Πολιτική

Ι.Φωτήλας: «Ο Κυριάκος μπορεί να φέρει την ελπίδα»

Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους που τον ώθησαν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσωνας Φωτήλας.

«Η σύμπλευση με τη ΝΔ Μητσοτάκη συνάδει με τη δημιουργία μίας ευρύτατης παράταξης από δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουν να συνεισφέρουν στην ανόρθωση της χώρας», τονίζει ο κ. Φωτήλας, ενώ υποστηρίζει ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το ρεαλιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσον αφορά τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντά ότι «η πολιτική του Ποταμιού μπέρδεψε τους πολίτες»

 Συνέντευξη στον Γιάννη Αργυρόπουλο

  • Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να προσχωρήσετε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας; Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση σας;

Εδώ και πάνω ένα χρόνο κ. Αργυρόπουλε έχω τονίσει δημόσια πώς προκειμένου να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν συντομότερο από την επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα χρειάζεται μία ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία μεταρρυθμιστικών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ρεαλιστικά αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη – η εκλογή του οποίου στην ηγεσία της ΝΔ σηματοδοτεί την ελπίδα για αλλαγή. Από τότε λοιπόν πρότεινα την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων αλλά δεν γινόταν δεκτή από τον επικεφαλής του Ποταμιού που επέλεξε άλλους δρόμους με τα γνωστά αποτυχημένα αποτελέσματα.

Η σύμπλευση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη συνάδει με αυτή την αναγκαιότητα, τη δημιουργία δηλαδή μίας ευρύτατης παράταξης από δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουν να συνεισφέρουν στην ανόρθωση της χώρας.

  • Δηλώνετε κεντρώος μεταρρυθμιστής και όχι δεξιός. Πως θα συνυπάρξετε στο ίδιο κόμμα με στελέχη που ανήκουν στη λαϊκή δεξιά ή ακόμα και στις παρυφές της ακροδεξιάς;

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία σήμερα κ. Αργυρόπουλε βρίσκεται ανάμεσα στο λαϊκισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο ρεαλισμό και στο σχέδιο που έχει ο κ. Μητσοτάκης, όχι στο πόσο αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί είναι οι πολίτες και τα κόμματα. Σε αυτή τη διαχωριστική γραμμή η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Από εκεί και πέρα είναι φυσικό να υπάρχουν στη ΝΔ διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα που δεν ταυτίζομαι κατά ανάγκη με αυτές: άλλωστε η ΝΔ είναι μία μεγάλη λαϊκή παράταξη και θα ήταν αφύσικο να συμφωνούν όλοι σε όλα.

Θα ήθελα επιπλέον να τονίσω πως δεν υπάρχουν ακροδεξιά στελέχη στη ΝΔ. Οποτεδήποτε μάλιστα εμφανίστηκαν μεμονωμένες ακροδεξιές φωνές απομονώθηκαν αμέσως και  διεγράφησαν, με απόφαση του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά στα στελέχη που προέρχονται από αυτό που ονομάζετε ως παραδοσιακή/ λαϊκή δεξιά θα έλεγα ότι πολλά εξ αυτών είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα.

Συγκρίνετε όμως τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε περιορισμένα ζητήματα με το απόλυτο αλαλούμ που υπάρχει στο σύνολο της κυβέρνησης. Εκεί συνυπάρχουν-  και ασκούν ταυτόχρονα πολιτική- και ο κ. Καμμένος των ΑΝΕΛ – γνωστός για τις ακραίες δεξιές και εθνικιστικές του απόψεις σε  κοινωνικά και άλλα ζητήματα – και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ριζοσπάστες αριστεροί και ακριβώς αντίθετοι με τις λογικές αυτές! Τα συμπεράσματα δικά σας αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι παραπάνω από προφανή.

  • Πως σχολιάζετε την αιχμηρή δήλωση του κ. Θεοδωράκη ότι «προτιμήσατε την ασφάλεια» και ότι θα έπρεπε να παραδώσετε την βουλευτική σας έδρα;

Σας θυμίζω καταρχάς ότι ο κ. Θεοδωράκης- τον οποίον επί χρόνια υπερασπίστηκα, ακόμα τον υπερασπίζομαι και πάντα θα τον υπερασπίζομαι όταν του ρίχνουν λάσπη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- με διέγραψε από την Κ.Ο του Ποταμιού άρα δεν αποχώρησα οικειοθελώς. Πώς λοιπόν μου ζητείται σήμερα να παραδώσω την έδρα όταν με έχουν διαγράψει;

Το Σύνταγμά μας επιπλέον είναι ξεκάθαρο. Ο βουλευτής εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και ενεργεί βάσει αυτής της αρχής και της συνείδησής του. Αν επομένως ο βουλευτής πιστεύει ότι το κόμμα μέσω του οποίου έχει εκλεγεί δεν ακολουθεί την πολιτική που έχει διακηρύξει μπορεί ο βουλευτής να εκφράσει τις διαφωνίες του κρατώντας ακόμα και την βουλευτική έδρα που του έχει εμπιστευθεί ο λαός.

Τα περί «ασφάλειας που προτίμησα» είναι αστείο να λέγονται – εγώ άλλωστε είχα επάγγελμα (δικηγόρος) που το ασκούσα χρόνια  και δεν είδα ποτέ την πολιτική ως τρόπο απόκτησης πλούτου αλλά ως μέσο συνεισφοράς στο κοινό καλό. Σε τελική ανάλυση οι πολίτες θα κρίνουν όταν έρθει η ώρα των εκλογών δια της ψήφου τους, αν όσα έπραξα πολιτικά ήταν προς όφελος της χώρας μου, και δια της ψήφου τους και μόνο επιθυμώ να επανεκλεγώ.

  • Γιατί δεν επιλέξατε τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», όπως έκαναν ή θα κάνουν άλλοι συνάδελφοί σας στο «Ποτάμι»;

Δεν είμαι πεπεισμένος κ. Αργυρόπουλε ότι  η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκπροσωπεί το γνήσιο μεταρρυθμιστικό λόγο. Δεν ακούω προτάσεις σύγκρουσης με τις λογικές που μας έφτασαν στην κρίση, ειδικά στην οικονομία και στο κρίσιμο ζήτημα της εξοντωτικής φορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων. Παρατηρώ κυρίως ανακύκλωση   προσώπων τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν απορριφθεί από τους πολίτες επανειλημμένα στις εκλογές. Η επικεφαλής της συμπαράταξης κ. Γεννηματά επιπλέον, ακόμα και σήμερα, αρνείται να τοποθετηθεί με σαφήνεια πάνω στην αναγκαιότητα εκλογών ώστε να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υιοθετώντας μάλιστα ίσες αποστάσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη.

Μπορούν όμως να υπάρξουν σήμερα ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που και η ίδια η κ. Γεννηματά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι έχει βασίσει την πολιτική της πάνω στο ψέμα και στο λαϊκισμό;

  • Ποιες είναι τελικά οι βασικές αιτίες που το «Ποτάμι», ενώ ξεκίνησε με προοπτική να γίνει ο τρίτος πόλος στην πολιτική ζωή του τόπου, ακολούθησε αυτή την φθίνουσα πορεία;

Όπως τόνισα και πιο πάνω, το βασικό πρόβλημα του Ποταμιού υπήρξε η αδυναμία χάραξης στρατηγικής για να μετουσιώσει τις ιδέες του για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα σε συγκεκριμένη και υλοποιήσιμη κυβερνητική πρόταση. Ακόμα και σήμερα, δια του επικεφαλής του, ακολουθεί την ίδια ασαφή στρατηγική που μπέρδεψε τους πολίτες, τους βουλευτές και τα ίδια τα μέλη του που γι’ αυτό το εγκαταλείπουν μαζικά. Αρνείται, ακόμα και σήμερα, δια του επικεφαλής του να τοποθετηθεί στο κρίσιμο ερώτημα: Με ποιον τρόπο, πλην εκλογών, θα απαλλαγούμε από την κυβέρνηση του ψέματος, του λαϊκισμού και των φόρων;

  • Πιστεύετε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές; Και αν ναι, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες ή θα ήταν προτιμότερη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ;

Δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Για εκείνο όμως που είμαι σίγουρος κ. Αργυρόπουλε, είναι ότι ο κ.Τσίπρας θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει στην εξουσία. Ήταν αυτό που εξαρχής τον ενδιέφερε προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κομματικού στρατού που διορίζει ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Αν πραγματικά τον ενδιέφερε η χώρα, θα είχε κλείσει τη β’ αξιολόγηση (που ο ίδιος σας θυμίζω υποσχόταν ότι θα είχε συμβεί από τον Νοέμβριο) ώστε η χώρα να πάρει ανάσα και να μπορέσει να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως και νέες δουλειές είναι δύο έννοιες ασύμβατες για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Μόνο μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να εγγυηθεί τα παραπάνω. Επιπλέον, ακόμα και αυτοδύναμη αν βγει η ΝΔ, έχει διαβεβαιώσει δια του προέδρου της πως θα επιδιώξει ευρύτερες συγκλίσεις με πρόσωπα και κόμματα.

Όλη η επικαιρότητα