Αγροτικά Ηλεία

Φράουλα: Υψηλή παραγωγή – χαμηλή τιμή

Ακούστε το άρθρο

Τιμές δύο ταχυτήτων: καλή προς Ευρώπη –εξευτελιστική προς παραδοσιακές αγορές – Τι λένε παραγωγοί στην «Πατρίς»

Έπεσε η αυλαία για την φράουλα και τον Οκτώβριο ξεκινά η καλλιέργεια της πρώιμης με τους καλλιεργητές να κάνουν απολογισμό της φετινής περιόδου με ανάμεικτα συναισθήματα.

Για κάποιους η χρονιά πήγε καλά, αλλά για κάποιους άλλους που συνεργάστηκαν με τους βορειοανατολικούς προορισμούς η χρονιά λόγω τιμής πώλησης του προιόντος ήταν η χειρότερη.

Η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι ήταν ελαφρώς αυξημένη, οι εξαγωγές επίσης ενώ η ποιότητα είναι σταθερή και αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική φράουλα τυγχάνει καλύτερης αντιμετώπισης από την αγορά.

Γιάννης Αρβανιτάκης: Άλλα είναι τα προβλήματα

Ο παραγωγός φράουλας και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης δήλωσε: «Η αξία του προιόντος είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στο φορολογικό και το εργασιακό, δύο μεγάλα προβλήματα για τους καλλιεργητές που πρέπει να λυθούν μόνιμα και νόμιμα. Η παραγωγή ήταν πράγματι καλή και ποιοτική και οι εξαγωγές σε γενικές γραμμές πήγαν καλά. Το προιόν διατέθηκε. Αλλά επιμένω πως πρέπει να λυθεί το εργασιακό και το φορολογικό»

Μωυσιάδης Ιορδάνης: Εξευτελιστικές τιμές

Ο πρόεδρος του  αγροτικού Συνεταιρισμού «Ήλιδα» κ. Μωϋσιάδης Ιορδάνης δήλωσε στην «Πατρίς»: «Η παραγωγή ήταν αυξημένη αλλά οι τιμές ήταν χαμηλές, εξευτελιστικές θα έλεγα. Αυτό ισχύει για τις αγορές που ανήκουν στο παρελθόν.  Με 0,75 το κιλό τι να κάνεις όταν μάλιστα το κόστος της καλλιέργειας είναι 0,65 -0,70; Το προϊόν και φέτος ήταν ποιοτικό αλλά οι παραδοσιακές αγορές δυστυχώς ανήκουν στο παρελθόν. Θα έλεγα πως από πλευράς τιμής ήταν η χειρότερη χρονιά»

Τακτικός Δημήτρης: Η Ευρώπη έδωσε καλές τιμές

Ο παραγωγός κ. Δημήτρης Τακτικός δήλωσε: «Ήταν μια χρονιά δύο ταχυτήτων. Όσοι δούλεψαν με την Ευρώπη είδαν καλές τιμές ενώ όσοι δούλεψαν με τις παλιές, τις παραδοσιακές αγορές, οι τιμές ήταν εξευτελιστικές. Οι εξαγωγές πήγαν πράγματι καλά. Τώρα όσον αφορά το πεπόνι οι τιμές είναι φθηνές, αλλά και για το καρπούζι τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Το καρπούζι ήταν όψιμο γιατί το καλοκαίρι ξεκίνησε αργά και είχαν μπεί στις αγορές πρώτα τα ισπανικά. Τα δικά μας έφυγαν αλλά με χαμηλές τιμές σε σχέση με πέρυσι»

Όλη η επικαιρότητα