρόπο.

Κυρίως όμως έχω τη χαρά να είμαι ένας ?επιτρέψτε μου την έκφραση? φανατικός οπαδός του εδώ και 15χρόνια, από τότε δηλαδή που έκανε τα πρώτα του βήματα και άρχισε να χρωματίζει το γκρίζο τοπίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον τόπο μας.

Φέτος, όμως, η χαρά μου είναι ξεχωριστή. Όχι γιατί, όπως λέει και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, φτάσαμε στο 15ο Φεστιβάλ, αλλά γιατί κατορθώσαμε να φτάσουμε στο Φεστιβάλ του 2012.

Η χώρα μας και σχεδόν όλη η Ευρώπη ζει υπό την σκιά μιας κρίσης, η οποία διαμορφώνει μια καινούργια πραγματικότητα και μας επηρεάζει όλους και ήταν πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να μην βοηθήσουμε το Φεστιβάλ και τον πολιτισμό γενικότερα, αλλά αν είχαμε κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά στην περίπτωση του Φεστιβάλ, θα είχαμε διαπράξει ένα τεράστιο λάθος.

Σε μάς δεν μπήκε ούτε μια στιγμή αυτό το δίλλημα. Γι? αυτό και εξαιρέσαμε το Φεστιβάλ από αυτή τη ζυγαριά. Το ενισχύσαμε οικονομικά, εξαντλώντας τα περιθώρια ενός αυστηρά περιορισμένου προϋπολογισμού και ταυτόχρονα ζητάμε και απαιτούμε από τους άλλους δημόσιους φορεί να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.

Είκοσι χιλιάδες παιδιά αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στο Νομό Ηλείας, το Μεσολόγγι και το Αίγιο!

Δεκατρείς αίθουσες θα προβάλλουν τις 51 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, τις 30 ταινίες των κινηματογραφικών αφιερωμάτων και τις 300 νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες μικρού μήκους της Camera Zizanio.

Δεκαοχτώ παλιοί και νέοι μηχανικοί προβολής έχουν επιστρατευτεί για να προβάλουν ταινίες, αλλά και δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια θα λειτουργήσουν για τους μαθητές αλλά και για τους φοιτητές των ΤΕΙ.

Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι κινηματογραφιστές θα μυήσουν τους νέους στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης.

Περισσότερα από 600 παιδιά από δεκάδες σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας έρχονται εκδρομή στο Πύργο και την Ολυμπία για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

Εβδομήντα παιδιά και εκπαιδευτικοί έρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (μόνο από την Ολλανδία έρχεται ομάδα 20 παιδιών και 7 εκπαιδευτικών).

Όλοι λοιπόν θα ζήσουμε μια συναρπαστική εβδομάδα με το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 12ης Camera Zizanio και με την σειρά μου εύχομαι κάθε επιτυχία».

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μανιάτη για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας ως ένας θεσμός ιδιαίτερης αξίας για την εκπαίδευση μας. Μέσω αυτού του θεσμού οι νέοι μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική δημιουργία και να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με ένα δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την τέχνη και τις αξίες άλλων λαών. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η διαπολιτισμική ευαισθησία και η κατανόηση ανάμεσα στους πολίτες όλου του κόσμου.

Η συμβολή του θεσμού στην καλλιέργεια της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και της αισθητικής των νέων είναι σημαντική. Η αξία του θεσμού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι λείπει παντελώς η εκπαίδευση των νέων σε τέτοια θέματα και ειδικά σε αυτά που έχουν σχέση με τον κινηματογράφο, τα οποία σε άλλες χώρες αποτελούν αντικείμενο των σχολικών προγραμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να στρέφονται τα παιδιά και οι νέοι μας σε χαμηλής ποιότητας κινηματογραφικά προϊόντα.

Είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς (Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, Εκπαιδευτικοί και Γονείς) να στηρίξουμε αυτόν τον καταξιωμένο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό θεσμό, που συνεισφέρει στη γενικότερη παιδεία των νέων και προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια βρίσκονται δημιουργικοί και ανήσυχοι δάσκαλοι που δεν αρκούνται σε μία τυπική διεκπεραίωση του έργου τους αλλά ανοίγουν συνεχώς νέους ορίζοντες στη σκέψη των μαθητών τους.»

Όλη η επικαιρότητα