Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Γερμανική ενίσχυση το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου!

dsc.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι πίστευα. Οι ασθενείς παραπέμπονται στο φαρμακείο για να αγοράσουν σύριγγες, ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία. Δεν υπάρχει ούτε ένα κυπελλάκι για εξέταση ούρων ούτε καν χαρτί για τον εκτυπωτή.


Την ερχόμενη εβδομάδα θα τελειώσουν και οι ταινίες ακτινογραφικής απεικόνισης». Tο παραπάνω απόσπασμα αποτελεί μέρος της επιστολής που έστειλε ο κ. Μπόντο Σόι σε φίλους και γνωστούς του, προκειμένου να καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα και να βοηθήσει στις μεγάλες ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου.


Ο κ. Σόι είναι από τη Γερμανία και τα τελευταία 22 χρόνια ζει στην Ελλάδα, καθώς δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή της Ερμιονίδας. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πολλές οικογένειες Γερμανών, που, όπως λέει ο ίδιος στη «Κ», τους ενώνει η αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο.

Η αφορμή που τον οδήγησε να λάβει αυτή την πρωτοβουλία ήταν οι τακτικές επισκέψεις του ως ασθενούς στο Κέντρο Υγείας. Κάθε φορά που τελείωνε η εξέτασή του, ρωτούσε αν οφείλει κάτι, και η απάντηση ήταν αρνητική. Παράλληλα, όμως, παρατηρούσε τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν σε βασικά υγειονομικά υλικά, όπως γάζες, οινόπνευμα, βαμβάκι, καθώς και τη σταδιακή παρακμή των υποδομών.


«Μου φαινόταν πολύ περίεργο και αποφάσισα να πάω στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας. Τον ρώτησα με ποιον τρόπο θα μπορούσα να βοηθήσω και μου έδωσε μια λίστα με προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας. Πήρα αυτήν τη λίστα και άρχισα να μαζεύω τα χρήματα».

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και περίπου τριάντα οικογένειες συγκέντρωσαν και έστειλαν στο Κέντρο Υγείας ένα κοντέινερ με όλα τα απαραίτητα υλικά, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες λόγω τουριστικής περιόδου ανάγκες της περιοχής.

«Ο,τι δεν είναι δυνατόν να σταλεί από τη Γερμανία, μπορούμε να το παραγγείλουμε από την Αθήνα και να πληρωθεί κατά την παραλαβή με τα χρήματα των δωρεών». Επίσης, αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες στις εγκαταστάσεις δεν γίνονται παραδόσεις, διότι δεν υπάρχουν χρήματα να καλυφθούν οι παραγγελίες.


«Στα τέλη της άλλης εβδομάδας θα φτάσουν επιπλέον 700 κιλά με είδη πρώτης ανάγκης, για τον λόγο αυτό είναι καλοδεχούμενες κάθε είδους χρηματικές προσφορές. Τα ποσά δεν παίζουν ρόλο, καθώς είναι αναγκαίο και το μικρότερο δυνατό», λέει ο κ. Σόι.

Σχολιάζοντας τη δωρεά στην «Κ», η παθολόγος του Κέντρου Υγείας, Αμαλία Μαχαίρα, αναφέρει: «Αυτού του είδους οι χορηγίες είναι αποτέλεσμα προσωπικών επαφών. Οποτε χρειαζόμαστε κάτι, ψάχνουμε να βρούμε κάποιον να μας βοηθήσει γιατί τα αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση αργούν να εγκριθούν. Οι ανάγκες όμως πιέζουν, π.χ. έληξε η σύμβαση με το καθαριστήριο, αν δεν ανανεωθεί άμεσα δεν θα έχουμε σεντόνια για τους ασθενείς. Η παράδοση υλικών από το νοσοκομείο της Πάτρας καθυστερεί μέχρι και έξι μήνες, ενώ το ασθενοφόρο δεν έχει ούτε οδηγό ούτε καύσιμα. Αυτή την περίοδο αναζητούμε δωρητή για να αλλάξουμε την κεντρική πόρτα, που έχει χαλάσει εδώ και μήνες».

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, Μανώλης Μαχαίρας, λέει πως «λίγα κέντρα υγείας έχουν την τύχη να έχουν δωρητές όπως εμείς. Από τότε που σταμάτησε να υπάρχει το τέλος των 5 ευρώ, χάθηκε η μοναδική πηγή εσόδων που υπήρχε. Είμαι βέβαιος πως αν ρωτήσετε τους πολίτες εάν θέλουν περίθαλψη δωρεάν και να αγοράζουν οι ίδιοι απ’ έξω τα υλικά ή τα 5 ευρώ, θα επιλέξουν το δεύτερο». Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής, έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις προμήθειες από τότε που το Κέντρο Υγείας μεταφέρθηκε διοικητικά από το Ναύπλιο στην Πάτρα. «Η πίεση είναι μεγάλη, διότι εξυπηρετούμε περίπου 30.000 πολίτες τους θερινούς μήνες και έχουμε μόνο τρεις γιατρούς και αυτοί δεν έχουν υλικά να δουλέψουν. Οι εγκρίσεις από την Πάτρα καθυστερούν αρκετά, αυτές οι χορηγίες μάς έχουν βοηθήσει πολύ. Υπάρχουν αρκετοί τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που θέλουν να προσφέρουν».

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα