Συνεντεύξεις

Γ. Ανδριόλας: «Ο δήμος Πύργου είναι κλινικά νεκρός»

giorgos_andriolas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε χθες το πρωί στις Πρωινές Αιχμές (92,3 ΟΡΤ FM) ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Πύργου, Γιώργος Ανδριόλας με αφορμή την αιφνιδιαστική έφοδο της ανακρίτριας Ηλείας στο κτίριο όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου («Πολύκεντρο»)

Ο κ. Ανδριόλας δήλωσε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης «η ανακρίτρια Ηλείας με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων επισκέφθηκε το γραφείο μου και ζήτησε και πήρε φακέλους που σχετίζονται με υποθέσεις για τη μεταφορά απορριμμάτων το 2009 καθώς και με την αγορά και τη μίσθωση του δεματοποιητή την ίδια περίοδο. Ζήτησε φακέλους από την τεχνική και την οικολογική υπηρεσία, καθώς και πρωτόκολλα και τη σχετική αλληλογραφία. Ενημέρωσε παράλληλα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ζητήσει επιπλέον στοιχεία».

Ο κ. Ανδριόλας πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα έχω επιβάλει στον εαυτό μου ένα άτυπο σιωπητήριο σχετικά με την κατάσταση στα οικονομικά του δήμου τα προηγούμενα χρόνια. Εφόσον ελέγχονται τα στοιχεία από τις αρχές θέλω να είμαι προσεκτικός και να περιμένω το πόρισμα των εισαγγελικών-ανακριτικών αρχών. Δεν ψάχνουμε για Ιφιγένειες. Πάντως σαν αντιπολίτευση αναδείξαμε το θέμα, και πλέον ως δημοτική αρχή θα το διαχειριστούμε με ακόμα πιο υπεύθυνη στάση».

Ο αντιδήμαρχος Πύργου χαρακτήρισε «κλινικά νεκρό» τον δήμο Πύργου, αναφέροντας ότι τη δεδομένη στιγμή καλύπτει μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τις εισφορές, «μπαίνοντας» μέσα 30.000 ευρώ κάθε μήνα.

«Αν ο δήμος λειτουργούσε με ιδιωτικά κριτήρια, θα έπρεπε να μπεις λουκέτο, όμως ο δήμος έχει μια συνέχεια και δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επίκειται αύξηση των δημοτικών τελών.

«όταν ένας δήμος δεν ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη, είναι αδιανόητη η αύξηση των δημοτικών τελών» επισήμανε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «θα γίνει αναδιάρθρωση και ο δήμος θα λειτουργεί με άλλον τρόπο και έτσι θα επέλθει η ανάταξη».

Σε αυτό το σημείο ο κ.  Ανδριόλας στηλίτευσε την προηγούμενη δημοτική αρχή για τις απευθείας αναθέσεις, τονίζοντας ότι «η απευθείας ανάθεση είχε γίνει κανόνας. Ήδη σε διαγωνισμούς που κάνουμε πετυχαίνουμε σημαντικές εκπτώσεις. Το κονδύλι για ορκωτό λογιστή πήγε στις 7.500 ευρώ από 15.000, ενώ το ίδιο θα γίνει και με την ασφάλιση των οχημάτων. Επειδή δεν ποινικοποιούμε την απευθείας ανάθεση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέμε ότι ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι κακό να παίρνεις και 2-3 προσφορές».

Το χρονοδιάγραμμα «ανάνηψης» του δήμου Πύργου, σύμφωνα με τον κ.Ανδριόλα, προσδιορίζεται στα τρία χρόνια, ενώ ήδη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναπροσαρμογή των δόσεων ώστε να βγει η «θηλιά» από την πόλη.

«Όταν ανέλαβα τον Σεπτέμβριο, βρήκα αποθεματικό 500 ευρώ και όλους τους κωδικούς μηδενικούς. Από τον Απρίλιο είχαμε χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι, όταν διαπιστώσαμε ότι “τραβήχτηκαν” χρήματα από τους ΚΑΠ. Στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε χρήματα ακόμα και από ανελαστικές δαπάνες, όμως ο εξορθολογισμός θα χρειαστεί χρόνο, δεν είμαστε μάγοι να τα λύσουμε όλα σε έναν μήνα».

Ο κ. Ανδριόλας προειδοποίησε και για το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» του δήμου σε περίπτωση απροειδοποίητης παρακράτησης ή εάν κάποιος καταστήσει τμήμα των οφειλών άμεσα απαιτητό. «Εάν οι δόσεις που έρχονται από τους ΚΑΠ, παρακρατηθούν πλήρως, ο δήμος “πεθαίνει” χωρίς καμία προειδοποίηση» επισήμανε.

 Στο σημείο αυτό, ο αντιδήμαρχος Πύργου ξεκαθάρισε ότι σύσσωμη η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη πολιτών δύο ταχυτήτων και ορισμένοι «έχοντες» να μην πληρώνουν τα οφειλόμενα. «δεν είναι κοινωνικά υγιές και στόχος μας είναι να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι πολίτες σταδιακά θα το αναγνωρίσουν κι ας γκρινιάζουν πρόσκαιρα. Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε αρεστοί αλλά χρήσιμοι» ανέλυσε.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ.Ανδριόλας άφησε αιχμές κατά του τ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Χαρ. Καφύρα λέγοντας ότι «πριν από μερικούς μήνες αδειοδότησαν με ευκολία την ταφή απορριμμάτων στη Χάλκοβα, ενώ τώρα κωλυσιεργούν στο αίτημά μας να τα διαχειριστούμε με ασφάλεια».

Από τα «βέλη» του νεαρού αντιδημάρχου Πύργου δεν γλίτωσε ούτε ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος. «Δεν γίνεται δύο μήνες να ζητούν δικαιολογητικά για να μας πουν στο τέλος ότι είναι αναρμόδιοι και να γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ Αποκεντρωμένης και Περιφέρειας».

Ο κ.Ανδριόλας πρόσθεσε πως ο φάκελος εστάλη ξανά και στην Περιφέρεια, ενώ έχει ενημερωθεί και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή της νέας μεθόδου, θα χρηματοδοτηθεί από ΥΠΕΚΑ, συνεπώς η διαχείριση των απορριμμάτων για έναν χρόνο θα είναι δωρεάν.

Στη συνέχεια καυτηρίασε τη χρόνια εθελοτυφλία ως προς το κενό νομιμότητας για τα σκουπίδια, δηλώνοντας ότι «ο νόμος προβλέπει ή ΧΥΤΑ ή εργοστάσιο. Η Ηλεία δεν έχει τίποτα από τα δύο και τόσα χρόνια κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε».

 Ο κ.Ανδριόλας ξεκαθάρισε πως «ένα νέο Ποτόκι δεν είναι λύση. Αρχή και τέλος των σκουπιδιών είναι η ανακύκλωση». Σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά και γιγαντωμένα συμφέροντα, δίχως να επεκταθεί περισσότερο, ενώ αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή η μεταφορά των απορριμμάτων (75 ευρώ ανά τόνο) στοιχίζει λιγότερο από τη δεματοποίηση.

Κλείνοντας,  ο αντιδήμαρχος Πύργου δήλωσε ότι το Θέατρο «Απόλλων» θα είναι έτοιμο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αύριο Σάββατο, ενώ για το πάρκο ΣΠΚ ανέφερε ότι θα είναι το κέντρο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για την πόλη.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα