Ηλεία Πολιτική

Γ. Αργυρόπουλος: «Τέλος στην αδικία με τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια»

Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρό πρόβλημα της απαλλαγής των αδήλωτων κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συνδημότες μας , ρυθμίστηκε με το  νόμο  4555/2018, τον γνωστό «Κλεισθένη». Μάλιστα οι σχετικές διατάξεις έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ ξαθώς ο νόμος δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ 133/Α/19-07-2018).

Όπως είναι γνωστό η παραταξή μας «Όραμα Δημιουργίας», όπως και άλλες Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  είχε αναδείξει επανειλημμένα  το θέμα αυτό με δημόσιες παρεμβάσεις μας εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου

Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης, που αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία για τους ιδιοκτήτες τέτοιων κτηρίων είναι τα εξής:

  1. Παγιώθηκε νομοθετικά η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
  2. Σε ότι αφορά τα παρελθόντα έτη, η νέα διάταξη δίνει εξάμηνη προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να τα δηλώσουν και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.
  3. Από την ισχύ της νέας διάταξης ορίζεται ότι «Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.» Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο.
  4. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι στο Τμήμα Προσόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου είναι: α) βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ, και β) υπεύθυνη δήλωση περί μη χρήσης του ακινήτου. Η κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών πρέπει να γίνει μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή έως 19/01/2019. Για όσους έχουν ήδη καταθέσει τα παραπάνω δικαιολογητικά, δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή
  5. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται

Όλη η επικαιρότητα