Γ. Κοντογιάννης: Να αυξηθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέργους

kontogiannis.jpg

Να αυξηθεί η χρηματοδότηση που προβλέπεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων, για τη δημιουργία επιχειρήσεων, ζητούν με παρέμβασή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Η πρωτοβουλία της κίνησης ανήκει στον Βουλευτή Τρικάλων κ.Ηλία Βλαχογιάννη.

            Πριν το κλείσιμο της Βουλής είχε κατατεθεί σχετική Ερώτηση με την οποία οι Βουλευτές επεσήμαιναν ότι η χρηματοδότηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά περίπου 90%, συγκριτικά με την προηγούμενη, ήτοι: από 456 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν, μειώνεται σε 50 εκ.

            Επίσης, σχετικά με την επιδότηση ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων, το ποσό χρηματοδότησης, θα επαρκέσει ΜΟΝΟ για το 5%, περίπου, των αιτούμενων, ΚΑΘΩΣ,  συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη δράση, οι δικαιούχοι αυξάνονται κατά 800%, ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει πρακτικά ίδιος. 

            Η μεγάλη κρίση που βιώνουμε και η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στη δημιουργία επιχειρήσεων. Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο που, συνεχώς, ορθά βελτιώνεται για να καλύπτει την ανάγκη αυτή.

Με βάση τα παραπάνω οι Βουλευτές θέτουν τα εξής ερωτήματα-προτάσεις προς τον Υπουργό Ανάπτυξης:    

  1. Αν προτίθεστε να επανασχεδιάσετε τα προγράμματα – δράσεις, έτσι ώστε ο αριθμός των αιτουμένων εγκρίσεων να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80% .
  2. Αν προτίθεστε να επαναφέρετε τις προκαταβολές σε ποσοστό  100% του ποσού (όπως ισχύει μέχρι σήμερα)  αντί του 40% που περιλαμβάνεται στα υπό δημοσίευση προγράμματα.    

                

 

Στις 13 Ιανουαρίου η καταβολή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες

Στις 13 Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες που δεν έχουν οργανικές θέσεις στα σχολεία, για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο 2014.

Τη διαβεβαίωση αυτή έλαβε ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης μετά από επικοινωνία που είχε με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) ορίστηκε και για το διδακτικό έτος 2014-2015, ως συμβαλλόμενο μέρος για τη χρηματοδότηση των κατά τόπους Σχολικών Επιτροπών, που είναι υπεύθυνες για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου με τους ανάδοχους καθαριστές/καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν καλύπτονται από το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις.

Μετά την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών αποφάσεων μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 16 Δεκεμβρίου προχώρησε η διαδικασία χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών με το ποσό των 11,8 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες.

Υπενθυμίζεται πως με αντίστοιχη παρέμβαση του Γιώργου Κοντογιάννη τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις των καθαριστριών για το διάστημα 11-9-2013 έως 30-6-2014 και είχε προχωρήσει η καταβολή των δεδουλευμένων τους.