Πολιτισμός

Γαλλία: Πάνω από 500.000€ για τρεις επιστολές του Ναπολέοντα προς τη Ζοζεφίνα

Ακούστε το άρθρο

Πωλήθηκαν σε δημοπρασία τρεις ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Ναπολέων Βοναπάρτης προς τη Ζοζεφίνα – Οι επιστολές συντάχθηκαν ανάμεσα στο 1796 και το 1804

«Δεν έχω γράμμα από εσένα, λατρεμένη μου φίλη, έχεις λοιπόν τόσο πολύ ευχάριστες ασχολίες που ξεχνάς τον σύζυγό σου, ο οποίος μέσα στη δουλειά και στην εξουθενωτική κούραση δεν λαχταρά παρά μόνο εσένα. Είμαι έρημος. Με ξέχασες».

Παράπονα, συναισθήματα, αίσθημα μοναξιάς, αλλά και την αγάπη του προς τη σύζυγό του, είναι μερικά μόνο από όσα εισπράττει ο αναγνώστης των τριών ερωτικών επιστολών που συνέταξε ο Ναπολέων Βοναπάρτης προς τη σύζυγό του Ζοζεφίνα.

Οι τρεις επιστολές, που συντάχθηκαν μεταξύ του 1796 και 1804 κατακυρώθηκαν έναντι 513.000 ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Πέραν των παραπόνων, ο Ναπολέων περιγράφει και τις συνθήκες που βιώνει κατά τη διάρκεια της ιταλικής εκστρατείας. «Εδώ και οκτώ ημέρες είμαι πάνω στο άλογο. Δεν υπάρχει νύχτα, δεν υπάρχει ξεκούραση, δεν υπάρχει ύπνος» γράφει ο στρατηγός Βοναπάρτης στις 18 Απριλίου 1796.

napoleon_jo

Εκτός από τις τρεις επιστολές, στο «σφυρί» βγήκε ένα συγκινητικό χειρόγραφο του Καμίγ Ντεμουλέν (1760-1794), δημοσιογράφου και μορφής της Γαλλικής Επανάστασης που εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα, το οποίο συνέταξε ο ίδιος για την υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Επίσης, μια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, ισχυρό σύμβολο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πωλήθηκε έναντι 48.100 ευρώ.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα