Φωτιές σε Αχαϊα, Μέγαρα και Κέρκυρα, σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Λακωνία

Πυρκαγιά που καίει αγροτοδασικη έκταση στην περιοχή Κάτω Καστρίτσι Νομού Αχαϊας βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει δασική έκταση στο Πανόραμα Μεγάρων Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αλευροπόρι Κέρκυρας, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και ένα πετζετέλ.

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που έκαιγε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα, κοντά στον Χαλικούνα. Στην περιοχή έχει σπεύσει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Φωτιά και σε δασική έκταση στο Πανόραμα Μεγάρων, όπου επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους.

Στη Λακωνία, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα αναέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι.

Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Όπως σημειώνει ο κ. Ματθαιόπουλος, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα, ωστόσο οι άνεμοι φτάνουν τα 8 μποφόρ και δυσχεραίνουν την επιχείρηση.

Εστία αναζωπύρωσης αντιμετωπίζεται σε μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, σε πολύ δύσβατο σημείο.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 108 πυρκαγιές.

Φωτιά στην Καμπωτή Αιτωλοακαρνανίας, σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στη Μάνη (PHOTOS – VIDEO)

ΑΠΕ-ΜΠΕ