Τεχνολογία

Φθηνότερα τα e-books στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακούστε το άρθρο

Φθηνότερα τα e-books στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία, ευθυγραμμίζοντάς τον έτσι με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα έντυπα μέσα.

«Ο τρόπος με τον οποίον διαβάζουμε έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να εφαρμόζουμε διπλά πρότυπα με τα οποία μία ηλεκτρονική εφημερίδα φορολογείται υψηλότερα από μία έντυπη που αγοράζουμε σε ένα κατάστημα. Η νέα οδηγία θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσουν τον ΦΠΑ που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο με αυτόν που αφορά τα έντυπα μέσα», δήλωσε ο εισηγητής, ο Βελγος ευρωβουλευτής Τομ Βαντενκεντελάερε.

Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να επιβάλλουν στα ηλεκτρονικά βιβλία φόρο προστιθέμενης αξίας τουλάχιστον 15%. Αντιθέτως, για τα έντυπα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά επιτρέπεται να χρεώνουν μειωμένους συντελεστές τουλάχιστον 5%, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικούς.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα