Ηλεία

Γαστούνη: Μεγάλη ανταπόκριση στον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των γυναικών στην δωρεά εξέταση μαστογραφίας που έγινε χθες στη Γαστούνη από κινητή μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Η μονάδα τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται στο Βαρθολομιό το Τραγανό και την Αμαλιάδα.

Με μοναδικό σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού η μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σε συνεργασία με  τον Δήμο Πηνειού, το Κέντρο Κοινότητας, το Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και το Τμήμα Επισκεπτριών Υγείας & Μαιών του Κέντρου Υγείας Γαστούνης, βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, σήμερα 13 Δεκεμβρίου  στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαρθολομιού και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο δημαρχείο Τραγανού από τις 09.00-13.00.

Η εξέταση από το προσωπικό της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που παρέμεινε μέχρι και τις 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε χθες  στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη και η προσέλευση των γυναικών ήταν μεγάλη.

Η κ. Καριώρη Βίβιαν τεχνολόγος ακτινολόγος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δήλωσε: «Υπήρχε ανταπόκριση από τις γυναίκες. Ξεκινήσαμε από τις 9 το πρωί και τελειώσαμε στις 5 το απόγευμα. Εξετάστηκαν γυναίκες από 40 έως 70 ετών, και κάποιεςαπό τις προϋποθέσεις ήταν να μην έχουν γίνει επεμβάσεις στους μαστούς της, να έχει περάσει ένα έτος από την προηγούμενη μαστογραφία  και να μην υπάρχει έμμηνος ρύση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εμείς ως τεχνολόγοι όταν εξετάζουμε τη γυναίκα, έχουμε εικόνα αλλά δεν θα πούμε κάτι στη γυναίκα γιατί δεν είμαστε ιατροί. Σε περίπου δύο μήνες βγαίνουν τα αποτελέσματα και τηλεφωνικά ενημερώνονται οι εξετασθείσες γυναίκες για το από πού θα τα παραλάβουν»

Η κ. Βασιλική Δανίκα τεχνλόγος ακτινολόγος της Εθνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δήλωσε: «Οι γυναίκες που εξετάζονται έχουν άγχος για το αποτέλεσμα και όχι για την διαδικασία της εξέτασης. Δυστυχώς όμως η επαρχία έχει τις δυσκολίες της γιατί στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν μαστογράφοι, τα ιδιωτικά είναι λίγα και φυσικά επί πληρωμή, άρα η κινητή μονάδα στην επαρχία κάνει έργο. Ο αριθμός που εξετάζονται σε μας στην κινητή μονάδα είναι 50 γυναίκες την ημέρα.Όταν επιστρέψουμε στην Αθήνα οι μαστογραφίες εκτυπώνονται σε CD και πάνε σε γιατρό για διάγνωση»

Όλη η επικαιρότητα