Ηλεία

Στάχτη έγιναν πάνω από 100 στρέμματα στο Δραγώγι (PHOTOS)

deepgrece3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Nεότερη ενημέρωση 09:30 Ξεπέρασε τα 100 στρέμματα η καταστροφή από την πυρκαγιά στην περιοχή ανάμεσα σε Δραγώγι και Περιβόλια, ενώ στο σημείο επιχειρούν ακόμα 6 πυροσβεστικά οχήματα από Πύργο και Κρέστενα, για να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης 

Σχεδόν εβδομήντα στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, με χαμηλή κυρίως βλάστηση, έγιναν στάχτη  από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στο χωριό Δραγώγι του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και στο χωριό Περιβόλια του Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως, 8 οχήματα με 16 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και το Π.Κ. Κρεστένων, με επικεφαλής τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου Κώστα Κυριακόπουλο.


Το δύσβατο όμως της περιοχής και οι δυνατοί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, ενώ υπήρχε κίνδυνος η πυρκαγιά να ξεφύγει είτε προς την πλευρά του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, είτε προς το δάσος της Νέδας, με τον άνεμο να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση, και τις πύρινες γλώσσες να ξεπηδούν σε όλο το μήκος της πλαγιάς.

Για το λόγο αυτό λίγη ώρα αργότερα οι επίγειες Πυροσβεστικές Δυνάμεις ενισχύθηκαν με οχήματα από την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, με τη συνολική δύναμη να φτάνει τα 14 οχήματα και τους 30 πυροσβέστες, ενώ στο σημείο έσπευσε και πεζοπόρο τμήμα. Τον συντονισμό της επιχείρησης ανέλαβε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος.

Από την πρώτη στιγμή ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων, και αμέσως σηκώθηκαν από την Καλαμάτα 2 αεροσκάφη PZL, ενώ από την Ανδραβίδα έσπευσαν και 2 Canadair, καταφέρνοντας να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του μετώπου.

Οι φλόγες κινήθηκαν απειλητικά προς τα σπίτια που βρίσκονται στον οικισμό Πλατεία (Μποϊκά), λίγο πριν τεθεί υπό έλεγχο από τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, περίπου στις 6 το απόγευμα.


Φωτογραφίες από την προσωπική σελίδα της Βασιλική Σαμουρίδη στο Facebook

———————————-


Νεότερη 17:30 Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην περιοχή μεταξύ Περιβολιών και Δραγωγίου, έχοντας κάψει περίπου 70 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ωστόσο, παραμένει έντονος ο φόβος των αναζυπυρώσεων. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα. 


Νεότερη ενημέρωση 15:20: Έντονος είναι ο φόβος των αναζωπυρώσεων, καθώς ο άνεμος λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ωστόσο, χάρη στον έγκαιρο συντονισμό απετράπη ο κίνδυνος για τα σπίτια του οικισμού Μποϊκά. Η πυρκαγιά πλέον έχει αλλάξει φορά και κατευθύνεται προς τα χωριά του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας (Περιβόλια, Στόμιο, κ.ά.) 

Νεότερη ενημέρωση 13:40  Κινδυνεύουν σπίτια στον οικισμό Μποϊκά, λίγο πριν από το Δραγώγι, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο patrisnews.com αυτόπτες μάρτυρες.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθοδηγεί ο Συντονιστής  Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Νίκος Νικολακόπουλος. Στο σημείο μεταβαίνει και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος.

Νεότερη ενημέρωση 13:20 Η φωτιά έχει κάψει 40 στρέμματα έως τώρα, ενώ στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 2 εναέρια μέσα.



Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9:30 κοντά στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, σε δύσβατη αγροτοδασική έκταση. 

Στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα με 16 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων, με επικεφαλής τον διοικητή  της ΠΥ Πύργου Κώστα Κυριακόπουλο


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Patrisnews.com, έχουν καεί περίπου 10 στρέμματα θαμνώδους έκτασης σε πλαγιά, ένω αναμένεται εναέρια ενίσχυση από τα PZL της Καλαμάτας καθώς και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα.  

Όλη η επικαιρότητα