Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: «Μαύρο» το δάσος Natura που κάηκε – Δείτε φωτογραφίες

Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής – Γλίτωσαν οι άνθρωποι, μικρές υλικές ζημιές σε αγροικίες, τέσσερα καμμένα αυτοκίνητα – Ελαφρά τραυματίας ένας πυροσβέστης – Η αντιπυρική ζώνη «έσωσε» τα Ψαχνά

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί το δάσος Natura στην κεντρική Εύβοια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης και εξακολουθεί την καταστροφική της μανία το πρωί της Τετάρτης.

Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και ελατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με τα κάποτε πράσινα δέντρα να έχουν καεί και το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στην περιοχή.

kammensd3
kammensd2
kammensd1
kammensd9
kammensd8
kammensd7

Χάρη στην τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής δεν υπήρξε, ευτυχώς, απώλεια ανθρώπινης ζωής ενώ από τις φλόγες γλίτωσαν και τα χωριά που απειλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί υλικίες ζημιές σε αγροικίες και αυλές σπιτιών ενώ έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα.

Παράλληλα ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με εγκαύματα στα χέρια κατά κύριο λόγο, ενώ η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

evoia-pyrkagia-mera-dyo
evoia-pyrkagia-mera-ena
evoia-pyrkagia-mera-tria

Εν τούτοις, η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια.

Κάτοικος του Μακρυμαλλίου περιέγραψε στο protothema.gr τι έζησε, με φλόγες 20 μέτρων να πλησιάζουν τα σπίτια. «Με δυσκολία εγκαταλείψαμε το χωριό μας, βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη«, είπε ο Γιάννης Κατσιμπάλης περιγράφοντας πως οι κάτοικοι του χωριού έφυγαν από τα σπίτια τους αφού οι φλόγες έφταναν τα 20 μέτρα και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. «Φοβόμαστε ότι μπορεί να καούν σπίτια γιατί υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα στην περιοχή. Πήραμε ότι μπορούσαμε από το σπίτι, τα βάλαμε μέσα στο αυτοκίνητο γιατί σίγουρα θα περάσουμε τη νύχτα μέσα στα αμάξια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περάσει η φωτιά μέσα στα σπίτια μας».

Αργά το απόγευμα η φωτιά απείλησε την πόλη των Ψαχνών, όμως η έγκαιρη κινητοποίηση και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αποδείχθηκε σωτήρια. Εν τούτοις, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους στα πρώτα σπίτια της πόλης, να τα εγκαταλείψουν.

psx1
psx2
psx3

via

Όλη η επικαιρότητα