Ηλεία Πολιτική

Γ. Κουτσούκος: Όχι σε νέα εκβιαστικά διλήμματα για εκλογικό νόμο και διπλές εκλογές

Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές  και μάλιστα διπλές, φαίνεται ότι ξεκινά από την ίδια την Κυβέρνηση. Προφανώς αποτελεί ένδειξη αδυναμίας και έναν επικίνδυνο θεσμικό τυχοδιωκτισμό.

Αποτελεί, ίσως, μια προσπάθεια να ξεφύγει η Κυβέρνηση από τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας, την καθημερινότητα των πολιτών, την κρίση στο μεταναστευτικό και την όξυνση σε εθνικά θέματα, θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα πριν ο κόσμος καταλάβει ότι το ‘’μη χείρον ‘’ δεν είναι πάντα ‘’βέλτιστο’’.

Το κίνημα Αλλαγής δεν φοβάται την κρίση του λαού και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ψευτοδιλήμματα που οδηγούν πάντα σε συντηρητικές επιλογές.

Πιστεύουμε ότι στις επόμενες εκλογές ο Ελληνικός λαός θα αναζητήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι΄αυτήν.

Δεν μας απασχολούν οι τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα και έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός. Εμείς έχουμε απαντήσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα   και αυτά    θα θέσουμε στη κρίση του, όταν έρθει η ώρα.

Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα απλή αναλογική έχουμε διαφωνήσει, καθώς όπως τεκμηριώσαμε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, οδηγεί σε ακυβερνησία, με βάση τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς.

Πιστεύουμε βέβαια ότι στις επόμενες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα βγει ενισχυμένο αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει.Εκτός αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώσουν ότι θα συνεργαστούν.

Προφανώς, απάντηση στον κίνδυνο ακυβερνησίας δεν αποτελεί η ενισχυμένη αναλογική της ΝΔ με το μπόνους των 50 εδρών, γιατί αλλοιώνει ουσιαστικά τη λαϊκή βούληση. Αν κάτι τέτοιο επιχειρήσει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης θα μας βρει αντίθετους.

Υπενθυμίζω ότι η λογική με βάση την οποία καταψηφίσαμε το ισχύον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ασκήσαμε σκληρή κριτική στη ΝΔ για την εμμονή της στην υπερισχυμένη, εδραζόταν στη δική μας πρόταση για ένα σύστημα αναλογικό μεν, αλλά που θα διασφαλίζε δε την κυβερνησιμότητα με βάση τη βούληση του Ελληνικού λαού. Με την ίδια λογική θα τοποθετηθούμε όταν η Κυβέρνηση επίσημα και θεσμικά, ανοίξει το θέμα του εκλογικού συστήματος. Ως δύναμη εθνικής ευθύνης και συνεννόησης θα επιδιώξουμε και πάλι τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή μεταξύαναλογικότητας και κυβερνησιμότητας,  μακριά από επικίνδυνα εκβιαστικά διλήμματα.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, η χώρα πλήρωσε ακριβά τους τακτικισμούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στις διπλές εκλογές του 2012 και του 2015. Εμείς θα θέσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού τη δική μας πρόταση μιας  πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης και θα ζητήσουμε  αλλαγή πολιτικών συσχετισμών για να τη κάνουμε πράξη.

*Άρθρο Γιάννη Κουτσούκου όπως δημοσιεύθηκε  στην Εφημερίδα ‘’Εποχή’’

Όλη η επικαιρότητα