Χωρίς κατηγορία

Γεννιέμαι ή γίνομαι?

unnamed.png
Ακούστε το άρθρο

Για αρκετό διάστημα η εξελικτική ψυχολογία υπέθετε ότι η οικογένεια έχει κεφαλαιώδη σημασία για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Πιο συγκεκριμένα πολλοί πίστευαν ότι τα ερεθίσματα που δεχόταν το παιδί από το οικογενειακό περιβάλλον έπλαθαν γόνιμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στην αντίπερα όχθη οι γενετιστές προσπάθησαν να καθορίσουν τις γενετικές επιδράσεις στην προσωπικότητα.Αυτοί ισχυρίζονταν πως το οικογενειακό περιβάλλον ασκεί περιορισμένη συστηματική επίδραση στην προσωπικότητα και πως μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα γονίδια.
Οι απόψεις αυτές δεν έμειναν χωρίς αντίλογο από τους ψυχολόγους οι οποίοι τονίζουν τη σπουδαιότητα των οικογενειακών βιωμάτων.Συγκεκριμένα,σε μία αξιόλογη πρόσφατη  έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι στάσεις απέναντι στις ερωτικές σχέσεις επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις που αναπτύσσονταν στο στένο οικογενειακό κύκλο,ενώ δεν επηρεάζονταν καθόλου από τους γενετικούς παράγοντες.
Και το πόρισμα??? Το οικογενειακό περιβάλλον επιδρά καταλυτικά στον καθορισμό των τρόπων σκέψης και ενσυναίσθησης των προσώπων και των καταστάσεων γύρω μας.
Ίσως το καλύτερο που θα είχαμε να πούμε επί του παρόντος θα ήταν ότι έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα για το πώς αλληλεπιρούν τα γονίδια και το περιβάλλον στον σχηματισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας μας.
Άννα

Όλη η επικαιρότητα