Ελλάδα

Φωτιά στη Μόρια: Μητέρα και παιδί νεκροί από φωτιά – Άγρια επεισόδια και συγκρούσεις

Ακούστε το άρθρο

Δύο νεκροί, μια γυναίκα και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φωτιάς που  ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου.

Η φωτιά ξέσπασε στο κοντέινερ που διέμεναν η μητέρα και το μωράκι της. Στο άκουσμα του φρικτού θανάτου που βρήκε τη μητέρα και το παιδάκι της, πληροφορία που έχει κάνει γνωστή ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης – οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν  μόνο για τη νεκρή μητέρα -, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, όπως ο όγκος των ανθρώπων ήταν μεγάλος. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε έξι τραυματίες, πέντε άνδρες και μία γυναίκα και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πηγές, φέρουν ορθοπεδικά τραύματα. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και μία έγκυος για προληπτικούς λόγους. Αργότερα το βράδυ της Κυριακής, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και ένα παιδί με επιληπτική κρίση.

Γύρω στις 7.30 το απόγευμα, ξεκίνησε η αποχώρηση από τον καταυλισμό εκατοντάδων οικογενειών, που αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα στα γύρω κτήματα, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια εκεί. Η Λέσβος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα όριά της και απαιτούνται άμεσα μέτρα, αλλά και ένα ρεαλιστικό πλάνο αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε το βάρος να διαμοιραστεί και η καράσταση να εξομαλυνθεί και να ελεγχθεί.

Κραυγή αγωνίας από τους πυροσβέστες

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί το βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένας πυροσβέστης, που βρέθηκε στη Μόρια και έβλεπε τους πρόσφυγες και μετανάστες να καταστρέφουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Ο πυροσβέστης  εξέφρασε την αγωνία του για τα όσα συμβαίνουν εκεί. «Παιδιά και γυναίκες μας περιμένουν να γυρίσουμε πίσω…» έγραψε λακωνικά.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε εντολή σε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που θα περιφρουρούσαν το ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ να μεταβούν με C-130 στη Μυτιλήνη, όπου πρόκειται να μεταβούν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης ΟΙκονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γγ μεταναστευτικής πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Ξέσπασαν δύο φωτιές σε διαφορά 20 λεπτών

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που κάνει λόγο για δύο φωτιές, με διαφορά 20 λεπτών, τη μία εκτός του καταυλισμού και τη δεύτερη σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη» εκτίμησε ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κυτελής, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αποσυμφόρφηση του ΚΥΤ, όπου βρίσκονται 12.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του περιορίζεται στα 3.000 άτομα.

moria-1
moria-2

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ

Τον χώρο καλύπτουν μαύροι καπνοί, ενώ σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Facebook μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, διακρίνεται ένα κοντέινερ να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και γύρω από αυτό πλήθος κόσμου.

Η φωτιά προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστών, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τον χώρο, τόσο λόγω των αντιδράσεων από τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και λόγω του πλήθους κόσμου που βρίσκεται στο hotspot. Οι διαμένοντες στον καταυλισμό κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Οι καπνοί φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, καθώς ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες κατέφυγαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στη συνέχεια, η φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής, επεκτάθηκε και σε άλλους επτά οικίσκους. Στον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο διευθυντής του καταυλισμού που συλλέγουν πληροφορίες για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

moria-3
moria-4
moria-5
moria-6
moria-7
moria-8

Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, λέει ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτελής, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Όπως είπε στην τηλεόραση του Alpha, «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και 7 στρέμματα ελαιώνα».

Ο κ. Κυτελής λέει ότι υπάρχουν δύο νεκροί, διευκρινίζοντας ότι η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά φαίνεται ότι είναι αληθής.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών» πρόσθεσε.

Ζουν μέσα στον φόβο οι κάτοικοι

«Νιώθουμε ανασφάλεια με αυτά που συμβαίνουν στο χωριό μας, μέσα στο κέντρο κράτησης μεταναστών» είπε οργισμένος ο κ. Γιάννης κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο Protothema.gr.

«Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν βρισκόμουν για ψάρεμα και είδα ότι υπάρχουν δυο μεγάλες φωτιές μέσα στους μετανάστες, χωρίς να αφήνουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν στις εστίες και να τις σβήσουν. Αυτήν την ώρα στην Μόρια υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 παράτυποι μετανάστες. Ορισμένοι από αυτούς, μιλάμε όμως για χιλιάδες, δεν επέτρεπαν στις δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να πλησιάσουν προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές. Αυτοί την στιγμή γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα μεταφέρθηκε απανθρακωμένη στο νοσοκομείο, ένα μικρό παιδί είναι νεκρό και πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρχουν άλλοι δυο νεκροί» ανέφερε.

«Αυτήν την ώρα οι φωτιές έχουν σβήσει και οι Αρχές προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη μέσα στο κέντρο του καταυλισμού. Εμείς οι κάτοικοι φοβόμαστε και βρισκόμαστε καθημερινά στην ανάγκη της αστυνομίας. Κάτι πρέπει να γίνει!» Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια στο χωριό μας, δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Η περιοχή μας δεν χωράει άλλους ανθρώπους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνήσεις» επισημαίνει ο κ. Νίκος, κάτοικος της Μόριας.

«Οι άνθρωποι αυτοί συνέχεια δημιουργούν προβλήματα καθώς δεν τους αρέσει αυτή η κατάσταση, θέλουν να φύγουν από το νησί και να πάνε στην Ευρώπη όμως δεν μπορούν. Ξεσηκώθηκαν και έβαλαν φωτιές με αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων» τόνισε.

Κύματα προσφύγων κάθε μέρα, κατάσταση συναγερμού

«Ντου από παντού» κάνουν οι μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, με τις ελληνικές αρχές, σχεδόν ανήμπορες, να αρκούνται στην καταγραφή σχεδόν 500 νέων αφίξεων κάθε μέρα!

Το διάστημα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου συνολικά 5.135 (!) παράνομοι μετανάστες έφτασαν με βάρκες από την Τουρκία, πιέζοντας στα όριά τους τις δομές για την υποδοχή και την ταυτοποίηση των ανεξέλεγκτων ροών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδόν οι μισοί μετανάστες -2.435- που έφτασαν στο διάστημα αυτό σε ελληνικό έδαφος κατευθύνθηκαν στη Λέσβο. Τα στοιχεία παραπέμπουν σε ανθρώπινη εισβολή: μέσα σε 11 ημέρες ακόμη 937 μετανάστες πλημμύρισαν τη Σάμο, 493 πήγαν στη Χίο, 487 στη Σύμη, 356 στην Κω, 159 στις Οινούσσες, 118 στο Φαρμακονήσι και δεκάδες ακόμη αποβιβάστηκαν στην Καλόλιμνο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στην Ψέριμο, ακόμη και στο Καστελόριζο.

Κατά τον ίδιο χρόνο, με επείγουσα εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αστυνομικές αρχές προώθησαν 1.623 μετανάστες από τους νεοφερμένους σε hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο αριθμός των 5.135 μεταναστών που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα από τις 16 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. «Φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενδεικτικό του εκβιασμού που κάνουν οι Τούρκοι είναι το γεγονός ότι το 2019 συνολικά, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έφτασαν στην Ελλάδα 41.940 άτομα, εκ των οποίων 32.685 διά θαλάσσης και 9.255 από την περιοχή του Εβρου.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος θα μεταβεί εκτάκτως στην Τουρκία με αποστολή να έρθει σε συνεννόηση με την Αγκυρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Σε συνέχεια όσων συζήτησαν στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον υφυπουργό του Γιαβούζ Σελίμ Κιράν για να αναζητηθεί τρόπος ώστε το επίσημο τουρκικό κράτος να σταματήσει τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να μπλοκάρει νέες πιθανές οδούς για τη μεταφορά λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί για ταχύτερες επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, ενώ η αντίστοιχη τουρκική αναμένεται να θέσει το εκβιαστικό αίτημα για άμεση καταβολή βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Παράλληλα με τις κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο για τη διεθνή διαχείριση του προβλήματος και τη δημιουργία συμμαχιών ώστε να ανακοπεί η εισβολή μεταναστών στην Ελλάδα, που αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, το μεγαλύτερο βάρος για τον χειρισμό της κρίσης πέφτει στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε επειγόντως σε συνάντηση τους 13 περιφερειάρχες της χώρας ζητώντας τη βοήθειά τους ώστε να μεταφερθούν περίπου 10.000-15.000 μετανάστες σε φυλασσόμενους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην προσπάθεια να ενταθούν οι περιπολίες στο Αιγαίο, τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού με άντρες και σκάφη του Λιμενικού σε 10-12 σημεία από την Λέσβο μέχρι τη Ρόδο. «Τα κομάντο δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Ελπίζουν να απωθήσουν τους μετανάστες και τους δουλεμπόρους μόνο με τη φυσική τους παρουσία. Το Λιμενικό και η Frontex ενημερώνουν τους Τούρκους για βάρκες με μετανάστες που έρχονται στα ελληνικά νησιά αλλά συνήθως οι Τούρκοι τούς αγνοούν», λέει αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας. Ενα βασικό ζήτημα με τη συμφωνία (δήλωση όπως ονομάζεται επισήμως) Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το Προσφυγικό αφορά μόνο όσους έρχονται στην Ελλάδα διά θαλάσσης και όχι από τα χερσαία σύνορα της χώρας στον Εβρο ή όσους βρίσκονται σε προσφυγικές δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε περίπτωση μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα hot spots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν προβλέπει διαδικασίες επιστροφής τους!

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με βαθιά γνώση στη σύνταξη και υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα και την αποσυμφόρηση των νησιών δεν πρόκειται να λυθεί εφόσον δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης στα hot spots. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, οι μετανάστες που είχαν επιστραφεί στην Τουρκία από την Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ε.Ε. το 2016 ήταν λιγότεροι από όσους επιστρέφονταν πριν από αυτή. Ενας στρατηγικός σχεδιασμός θα ήταν η επέκταση της συμφωνίας και στα χερσαία σύνορα, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο από τα 6 δισ. προς την Τουρκία. Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική η Κομισιόν θεωρεί ότι ενδεχομένως «θα ανοίξει η όρεξη» σε χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), διεκδικώντας και οι ίδιες ένα μερίδιο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Παράλληλα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα προσπαθούν να συντονίσουν τις δράσεις τους για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν σε ευρωπαϊκά ύδατα από τη Βόρεια Αφρική ή διασώζονται από εμπορικά πλοία στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, αν οι διασωθέντες δικαιούνται διεθνή προστασία θα μεταφερθούν σε κάποια από αυτά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εντός τεσσάρων εβδομάδων, ενώ όσοι εξ αυτών δεν δικαιούνται θα επιστρέψουν ταχύτατα στις χώρες καταγωγής τους.

Όλη η επικαιρότητα