Αρθρογραφία

Γ. Κύρτσος: Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προβάλλει μία εικονική πραγματικότητα

Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώντας την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας καταλήγω στο συμπέρασμα ότι προβάλλει μία εικονική πραγματικότητα στην προσπάθειά του να δημιουργήσει σύγχυση στην ευρύτερη κοινή γνώμη.

«Δίκαιη ανάπτυξη»

Το βασικό του σύνθημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη». Μόνο που δεν είναι ανάπτυξη ούτε φυσικά δίκαιη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το 2015 και το 2016 παρατηρήθηκε στασιμότητα στην ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προεξοφλούσε ότι με τη δυναμική που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 5% έως 6% στη διάρκεια της διετίας. Το πείραμα Τσίπρα – Βαρουφάκη έφερε την οικονομική στασιμότητα και τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Το 2017 παρατηρείται ανάκαμψη της οικονομίας η οποία οφείλεται στις επιδόσεις ρεκόρ του τουριστικού τομέα και στην μερική προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά με πιο εντυπωσιακή την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με τίμηση 1,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει την αύξηση διαφόρων φόρων στον τουριστικό τομέα ( ΦΠΑ εστίασης, ΦΠΑ γενικά, ΦΠΑ στα νησιά, φορολογία κερδών επιχειρήσεων, φόρο στην εμφιάλωση του οίνου, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις) και οι εκπρόσωποί της έχουν το θράσος να εμφανίζονται σαν αρχιτέκτονες της τουριστικής επιτυχίας. Όσο για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων χρησιμοποιήθηκε για να «μαγειρευτούν» τα στοιχεία για τις επενδύσεις και να καλυφθεί, στο μέτρο του δυνατού, το νέο κύμα αποβιομηχάνισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η βιομηχανία PITSOS ανακοίνωσε ότι κλείνει στα τέλη του 2018, η Ελαίς – Unilever αποσύρεται από το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες. Μία μεγάλη παγωτοβιομηχανία που λειτουργούσε στην περιοχή της πρωτεύουσας έβαλε και αυτή λουκέτο. Το κωμικοτραγικό είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας διαφημίζει στις περιοδείες του στην περιφέρεια την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται συνεχώς με δική του ευθύνη.

Ουσιαστικά ανύπαρκτη η ανάπτυξη, ανύπαρκτη και η σχετική κοινωνική δικαιοσύνη που διαφημίζει για τους δικούς του λόγους ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυτών δηλαδή που έχουν πάνω από 12 μήνες στην ανεργία και έχουν σταματήσει να παίρνουν το σχετικό βοήθημα. Επιπλέον από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το 1/3 εργάζονται στη βάση της μερικής απασχόλησης και έχουν μεικτές αποδοχές κατώτερες των 400 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και πως ο μισθός τους δεν τους φτάνει για να καλύψουν βασικές ανάγκες.

«Επέτυχε εκεί που απέτυχαν»

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποστηρίζει επίσης ότι «επέτυχε εκεί όπου όλοι οι άλλοι απέτυχαν». Στο μόνο που επέτυχε είναι να εγκλωβίσει την Ελλάδα στο τρίτο πρόγραμμα – μνημόνιο το οποίο είχε επίσημη διάρκεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ενώ θα συνεχιστούν τα μνημονιακού τύπου μέτρα το 2019 και το 2020 μετά την επίσημη λήξη του τρίτου προγράμματος – μνημονίου.

Όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα μας έβγαζε από το δεύτερο πρόγραμμα – μνημόνιο εντός του 2015 αλλά ήρθε ο κ. Τσίπρας ο οποίος υποσχόταν άμεση λήξη της λιτότητας και του μνημονίου για να παρατείνει την επίσημη μνημονιακή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και τη λιτότητα που σχετίζεται με τα μνημονιακού τύπου μέτρα μέχρι το 2020 οπότε θα μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο για το ετήσιο εισόδημα. Επομένως, η βασική «επιτυχία» του κ. Τσίπρα είναι η παράταση της μνημονιακής περιπέτειας και της λιτότητας για μία πενταετία.

Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού και των συνεργατών του ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα αλλά προβάλλεται με συστηματικό τρόπο με το σκεπτικό ότι η επαναλαμβανόμενη προπαγάνδα μπορεί να φέρει επικοινωνιακό και πολιτικό αποτέλεσμα.

Όλη η επικαιρότητα