Κόσμος Πολιτική

Γερμανία: Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη χώρα

Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στη χώρα, αφού διαδηλωτές, οργισμένοι με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έκαψαν σημαίες του Ισραήλ στο Βερολίνο.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της «ημέρας της οργής», την Παρασκευή. Αργότερα, η αστυνομία γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter ότι έθεσε υπό κράτηση 10 ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης, ενώ άσκησε διώξεις για 12 κατηγορίες, μεταξύ αυτών για την πυρπόληση σημαιών του Ισραήλ.

Ο Μάας επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, στην έκδοση της Δευτέρας: «Οποιαδήποτε μορφή αντισημιτισμού συνιστά επίθεση εναντίον όλων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αντισημιτισμός να έχει οποιαδήποτε θέση (στην κοινωνία) ξανά».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε στην εφημερίδα Bild ότι ενώ οι επικρίσεις εναντίον της απόφασης Τραμπ είναι κατανοητές, οι πολίτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα ή λόγο να καίνε την ισραηλινή σημαία, να υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον των εβραίων ή να θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

Τόνισε επιπλέον ότι όποιος προέβη σε αυτές τις ενέργειες «πήρε θέση όχι μονάχα εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον του γερμανικού Συντάγματος» και η Γερμανία δεν θα το ανεχθεί αυτό.

Ο Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι η Γερμανία επιτρέπει μονάχα τη διεξαγωγή ειρηνικών διαμαρτυριών και δεν θα αφήσει οποιαδήποτε διένεξη, όπου οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι να κάνουν χρήση βίας, να μεταφερθεί στο γερμανικό έδαφος από άλλες χώρες και να εκτυλιχθεί εκεί.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα