Ηλεία

Γεμάτη φύκια η παραλία Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Άσχημη εικόνα στα μάτια των τουριστών
– Διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες

Τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών, κατοίκων αλλά και των τουριστών προκαλεί η εικόνα του βόρειου τμήματος της παραλίας του Κατακόλου, που εδώ κι ένα μήνα περίπου έχει καλυφθεί από τεράστιες ποσότητες φυκιών! Η πρόσβαση στην παραλία είναι ουσιαστικά αδύνατη αφού η εικόνα της προκαλεί αποστροφή, πόσο μάλλον διάθεση για να κάνει μπάνιο εκεί κανείς… Η «κατάσταση» της παραλίας δεν επιτρέπει στους επαγγελματίες να τοποθετήσουν ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα, όπως έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να υφίστανται ζημία (σ.σ. αφού έχουν υπογράψει και σχετικά μισθώματα τριετίας)…

Το φαινόμενο της συσσώρευσης φυκιών δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως φέτος το καλοκαίρι, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ο  όγκος τους είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος κι έχει καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας αλλάζοντας εντελώς την εικόνα της, καθιστώντας παράλληλα την πρόσβαση… απαγορευτική!

Σημειώνεται πως για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ. το οποίο είχε αναδειχθεί μέσω τον στηλών της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, από τον Πύργιο δικηγόρο Θοδωρή Αντωνόπουλο), έχει γίνει συζήτηση σε σύσκεψη μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Κοινότητας Κατακόλου. Υπήρξε η πρόταση τα φύκια να μεταφερθούν άμεσα με απορριμματοφόρο όχημα του δήμου Πύργου, δεδομένου ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν διαθέτει κατάλληλο μέσο μεταφοράς για να το αναλάβει. Πλην όμως τα φύκια λογίζονται ως οργανικά  απορρίμματα, και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε αιτία να χαρακτηριστεί παράνομος ο υπαίτιος και να κινδυνέψει να συλληφθεί από την αρμόδια Υπηρεσία (σ.σ. στη συγκεκριμένη το Λιμεναρχείο Κατακόλου)…

Ως λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο επιλέχθηκε η αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να δοθεί η εντολή (απρόσκοπτου) καθαρισμού της παραλίας από τα φύκια…

Έως ότου συμβεί αυτό ο καιρός περνά, οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για «δύο μέτρα και δυο σταθμά» με κίνδυνο να χαθεί η σεζόν, και η παραλία μένει… έρημη!

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ επισκεφθήκαμε το Λιμεναρχείο Κατακόλου ζητώντας μια τοποθέτηση από τον Λιμενάρχη για το συγκεκριμένο θέμα και η απάντηση που δόθηκε ήταν πως οι ενέργειες της Υπηρεσίας έχουν καταγραφεί μέσω σχετικών εγγράφων (11409/2018, δήμο Πύργου και 21338/1351/ της 22 Μαΐου 2018, Λ/Χ Κατακόλου)…

Σάκης Αντωνόπουλος
αντιπρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου

«Σήμερα (σ.σ. χθες) στο λιμάνι του Κατακόλου υπάρχουν 3 κρουαζιερόπλοια με περίπου 8.000 επιβάτες. Όσοι επέλεξαν να μείνουν στο Κατάκολο και να κάνουν το μπάνιο τους στην παραλία του Κατακόλου ήρθαν αντιμέτωποι με τον όγκο των φυκιών που εμφανίζεται κάθε χρόνο βέβαια. Δυστυχώς έχουμε μπλέξει σ` ένα σύστημα γραφειοκρατίας που ενώ το θέμα έχει ανακύψει εδώ κι ένα μήνα δεν έχει καταστεί δυνατό να επιλυθεί. Υπήρξε από το δήμο Πύργου η πρόταση να μας βοηθήσει για να γίνει η αποκομιδή πλην όμως κάποια θέματα περιβαλλοντικά, υπουργείου Ναυτιλίας, μας έχουν καθυστερήσει αφού χρειάζονται τεχνικές περιγραφές, ο δήμος έχει δυσκολίες αυτή την εποχή και βέβαια η άδεια από το υπουργείο Ναυτιλίας. Κάνοντας μια παρένθεση επιτρέψτε μου αν πω ότι το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί εκ των ενόντων χωρίς να έχει σημειωθεί καθυστέρηση… Οι καταστηματάρχες δικαίως διαμαρτύρονται, όμως η γραφειοκρατία μας εμποδίζει. Και δεν είναι μόνο οι καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται αλλά και οι τουρίστες με αποτέλεσμα να γινόμαστε ρεζίλι. Ελπίζω κι εύχομαι μέσα στην εβδομάδα να λυθεί το πρόβλημα».

Φρατζής Κολόσακας
νεοεκλεγείς πρόεδρος Τ.Κ. Κατακόλου

«Φέτος έχει παραγίνει το κακό με τα φύκια αφού κοντεύει να τελειώσει ο Ιούνιος και η παραλία μένει ακαθάριστη. Πάμε από τον Άννα στον Καϊάφα και πρέπει να πάμε και στην Πυθία για να μας πει το χρησμό για το αν θα καθαριστεί και πότε η παραλία. Ως νεοεκλεγέντες που δεν περιμένουμε την 1η Σεπτεμβρίου γιατί έως τότε θα μας έχει φάει το σκουπίδι και η βρωμιά, μαζί με ομάδα εθελοντών έχουμε αρχίσει και καθαρίζουμε το χωριό μας. Για την παραλία έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες καθώς και σύσκεψη με το Λιμενικό Ταμείο που μας υποσχέθηκε ότι θα συνταχθεί έκθεση που θα υπογραφεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και θα αποστελλόταν στο υπουργείο για να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη για τον καθαρισμό του βόρειου τμήματος του χερσαίου χώρου. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα κι επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος δίνουμε μια εβδομάδα προθεσμία κι από κει και πέρα επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω κινήσεις μας».

Αυγερινός Ζουμπάκης
αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου δήμου Πύργου

«Κάθε χρόνο στις παραλίες μας εκβράζονται φύκια αλλά και άλλα υλικά. Για τον καθαρισμό εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες… από την πλευρά μας ζητάμε την τήρηση της νομιμότητας για την απομάκρυνση ή μη αυτών των προϊόντων της θάλασσας. Πιστεύω ότι μετά από ερώτηση που έχει κάνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Πύργου προς το υπουργείο να βρούμε τη λύση για το θέμα».

Γκάγκος Δημήτρης
ιδιοκτήτης ρεστοράν «Μαρίνα»

«Το πρόβλημα με τα φύκια φέτος είναι εντονότερο από κάθε άλλη χρονιά, όπως και η αδιαφορία. Τα προηγούμενα χρόνια η παραλία καθαριζόταν και με τη δική μας βοήθεια και τοποθετούσαμε ομπρέλες και ξαπλώστρες καταβάλλοντας ενοίκιο στην Κτηματική και το δήμο. Φέτος είναι αδύνατο να συμβεί αυτό γιατί η αδιαφορία έχει φτάσει στο απροχώρητο! Η αδιαφορία είναι μόνο για εδώ, αλλού, δεν ξέρω με ποιο τρόπο, έχει γίνει καθαρισμός. Πλάκες, Άγιος Αντρέας, Σπιάτζα, Κουρούτα… καθαρίζονται συνέχεια. Εμάς μας απαγορεύουν να βάλουμε ακόμα και φτυάρι για να καθαρίσουμε τα φύκια. Οι τουρίτσες κατεβαίνωντας από τα κρουαζιερόπλοια να έρθουν για μπάνιο αντικρίζουν αυτή την αποκρουστική εικόνα και φέυγουν! Κι όχι μόνο αυτό… βγάζουν και φωτογραφίες και τις αναρτούν στα social media κάνοντας και τα ανάλογα σχόλια. Αυτό είναι δυσάρεστο… λυπάμαι για την κατάντια μας. Το βλέπω δύσκολο να σωθεί η σεζόν!».

Σάκης Κοιλιομενιάτης
ιδιοκτήτης ρεστοράν «Γλυφάδα»

«Βλέπετε το χάλι της παραλίας κι ενώ σε λίγες ημέρες μπαίνει Ιούλιος… δεν δουλεύουμε, δεν προσφέρουμε, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν υπάρχει η ελάχιστη συνεννόηση, με αποτέλεσμα ακόμα και τα παιδάκια που πηγαίνουν πάνω στα φύκια να κόβονται καθημερινώς. Μια ολόκληρη παραλία μένει αναξιοποίητη ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης… αυτή η εικόνα δεν αναβαθμίζει το Κατάκολο. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας υπάρχει συνεννόηση και οι τουρίστες απολαμβάνουν τις τοποθεσίες που επισκέπτονται… εμείς εδώ… Ουγκάντα!».

Όλη η επικαιρότητα