Πολιτική

Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ είναι πολιτικά ελκυστικό επειδή έχει ρόλο ρυθμιστή – Επόμενος στόχος να πρωταγωνιστεί

Ακούστε το άρθρο

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την επικαιρότητα όπως το προσφυγικό, τα εθνικά θέματα και την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Μια μέρα μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στο κοινοβούλιο, χωρίς τη στήριξη όμως του Κινήματος Αλλαγής που από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετο στο νομοσχέδιο, η Φώφη Γεννηματά μίλησε στην ΕΡΤ για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την επικαιρότητα.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο η κ. Γεννηματά επανέλαβε τις σκληρές θέσεις του Κινήματος και για τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετοι από την πρώτη στιγμή. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι διατηρεί μια αλαζονική στάση ενώ υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά θέματα σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ρίξει το κατώτατο όριο όσον αφορά την αυτοδυναμία προς όφελος του κόμματος του.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε και στα πολιτικά φλερτ που δέχεται το ΚΙΝΑΛ, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Η κ. Γεννηματά απάντησε ότι το κόμμα της είναι ελκυστικό διότι έχει ρόλο ρυθμιστή αυτή τη στιγμή ενώ στόχος είναι να ξανά γίνουν πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή. Η κ. Γεννηματά τόνισε επίσης, ότι κάνουν αντιπολίτευση καταθέτοντας προτάσεις, όπως έγινε με την πρόταση για τη 13η σύνταξη.

Για τα εθνικά θέματα:

Η κ. Γεννηματά δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας. Παράλληλα, επέμεινε στην πρόταση της για συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είχε ένα διπλό μήνυμα στους συμμάχους αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Θα καθορίζονταν η εθνική στάση της χώρας αλλά και οι κόκκινες γραμμές μας, οι οποίες όπως είπε δεν είναι δεδομένες. Όπως τόνισε πρέπει να έχουμε ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε και την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου αρχιστράτηγου. Όπως είπε η ίδια θα το σκεφτόταν και δεύτερη φορά για αυτήν την επίσκεψη λέγοντας ότι χρειάζεται προσεκτική σκέψη και ισορροπία αποφεύγοντας να απαντήσει αν διαφωνεί με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα. Για άλλη μια φορά, χαρακτήρισε αδιανόητη την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Για το προσφυγικό:

Αναφερόμενη στο φαραωνικό, όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, αναρωτήθηκε για το που θα βρεθούν τα χρήματα για αυτό, καθώς όπως είπε, η Ελλάδα από τον Ιούνιο δεν έχει λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι το προσφυγικό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και έτσι πρέπει να αναδεικνύεται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά, επισκέφθηκε τα Διαβατά πριν 40 ημέρες, συνομίλησε με κατοίκους λέγοντας μάλιστα ότι στην περιοχή έχουν έρθει χιλιάδες άνθρωποι το τελευταίο διάστημα χωρίς χαρτιά. Επισήμανε την ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των χερσαίων αλλά και θαλάσσιων συνόρων.

Για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου:

Μιλώντας για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την εκλογή της για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, η κ. Γεννηματά εξέφρασε τη χαρά της που προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και για την ευαισθησία της στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα του περιβάλλοντος.

Ευχήθηκε περαστικά στον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ωνάσειο καθώς ταλαιπωρείται από μια γρίπη.

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε την συμπαράσταση της κ. Γεννηματά στον Τουρκικό λαό ύστερα από τον φονικό σεισμό εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη θλίψη της για τον κόσμο που έχασε τη ζωή του.

Όλη η επικαιρότητα