Ηλεία

Γ. Γεωργιόπουλος «Απαιτείται προσοχή στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»

Ακούστε το άρθρο

«Το κοίτασμα υδρογονανθράκων του Κατακόλου, έχει χρονικό ορίζοντα εκμετάλλευσης. Η γη της Ηλείας θα είναι όμως πηγή εκμετάλλευσης και τα επόμενα χρόνια». Αυτό τόνισε χθες στην ΕΡΤ Πύργου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, με αφορμή τη θέση του στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο Ηλείας.

Ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για κάποια ζητήματα σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να υπάρξει καθαρή εικόνα από την κυβέρνηση, για το αν η χώρα θέλει να μετατραπεί στο νέο «Ελ Ντοράντο» της Μεσογείου και να επιλύσει όλα τα προβλήματά της από αυτό. Οφείλει να εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και αν μπορεί να επιλυθεί το θέμα με το δικό μας ορυκτό πλούτο. Ακόμα, έχει αρχίσει ένα «γαϊτανάκι» γύρω από τα γεωστρατηγικά και τα πολιτικά. Καταλαβαίνουμε απ’ το παράδειγμα και της Κύπρου, πόσο δύσκολο είναι αυτό το πράγμα να προχωρήσει, τόσο στο Ιόνιο όσο και το Αιγαίο. Είναι μείζον θέμα για να αντιμετωπίζεται επιδερμικά. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, είναι η σεισμικότητα της περιοχής, γεγονός που πρέπει να προσέξουμε εμείς, οι εταιρίες που θα αναλάβουν τα έργα και το κράτος. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη. Οφείλουμε να δούμε αν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο που να ισορροπήσει το ισοζύγιο ανάπτυξης ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Δεν υπάρχει χωροταξικό μοντέλο παρέμβασης στην τοπική οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουμε την επιθυμία τους για την Ηλεία.

Ο πόρος του 5%

Τις μέρες αυτές, ετοιμάζεται και προεδρικό διάταγμα για να πάει στο συμβούλιο επικρατείας προς επεξεργασία για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μείζον θέμα να ληφθεί υπόψιν η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Ακόμα έχει θεσμοθετηθεί ένας περιφερειακός πόρος 5% από το σύνολο του οικονομικού προϊόντος που παράγεται, για τις περιοχές που θα επιβαρυνθούν από τις εξορύξεις, ώστε να καλύπτουν τις περιβαλλοντικές τους ανάγκες. Δεν έχει όμως ακόμα διευκρινιστεί αν θα κατανεμηθεί σε περιφερειακό επίπεδο ή σε επίπεδο δήμων», κατέληξε στη συνέντευξη του ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα