Ηλεία

Φθηνότερα τα κράνη μετά την μείωση του ΦΠΑ – Τι λένε οι έμποροι

Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί μοτοσικλετών και μοτοποδήλατων που δεν διαθέτουν κράνος, λόγω της αδυναμίας τους να το αγοράσουν, επειδή η τιμή ενός καλού κράνους κρίνεται πολυέξοδη γι’ αυτούς….

Και ας είναι απαραίτητο ο κάθε οδηγός να φοράει το κράνος του, ακόμη και για μικρές αποστάσεις, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστα συμβάντα.

Η κυβέρνηση έρχεται λοιπόν να δώσει μια κάποια λύση σε αυτό το θέμα, με το κάνει πιο φθηνό το κράνος χάρις στην μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Μια μείωση που θα κάνει πιο προσιτή την αγορά ενός καλού κράνους.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη μείωση της φορολογίας για τα κράνη, ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης έτσι ώστε να γίνουν αυτά πιο προσιτά, ενώ παράλληλα θα έχουμε και αυστηρότερη αστυνόμευση της χρήσης τους.

Και ενώ οι οδηγοί μοτοσικλετών και μοτοποδήλατων περιμένουν την ψήφιση της μείωσης στον ΦΠΑ, η εφ. «Πατρίς» ζήτησε την γνώμη των επιχειρηματιών που έχουν καταστήματα μοτοσυκλετών και πωλούν κράνη, για το αν αυτή η μείωση στον ΦΠΑ θα βοηθήσει στην αύξηση των πωλήσεων σε κράνη ή όχι και φυσικά ρώτησε τις τιμές για την αγορά ενός καλού και ασφαλούς κράνους.

Παρασκευάς Νεοφώτιστος

«Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Όλοι πρέπει να αγοράσουν κράνος για την ασφάλεια τους και η απόκτησή του πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Τα καλά κράνη ξεκινάνε από 50-70 ευρώ και υπάρχουν και πιο ακριβά. Πιστεύω ότι η τιμή τους είναι προσιτή και σίγουρα είναι απαραίτητα για όλους τους οδηγούς μοτοσικλέτας. Τώρα για την κίνηση πιστεύω ότι είναι λίγο νωρίς και ο κόσμος περιμένει την ψήφιση του νόμου».

Γιώργος Κουρούκλης

«Η μείωση του ΦΠΑ στα κράνη θα βοηθήσει να αγοράσουν όλοι. Είναι μια σημαντική έκπτωση στην τιμή τους. Άρα όποιος σκέπτεται το οικονομικό για να αγοράσει ένα κράνος, μιας και είναι δύσκολες οι εποχές, θα αγοράσει τώρα πιο εύκολα. Η αγορά κράνους είναι και θέμα ασφαλείας, όχι μόνο οικονομικό. Οι τιμές είναι από 60 έως 700 ευρω, αλλά η κίνηση είναι περίπου σε αυτά των 200 ευρω. Η αγορά ακόμη δεν έχει αυξηθεί διότι περιμένουν να υπάρξει η μείωση στον ΦΠΑ και όταν γίνει θα έρθουν να αγοράσουν».

Χαράλαμπος Καρράς

«Το μέτρο για την μείωση του ΦΠΑ στα κράνη είναι ευεργετικό και θα βοηθήσει πολύ αφού θα έχουμε αισθητή μείωση και στα ακριβά και στα φθηνά κράνη. Όλοι οι οδηγοί θα εφοδιαστούν πλέον με ένα κράνος, θες φθηνό θες ακριβό, για να αποφευχθούν τροχαία ατυχήματα, τραυματισμοί, αλλά και θάνατοι. Οι τιμές για τα καλά κράνη, με την μείωση του ΦΠΑ θα πέσει από τα 200 στα 150 ευρώ. Κίνηση υπάρχει, ο κόσμος ρωτάει για το μέτρο, αλλά περιμένει να ψηφιστεί ο νόμος για να κάνει την αγορά του. Ζήτηση πάντως υπάρχει».

Βαγγέλης Παρράς

«Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει κάποιους οικονομικά ασθενέστερους, απλά ο καταναλωτής που θέλει το κράνος, είτε η μείωση γίνει, είτε όχι, θα το πάρει το κράνος για την ασφάλεια του. Οι τιμές είναι για ένα οικονομικό κράνος τύπου jet από 35 ευρώ και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα κράνος ρεπλίκα που μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ. Η κίνηση συνήθως είναι όμως από 50 έως 300 ευρώ για ένα καλό κράνος. Μιλάμε για foul face κράνη, αφού όλα τα κράνη που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με αυστηρές προδιαγραφές, αλλιώς δεν μπορούν να εισαχθούν. Η κίνηση είναι όπως το προηγούμενο διάστημα πριν την μείωση του ΦΠΑ, υπάρχει κίνηση και λόγω καλοκαιριού, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι αυξημένη λόγω και του ΦΠΑ».

Όλη η επικαιρότητα