Ηλεία

Γ. Αργυρόπουλος: «Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στον Δήμο Πύργου»

argyropoulos23_9_3_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

  Ως γνωστόν, με το νόμο 1249/1982, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθιερώθηκε το Σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, εις αντικατάσταση του μέχρι τότε (1982) ισχύοντος συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων, με βάση τις υπάρχουσες και τηρούμενες σε κάθε Εφορία και σε ειδικά Βιβλία συγκριτικές τιμές ακινήτων για κάθε περιοχή.

   Οι αντικειμενικές τιμές αναπροσαρμόζονται, κατά το νόμο, ανά διετία, πλην όμως οι ισχύουσες σήμερα τιμές δεν αναπροσαρμόσθηκαν από την 1/3/2007 μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό το ΣτΕ έχει εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οφείλει η Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει μέχρι Ιουνίου 2015 τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές.

     Οι οριζόμενες αντικειμενικές τιμές ζώνης πολλαπλασιάζονται με ειδικούς αυξομειωτικούς συντελεστές για κάθε περίπτωση ακινήτου, προκειμένου να εξευρεθεί η τελική φορολογητέα αξία του ακινήτου, επί της οποίας θα επιβληθεί ο κατά περίπτωση  φόρος επί των ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, φόρος μεταβίβασης) ή το τέλος (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) υπέρ του οικείου Δήμου.

      Ωστόσο ο συνδυασμός τιμών ζώνης και αυξομειωτικών συντελεστών δεν κατορθώνει πάντοτε να αποδίδει την πραγματική για κάθε περίπτωση αξία (εμπορική αγοραία αξία), βάσει της οποίας πρέπει κατά το Νόμο και το Σύνταγμα να υπολογισθεί ο σχετικός φόρος ή το τέλος.

     ΄Ετσι, άλλοτε οι αντικειμενικές τιμές υπολείπονται περισσότερο ή ολιγότερο των πραγματικών (εμπορικών) τιμών, όπως συνέβαινε παλαιότερα (πριν το 2009) και άλλοτε υπερβαίνουν, περισσότερο ή ολιγότερο, τις πραγματικές (εμπορικές) τιμές, όπως συμβαίνει κατά την τελευταία πενταετία.

     ΄Οσον αφορά την αντικειμενική αξία των οικοπέδων, αυτή εξευρίσκεται από ειδικούς Πίνακες του Υπ. Οικονομικών με βάση την τιμή ζώνης και τον ΣΑΟ (Σ.Δ.) της περιοχής του οικοπέδου

      Σήμερα  ο Πύργος έχει χωρισθεί σε τέσσερις (4) Τομείς από πολεοδομική άποψη όρων δόμησης και συντελεστών δόμησης (Σ.Δ.) ή Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), κατά την ορολογία του Υπουργείου Οικονομικών

     

     

Υφιστάμενη κατάσταση στην Αγορά ακινήτων Πύργου

 

       Στην πόλη του Πύργου, όπως είναι γνωστό, η Αγορά ακινήτων έχει στην κυριολεξία «παγώσει» κατά την πενταετή διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ολόκληρος ο κατασκευαστικός Κλάδος έχει αδρανοποιηθεί και έχει σταματήσει κάθε είδους κατασκευή (οικίες, πολυκατοικίες κλπ).

Δύο – τρείς οικοδομές, που κατασκευάζονταν στην αρχή της κρίσης, «έμειναν» ημιτελείς στα τούβλα. Σήμερα δεν υφίστανται καινούργια διαμερίσματα προς πώληση, εκτός από μία πολυκατοικία επί της οδού Υψηλάντου, η οποία «πουλάει» στα 1.200 Ευρώ το 1 τ.μ. και δεν βρίσκει αγοραστές με τίποτα.

       Οι ελάχιστες πράξεις αγοραπωλησίας διαμερισμάτων που γίνονται στον Πύργο σήμερα αφορούν μόνον σε πολυκατοικίες τριάντα (30) ετών, που είναι σε καλή κατάσταση και η πραγματική τιμή πωλήσεως  των διαμερισμάτων αυτών δεν ξεπερνά τα 500 Ευρώ /1τ.μ. Το τελευταίο διάστημα έγινε μία τέτοια αγοραπωλησία με 500 Ευρώ/1 τ.μ. στη Ρήγα Φεραίου και μία άλλη στην περιοχή του 1ου Γυμνασίου με την ίδια τιμή,  έναντι τιμής ζώνης 800 Ευρώ/1τ.μ. και για τις δύο περιπτώσεις. 

     ΄Αρα, οι επιβαλλόμενοι πάσης φύσεως φόροι και τέλη με βάση τις εν λόγω ψευδείς αντικειμενικές τιμές επιβαρύνουν παράνομα και αντισυνταγματικά τους πολίτες (λ.χ. φόρος ΕΝΦΙΑ, Τέλη Ακίνητης Περιουσίας κλπ).

Ειδικώς για τα οικόπεδα

       Ειδικότερα, όσον αφορά τα οικόπεδα και μάλιστα τα άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα του Πύργου, παρατηρείται το εξής φαινόμενο :

       Πέραν του γενικότερου, συνεπεία της πενταετούς κρίσης ανοίγματος που υπάρχει μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών σε όλα τα είδη ακινήτων γενικώς, όσον αφορά τα οικόπεδα που είναι μεν άρτια κατά το εμβαδόν, αλλά μη οικοδομήσιμα, λόγω ελλείψεως της προϋποθέσεως της ύπαρξης «προσώπου» σε διανοιγμένο δρόμο, υπάρχει και ο εξ αυτής της αιτίας έτερος σπουδαιότερος λόγος, ο οποίος διευρύνει έτι περαιτέρω το άνοιγμα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών των οικοπέδων αυτών. Και μάλιστα ο λόγος αυτός είναι πολύ σπουδαιότερος και  προϋπήρχε πολύ πριν από την πρόσφατη οικονομική κρίση.

 

Προτεινόμενη λύση

          Εκ των προεκτεθέντων προκύπτει σαφώς, ότι πρέπει οι αντικειμενικές τιμές να μειωθούν δραστικά και στον Πύργο, προκειμένου να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές της Αγοράς, τουλάχιστον για όσο χρόνο διαρκεί η μεγάλη κρίση στην Αγορά ακινήτων και γενικώς η οικονομική κρίση, διότι δεν μπορεί ο κόσμος να επιβαρύνεται με φόρους επί ανύπαρκτων αξιών ακινήτων. Συγκεκριμένα :

      α) Τιμές Ζώνης (Τ.Ζ.)

         ΄Οσον αφορά τις τιμές ζώνης (Τ.Ζ.) η μείωση μπορεί να γίνει, είτε οριζόντια  με μία γενική μείωση για όλες τις ζώνες κατά  50%, είτε στοχευμένα με μείωση για το Κέντρο του Πύργου κατά 20 με 30% και για τις περιφερειακές Συνοικίας κατά 50%.

      β) Τιμές Οικοπέδου (Τ.Ο.)

           Ειδικώς για τα εντός Σχεδίου οικόπεδα και ιδίως για τα άρτια και μη οικοδομήσιμα, λόγω αδιάνοιχτων δρόμων επί μακρόν χρόνον, πέραν του ευλόγου, υπαιτιότητι του Δήμου, είναι ανάγκη να νομοθετηθεί ένας ειδικός μειωτικός συντελεστής ειδικών συνθηκών 0,20 περίπου, πέραν των υφισταμένων ανεπαρκών συντελεστών ειδικών συνθηκών 0,80 και 0,60. Μόνον έτσι μπορεί να προσεγγίσουν στις περιπτώσεις αυτές οι αντικειμενικές τιμές οικοπέδων τις πραγματικές, καθ’ όσον οι μειώσεις τιμών ζώνης είναι χρήσιμες για τις τιμές των διαμερισμάτων – οικιών, αλλά δεν μπορούν να μικρύνουν το χάσμα στις άνω περιπτώσεις οικοπέδων, αφού στις περιπτώσεις οικοπέδων παίζουν ρόλο για τις αντικειμενικές τιμές αυτών (Τ.Ο.) και πολεοδομικά καθαρώς κριτήρια (Σ.Δ. – ΣΑΟ).

γ) Εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών

Θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση στις αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων που έχει θέσει η κυβέρνηση από το 2013 με αυθαίρετο και αντικανονικό τρόπο σε περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών.

Υπενθυμίζουμε ότι όσον αφορά τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Πύργου, οι τιμές που καθορίστηκαν αυθαίρετα και χωρίς προηγουμένως καμιά διαβούλευση  με τους τοπικούς φορείς, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής: για τον πρώην Δήμο Βώλακος 28 ευρώ ανά τ.μ οικοπέδου, για τον πρώην Δήμο Ιάρδανου 23 ευρώ/τμ, για τα τοπικά διαμερίσματα του  πρώην δήμου  Πύργου 19 ευρώ/τμ και για τον πρώην δήμο Ωλένης 13 ευρώ/τμ. Η προτασή μας είναι να καθοριστεί η τιμή γι αυτές τις περιπτώσεις με βάση την κατώτατη αντικειμενική τιμή στην πόλη του Πύργου, μειωμένη κατά 40-50%

      δ) ΤΑΠ

          Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω η περίπτωση υπολογισμού και επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) από τους Δήμους. Δεν μπορεί δηλαδή ένας Δήμος ο οποίος ευθύνεται καθοιονδήποτε τρόπο για την κατά τα άνω μη οικοδομησιμότητα και την απαξίωση ενός οικοπέδου να επιβάλλει ανταποδοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας επί ανύπαρκτης αξίας, αφού το τέλος αυτό δεν διατίθεται καν επί δεκαετίες για μία απλή χάραξη – χαλικόστρωση του συγκεκριμένου τμήματος δρόμου, ούτε για απλό φωτισμό, καταστρατηγώντας έτσι την έννοια της ανταποδοτικότητας !      

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Η Παράταξή μας εκ της όλης έρευνας και μελέτης του θέματος κρίνει, ότι δεν είναι σωστό και νόμιμο να επιβαρύνονται ετησίως όλοι οι συμπολίτες μας με ανύπαρκτους φόρους και τέλη, λόγω των εξωπραγματικών αντικειμενικών τιμών.

   Γι’ αυτό ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση, σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα και να προωθήσει εγκαίρως την απόφαση αυτή, προς τη ΔΟΥ Πύργου και προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αντικειμενικών Τιμών και Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών, προτού εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση από την Αναπλ. Υπουργό κα Νάντια Βαλαβάνη.   

 Και όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που εισπράττει ο ίδιος ο Δήμος Πύργου να δοθεί εντολή στην αρμόδια Δ/νση Εσόδων του Δήμου να λάβει υπόψη τα άνω δεδομένα, προτού εξαγάγει και βεβαιώσει εφεξής το ΤΑΠ των δημοτών, άλλως να εισηγηθεί τρόπους επιλύσεως του προβλήματος στα πλαίσια του σχετικού νόμου (επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού). 

Όλη η επικαιρότητα