Ελλάδα

Φρίκη σε τέσσερις οίκους ανοχής στην Αθήνα. Πώς γυναίκες δραπέτευσαν από τη «φυλακή»

Ακούστε το άρθρο

Τη φρίκη έζησαν κοπέλες από τη Λευκορωσία που ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν νόμιμα ως οικιακοί βοηθοί ή σε άλλες εργασίες και κατέληξαν να εκδίδονται για 15-16 ώρες την ημέρα σε τέσσερις οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Φεβρουάριο δύο από τις κοπέλες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι μία «δεσμώτρια» τους (σ.σ. κατά βάση χρησιμοποιούσαν γυναίκες για «φύλακες», υπεύθυνη του οίκους ανοχής, ευρισκόμενη σε κατάσταση μέθης ξέχασε να παρακρατήσει τα διαβατήρια τους. Τότε οι δύο Λευκορωσίδες βρήκαν ευκαιρία να δραπετεύσουν και απευθύνθηκαν αρχικά σε ΜΚΟ και στη συνέχεια στην ΕΛ.ΑΣ., με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφαλείας Αττικής να αναλαμβάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με βάση τις καταγγελίες των δύο γυναικών και την αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε ότι κύκλωμα μαστροπών έφερνε στην Ελλάδα, αλλοδαπές γυναίκες κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, νομιμοποιούσε την παραμονή τους με πλαστές θεωρήσεις εισόδου και ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις. Πιο συγκεκριμένα από έναν γιατρό λάμβαναν βεβαιώσεις ότι οι κοπέλες είναι έγκυες, τις οποίες προσκόμιζαν στην Υπηρεσία Ασύλου και έτσι έπαιρνε παράταση η παραμονή τους στην Ελλάδα και η εξέταση του αιτήματος τους. Το δίμηνο περίπου που διήρκησε η παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν περίπου 10-15 κοπέλες που εργάζονταν παράνομα στους οίκους ανοχής που διατηρούσε το κύκλωμα των μαστροπών.

Πρόκειται για γυναίκες που ζούσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, σε διαμερίσματα που είχαν νοικιάσει γι’ αυτό τον σκοπό τα μέλη του κυκλώματος. Πάντα υπήρχε άτομο που της συνόδευε κατά τη διαδρομή από και προς τους οίκους ανοχής, ενώ τους κρατούσαν τα διαβατήρια τους για να μην μπορούν να φύγουν. Χαρακτηριστικό της σκληρότητας των μαστροπών είναι ότι ανάγκαζαν τις κοπέλες να εκδίδονται έως και 40 φορές την ημέρα, με αντίτιμο 20 ευρώ κάθε συνεύρεση. Μάλιστα μία Λευκορωσίδα έμεινε έγκυος και απέβαλε. Η αμοιβή τους ήταν 10 ευρώ ημερησίως.

Οχτώ συλλήψεις, αναζητούνται άλλα οχτώ άτομα

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν σε επιχείρηση την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, συλλαμβάνοντας οκτώ μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 25 έως 68 ετών, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα οκτώ άτομα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι Αρχές ερευνούν και τον ρόλο ενός ιδιωτικού ερευνητή (σ.σ. δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες) στον οποίο τα μέλη του κυκλώματος απευθύνθηκαν προκειμένου να εντοπίσει ίχνη από τις δύο κοπέλες που δραπέτευσαν.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των 11.410 ευρώ,
  • τρία διαβατήρια με πλαστές σφραγίδες εισόδου και εξόδου,
  • διαβατήριο τρίτου προσώπου,
  • πλήθος έγγραφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία οίκων ανοχής,
  • αυτοκίνητο και
  • σιδερογροθιά.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, διακεκριμένες περιπτώσεις φθορών, εμπρησμό, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παραχάραξη, παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, παραβίαση σφραγίδων, παραβάσεις της νομοθεσίας για τα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία, παραβάσεις της νομοθεσία για τα όπλα, διευκόλυνση ακολασίας άλλων, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις.

Πηγή: huffpost 

Όλη η επικαιρότητα