Κόσμος

Γερμανία: Χωρίς την Πέτρι το AfD στις εκλογές

Ακούστε το άρθρο
Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της συμπροέδρου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» να μην είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψε να την ενδιαφέρει η εξουσία, εκτιμά ο Κάι-Aλεξάντερ Σολτς από την DW.

To φθινόπωρο του 2016 το «Νew Yorker» παρουσίαζε την Φράουκε Πέτρι, την συμπρόεδρο του ευρωσκεπτικιστικού, ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε αντιπαραβολή με την Άγκελα Μέρκελ: και οι δύο κατάγονται από την Ανατολική Γερμανία, και οι δύο κατέχουν διδακτορικά διπλώματα θετικών επιστημών. Η ιστορία της δυνατής καγκελαρίου Μέρκελ πάντα γοήτευε την πολιτικό του AfD. Σήμερα η Πέτρι έκανε άλλη μια κίνηση που δείχνει ότι βαδίζει με πρότυπο την Μέρκελ. Όπως η Άγκελα Μέρκελ έκανε πίσω στη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για την καγκελαρία το 2002, δίνοντας το βήμα στον Έντμουντ Στόιμπερ, έτσι και η Φράουκε Πέτρι αποφάσισε να υποχωρήσει από την κούρσα της διεκδίκησης της υποψηφιότητας για την καγκελαρία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Την πρόθεσή της ανακοίνωσε σήμερα με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο facebook. Όπως όμως συνέβη και με τη Μέρκελ τότε, έτσι και τώρα με την Πέτρι, η υποχώρηση αυτή μπορεί να είναι κομμάτι μιας γενικότερης στρατηγικής. Ο σημερινός ηττημένος μπορεί να είναι ο νικητής του μέλλοντος. Ο Στόιμπερ έχασε το 2002 τις εκλογές. Η Μέρκελ όμως τις κέρδισε το 2005.

Κίνηση τακτικής

Η Φράουκε Πέτρι μπορεί τώρα να κάνει ένα βήμα πίσω αλλά μπορεί να επανέλθει ισχυροποιημένη στο μέλλον. Φυσικά η σημερινή της κίνηση είναι αποτέλεσμα ανάλυσης της απήχησης που έχει στην πλειοψηφία του κόμματός της. Αλλά εξακολουθεί να διαθέτει ευχέρεια κινήσεων. Αυτό που θέλει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση τώρα, είναι μια πολύ πιο επιζήμια ήττα στις εκλογές.

Το θέμα των εσωκομματικών διεργασιών για την επιλογή του/της υποψηφίου για την καγκελαρία από το AfD έχει κεντρίσει στο μεταξύ το ενδιαφέρον των ΜΜΕ εξαιτίας των παρασκηνιακών προστριβών. Η Πέτρι από την πλευρά της, ακόμη κι αν θεωρητικά μπορούσε να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» σε περίπτωση που το κόμμα εισερχόταν στην ομοσπονδιακή βουλή, προτιμά να κρατήσει απλώς τη θέση της συμπροέδρου του κόμματος. Για το θέμα μιας ενδεχόμενης αποχώρησής της από την συμπροεδρία του κόμματος δεν ανέφερε άλλωστε κάτι στο σημερινό της μήνυμα.

Η απόφαση της Πέτρι έρχεται λίγες μέρες μόνο πριν από το κρίσιμο συνέδριο του AfD στην Κολωνία, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την στρατηγική του κόμματος. Η ίδια μάλιστα δήλωσε πρόσφατα πάλι μέσω facebook ότι είναι σημαντικό να ληφθεί μια απόφαση για το μέλλον του κόμματος. Σήμερα τόνισε ότι προέχει το καλό του κόμματος και όχι τα προσωπικά συμφέροντα. Όσο για τα δικά της προσωπικά συμφέροντα, όπως θα ήταν μια τόσο σημαντική υποψηφιότητα, διατείνεται ότι τα βάζει στην άκρη. Η Πέτρι στο μήνυμά της τόνισε ότι μόνο εάν το AfD φανεί ενωμένο προς τα έξω, τότε και στο εσωτερικό του μπορούν να συνυπάρξουν αντίθετες απόψεις. Με τον τρόπο αυτό μοιάζει να πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτέρυγα του έτερου προέδρου του κόμματος Μπγερν Χέκε –εναντίον του οποίου έχει βέβαια κινηθεί σε εσωκομματικό επίπεδο.

Το αν η απόφαση της Πέτρι θα λύσει τα προβλήματα πολιτικής στρατηγικής που αντιμετωπίζει το ΑfD παραμένει ωστόσο αμφίβολο. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν καν να τεθεί ανοιχτά το θέμα της στρατηγικής του κόμματος. Αλλά αυτό θα είναι θέμα του συνεδρίου κι έτσι είναι πιθανό να ξεκινήσει άλλο ένα κεφάλαιο στο δράμα του συγκεκριμένου κόμματος. Σε κάθε περίπτωση η Φράουκε Πέτρι περιμένει μέσα στο καλοκαίρι το πέμπτο παιδί της. Πολλοί είπαν ότι δύσκολα η ίδια θα μπορούσε να συνδυάσει τη μητρότητα με τη διεκδίκηση της καγκελαρίας. Αυτό το προσωπικό θέμα πάντως δεν φαίνεται να ήταν εκείνο που καθόρισε την απόφασή της.

Deutsche Welle

Όλη η επικαιρότητα