Γεύσεις

Γάλα βρώμης: Το χορτοφαγικό γάλα που κερδίζει ολοένα έδαφος

Ακούστε το άρθρο

Είτε έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, είτε όχι, είναι πολύ πιθανό το αγελαδινό γάλα να σου προκαλεί φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και διάρρεια. Δεν μας κάνει εντύπωση που ολοένα και περισσότεροι εξερευνούν τις διάφορες χορτοφαγικές εναλλακτικές. Και αφού τα γάλατα αμυγδάλου και καρύδας έγιναν πλέον mainstream, ένα νέο προϊόν έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του στα ράφια των ψυγείων του σούπερ μάρκετ, το γάλα βρώμης.

Γιατί να το επιλέξω;

Η γεύση του θυμίζει περισσότερο εκείνη του αγελαδινού γάλακτος, ενώ θεωρείται ιδανικό για cappuccino, καθώς κάνει καλύτερο αφρόγαλα από άλλα χορτοφαγικά σκευάσματα. Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που το κάνει ιδανικό για το αδυνάτισμα.

Τι ευεργετικές ιδιότητες έχει;

Το γάλα βρώμης χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τοιχωμάτων των εντέρων και την αποτοξίνωση του αίματος. Προάγει επίσης τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού, και κυρίως του εντέρου, αποβάλλοντας τις τοξίνες. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, καθαρίζοντας τις αρτηρίες. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ειδικά του παχέος εντέρου, επειδή αναχαιτίζει τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στα έντερα, όπως προείπαμε, ενώ παράλληλα μειώνει την πίεση του αίματος, όπως και τη χοληστερίνη, αποτοξινώνοντας το αίμα. Προάγει ακόμα την υγιή κινητικότητα του εντέρου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη υγιών εντερικών βακτηρίων και προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, γεγονός που βοηθά με τη σειρά του και το αδυνάτισμα. Είναι ιδανικό επίσης και για όσους έχουν αϋπνίες, αφού βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και χαλαρώνει το σώμα.

gala vromi

Πού μπορώ να το βρω;

Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα με βιολογικά είδη στο ψυγείο δίπλα στα κοινά γάλατα.

Πώς μπορώ να το φτιάξω μόνος μου;

Συστατικά

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
3 φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. Του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
1 κουτ. Της σούπας ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά)

Διαδικασία

Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρώμη και το νερό και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν.
Σουρώνουμε καλά με ένα συροπάνι γάλακτος.
Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο γλυκαντικό και αρωματίζουμε με βανίλια.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο για μέχρι και 3 μέρες.

via

Όλη η επικαιρότητα