Φωτιά στο Μάτι: Στους 80 οι ταυτοποιημένοι νεκροί, 8 οι αγνοούμενοι – Σορό από το Κόκκινο Λιμανάκι ανέσυρε το Λιμενικό

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στους 80 ανέρχονται οι ταυτοποιημένοι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Ο αριθμός των αγνοουμένων υπολογίζεται στους οκτώ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 76.

Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Η νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, πάντως, εξακολουθεί να μην διευκρινίζει τον αριθμό των νεκρών συνολικά, παρατείνοντας τη σύγχυση που επικρατεί, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν στους νεκρούς υπάρχουν άνθρωποι που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα αγνοουμένων, καθώς ενδεχομένως να μην τους αναζητά κανείς.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στον εντοπισμό και την περισυλλογή σορού από τη θαλάσσια περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι στην ανατολική Αττική προχώρησαν στελέχη του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Η σορός που, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκει σε άνδρα, μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής (που ακόμη δεν προσμετρούν τη νέα σορό που ανέσυρε το Λιμενικό γιατί δεν έχει ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για θύμα της πυρκαγιάς αλλά μπορεί να είναι πέθανε από άλλα αίτια) ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέρχεται στους 70.

Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός 4 ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά δηλαδή 74 ταυτοποιημένοι νεκροί.  

Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, μειώθηκαν στα 14 άτομα.

Όπως εξηγούσαν, υπάρχουν σοροί που παραμένουν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αλλά ακόμη δεν έχουν προσμετρηθεί στον τελικό αριθμό των νεκρών. Αυτό γιατί στη διαδικασία της ταυτοποίησης, σε κάθε σάκο,  μπορεί να προκύψουν υπολείμματα βιολογικού υλικού, όπως οστά, από άλλους ανθρώπους, κάτι που δεν θα μπορούσε να διαπιστώσει κανένας άλλος πέραν του ιατροδικαστή.

Νέο συγκλονιστικό βίντεο από το Μάτι: Δεκάδες άνθρωποι στα βράχια περιμένουν βοήθεια

Συγκίνηση στο Μάτι: Βρήκαν σκύλο ζωντανό μέσα σε φούρνο καμένου σπιτιού (VIDEO)

Συνολικά πλέον από την θάλασσα έχουν ανασυρθεί 7 νεκροί. Οι έρευνες της Πυροσβεστικής από στεριάς στο Μάτι, γίνονται με λιγότερο προσωπικό πλέον, αφού ολοκληρώθηκαν σε σπίτια και σε ρέματα με αρνητικά αποτελέσματα έως τώρα και απλά διπλοελέγχονται για παν ενδεχόμενο κάποια σημεία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες στη θάλασσα, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στις παραλίες με αρνητικά αποτελέσματα και σαρώνεται η θαλάσσια περιοχή από την Ραφήνα, έως του Πεταλιούς, την Μακρόνησο και την Κέα με δύτες και βαθυσκάφος, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί σήμερα το απόγευμα δυστυχώς ακόμη ένα θύμα.

Πλέον λοιπόν καταρρίφθηκε το θετικό στοιχείο των ερευνών που επί πέντε συνεχή 24ωρα δεν είχε εντοπιστεί άλλη σορός, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι έρευνες υπό το φόβο τυχόν εντοπισμού και άλλων θυμάτων.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο βάρος πλέον πέφτει στις πλάτες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για να ολοκληρωθεί το θρίλερ των 14 πλέον αγνοουμένων, πάντα με το φόβο κάποιες περιπτώσεις να μην μπορέσουν καν να ταυτοποιηθούν…

Η μακάβρια λίστα και η αγωνία μέχρι την ολοκλήρωση των ταυτοποιήσεων

Από τη διαδικασία και τη διασταύρωση των στοιχείων της Πυροσβεστικής επισήμως πλέον προκύπτει ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 14 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στο «199» και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται. Άρα ο τελικός απολογισμός θα είναι 89 ή παραπάνω θύματα, μαζί με την σημερινή ανεύρεση.

Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 70 και υπολείπονται 14 που είναι αγνοούμενοι, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 18 σορούς που υπολείπονται, μαζί με την σημερινή πλέον.

Οι υπόλοιπες ταυτοποιήσεις που εκκρεμούν είναι οι πιο δύσκολες και αυτό γιατί εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει συμβεί ό,τι συνέβη και την περασμένη Παρασκευή, όπου σε έναν σάκο υπήρχε μία σωρός αλλά με αφομοιωμένα πάνω της τα γενετικά υλικά τεσσάρων ανθρώπων!

Επίσης μπορεί απλά να μπήκαν σε διαφορετικούς σάκους μέλη της ίδιας σορού και έτσι να εξηγηθεί και το μυστήριο των επιπλέον αριθμών σε σχέση με τους αγνοουμένους ή κάποιοι να μην είχαν καν συγγενείς για να τους δηλώσουν ως αγνοούμενους.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι παραπάνω τα θύματα, μπορεί και ακριβώς όσοι όμως φαίνεται έως σήμερα, δηλαδή 89 μαζί με όσους κατέληξαν στα Νοσοκομεία. Αυτό θα το δείξουν τα προσεχή 24ωρα που θα ολοκληρωθεί η τρομερά δύσκολη διαδικασία της ταυτοποίησης που πλέον έχει επικεντρωθεί σε σχεδόν πλήρως αποτεφρωμένες περιπτώσεις θυμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος και η εξήγηση της αδυναμίας που είχαν οι Αρχές πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο να ανακοινώσουν αριθμούς αγνοουμένων.

Επίσης, 71 συγγενείς αγνοουμένων έχουν δώσει δείγμα DNA, στις Αρχές για διασταύρωση και ταυτοποίηση με τις σορούς. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ίδιος με τις σορούς γιατί πολύ απλά οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν από την ίδια οικογένεια.

Σημειώνεται ότι παραπάνω από 40 δηλώσεις αγνοουμένων αφαιρέθηκαν από την λίστα αφού βρέθηκαν και προέκυψε πως είχαν επανενωθεί με τους δικούς τους και είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά δεν ενημέρωσαν άμεσα τις Αρχές.

Πλέον από τους 164 ενήλικες παραμένουν νοσηλευόμενοι 43 και 10 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, αφού ακόμη ένας τραυματίας στον «Ευαγγελισμό» χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Από τα 23 παιδιά έχει παραμείνει πλέον νοσηλευόμενο στο Παίδων, ένα.

Αντιπαράθεση για το πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τους πρώτους νεκρούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα όσων λένε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τους νεκρούς και τόνισε «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται», ξεκαθαρίζοντας πως την περασμένη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας «επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετά βρέθηκε σε διαρκή σύσκεψη και επέβλεπε το έργο συντονισμού για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τα ξημερώματα διέκοψε για να δηλώσει «το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στους νεκρούς δεν ωφελεί κανέναν, είχε αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Υπάρχουν οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες, τα σχέδια εν ευθέτω χρόνο να εξετάσουμε όλοι το τι πράξαμε το πώς το πράξαμε και αν χρειαστεί να αποδοθούν ευθύνες, να αποδοθούν ευθύνες» σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε αστήρικτη την κατηγορία της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση απέκρυψε την ύπαρξη θυμάτων, και μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ξεκαθάρισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε σχετικά, αφότου αποχώρησαν οι κάμερες από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν θα άλλαζε κάτι αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών: «Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που κρατά εν μέσω της τραγωδίας που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές.

«Την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:  «Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής».

«Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο» καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία ανταπάντησαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας: «Η μόνη ανακοίνωση που αναμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση είναι αυτή του αριθμού των αγνοουμένων».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, σημείωνε πως όταν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, υπήρχαν τουλάχιστον 10 νεκροί.

«Στις 21:54 είχαμε παραλάβει τις πρώτες σορούς», δήλωσε ο Γιώργος Μαθιόπουλος, ενώ τόνισε ότι η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για νεκρό υπήρχε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ από τις 20:41.

Την ώρα της σύσκεψης – ενημέρωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τους αρμοδίους «η ενημέρωση ήταν ότι υπήρχαν ήδη πάνω από 10 νεκροί, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Μαθιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

 «Οι πάντες ήξεραν ότι υπάρχει ο πρώτος νεκρός και από εκεί και πέρα μέχρι τις 00:00 δεχόμασταν κλήσεις ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος ισχυρίστηκε ότι το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου (σ.σ τη νύχτα της φονικής πυρκαγιάς) ήταν στο Σισμανόγλειο που «από τις 10:30 – 11 παρά είχε προετοιμάσει χώρο για να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό νεκρών».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», αποκάλυψε ότι τη συγκεκριμένη πληροφορία του την επιβεβαίωσε μία ημέρα μετά και ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας όταν βρέθηκε ξανά στο Σισμανόγλειο.

«11 παρά είχαν ήδη ετοιμάσει χώρο για υποδοχή μεγάλο αριθμού νεκρών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παραθέτοντας και όσα του είπαν γιατροί που βγήκαν από το χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών το μοιραίο βράδυ.

«Πρόεδρε, ετοιμάζουμε το χώρο γιατί περιμένουμε μεγάλο αριθμό νεκρών. Πώς ήταν δυνατόν να μην γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ετοιμάζονταν να υποδεχθούν ένα κοντέινερ ψυγείο για πολλούς νεκρούς;», αναρωτήθηκε.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως ο πρώτος νεκρός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, έφθασε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο μεταξύ 10:30 – 11:00 το βράδυ, ενώ την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, το νοσοκομείο ειδοποιήθηκε για διακομιδή πολλών νεκρών από τις φωτιές.

 

 

Πηγές: NEWS247, CNN Greece