Αρθρογραφία

Φταίει μόνο η Πατρών – Πύργου;

Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες, τα ονόματα δύο ακόμη νέων ανθρώπων, δύο συμπολιτών μας, γράφτηκαν με… ‘’αίμα’’ στον μακρύ κατάλογο της λίστας με όσους ‘’έσβησαν’’ στην γκρίζα άσφαλτο της Πατρών – Πύργου. Η γενιά μου μεγάλωσε, με εικόνες τροχαίων δυστυχημάτων να σημειώνονται εβδομάδα παρά εβδομάδα, μεγάλωσε ακούγοντας τις κραυγές και το κλάμα των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους μέσα σε μια… ‘’κακιά στιγμή’’. Πόσες ακόμη ‘’κακιές στιγμές’’ θα έρθουν να στοιχειώσουν τις ζωές μας; Μια ρεαλιστική απάντηση θα ήταν… πολλές ακόμη. Κι εδώ, έρχεται το γιατί. Ή μάλλον, τα γιατί. Γιατί είναι πολλά τα γιατί στα οποία σκοντάφτουμε καθημερινά. Τι φταίει λοιπόν; Όλα φταίνε… ή μάλλον ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΜΕ!

Φταις εσύ που θα πεις απόψε ‘’έλα ρε φίλε, δυο ποτά ήπια, γιατί να μην οδηγήσω;’’, εσύ που πέρασες προχθές το STOP χωρίς να κοιτάξεις, εσύ που οδηγείς χωρίς να φοράς τη ζώνη σου. Φταις εσύ που γράφεις τον ΚΟΚ στα παλιά σου τα παπούτσια, εσύ που έχεις το παιδί σου απροστάτευτο – χωρίς ζώνη ή ειδικό κάθισμα, εσύ που δεν βγάζεις φλας και δεν σέβεσαι την προτεραιότητα. Φταις εσύ που ‘’λαδώνεις’’ για να περάσεις ΚΤΕΟ, και αφήνεις το όχημα σου ασυντήρητο και τα λάστιχα φθαρμένα.

Φταίει το κράτος που με την βαριά φορολογία που επιβάλει σε οδηγεί στο να επιλέξεις ένα παλιό ή και μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, λιγότερο ασφαλές μεν – φθηνότεροι φόροι δε. Με λίγα λόγια το ασφαλές – καινούργιο αυτοκίνητο είναι πολυτέλεια. Αδιανόητο δεν είναι να θεωρείται πολυτέλεια η ασφάλεια μας; Ναι, αδιανότητο είναι.

Φταίει η Τροχαία που στήνει μπλόκα για να κόψει κλήσεις, αντί να φροντίσει να επιμορφώσει: Να κάνει συστάσεις για κράνος- ζώνη, να βελτιώσει, με αστυνόμευση, τη συμπεριφορά των οδηγών.

Φταίνε οι πολιτικοί, η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι αυτοί που άρπαξαν τις μίζες τους για δρόμους που δεν φτιάχτηκαν ποτέ. Για επισκευές σε κακοτεχνίες που ξεκίνησαν για να τραβήξουν οι κάμερες των ‘’δημοσιογράφων’’, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Φταίει ο δάσκαλος οδήγησης που σε ‘’ξεπέταξε’’, μαθαίνοντας σου τα βασικά για να δώσεις εξετάσεις. Φταίει το σύστημα των εξετάσεων – που ‘’έλα τώρα’’, από μια διαδρομή 10 λεπτών μέσα στην πόλη, μια οπισθογωνία και ένα παρκάρισμα κρίνει το αν είσαι ικανός οδηγός; – Φταίνε τα κυκλώματα και τα λαδώματα στους εξεταστές για να κάνουν τα ‘’στραβά μάτια’’.

Φταίνε οι εγκληματίες – γιατί για εγκληματίες πρόκειται – που κάνουν κόντρες μες τους δρόμους, καλύπτοντας με το γκάζι τις ανασφάλειες τους, βγάζοντας γούστα, με τον πιο ανεύθυνο τρόπο.

Φταίει η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός μας. Ξέρεις, το γνωστό, αν δεν ‘’αγγίξει’’ το σπίτι μας, δε μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Συνεχίζουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, μέχρι να την ‘’πάθουμε ‘’ εμείς. Χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως αφού την ‘’πάθαμε’’… μάθαμε. Όχι, δυστυχώς, ούτε αυτό μας επηρεάζει.

Και τώρα που σας είπα τι πιστεύω πως φταίει, θα με ρωτήσετε, τι πρέπει να γίνει. Θα αλλάξει η παιδεία μας και η κουλτούρα μας από τη μια μέρα στην άλλη; Θα αλλάξει δια μαγείας η συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών; Θα μεριμνήσει επιτέλους το κράτος με ένα σοβαρό, εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των τροχαίων; Θα αλλάξει νοοτροπία η αστυνομία; Θα αλλάξει το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών; Θα εξαφανιστούν οι ανεύθυνοι πολιτικοί; Θα πάψουν να δίνονται μίζες κάτω απ’ το τραπέζι; Θα κοπούν οι κόντρες στους δρόμους; Όχι ΤΙΠΟΤΑ απ όλα αυτά δε θα συμβεί. Η απάντηση στο τι πρέπει να γίνει, κατ’ εμέ, συγκεντρώνεται στα λόγια του Ιαβέρη: «Η λύση του προβλήματος είναι η αυτοεκτίμηση. Καθένας, πρέπει να ξέρει πόσο ανεκτίμητος και λατρεμένος είναι, και πόσο θα λείψει από τα παιδιά ή τους γονείς του, αν εμπλακεί σε μια ανόητη σύγκρουση, επειδή τα μυαλό του είναι στα κάγκελα. Αν θέλουμε άμεσα να μειώσουμε το οδικό έγκλημα, κάθε πρωί ας κοντοσταθούμε και ας σκεφτούμε πόσες αγκαλιές μας περιμένουν το απόγευμα».

Μόνη μας προφύλαξη είναι οι προσωπικές μας αντιστάσεις.

Όλη η επικαιρότητα