Καταναλωτές

Γεύσεις με…Βραβείο για το «Παραδοσιακό Πυργιώτικο Λουκάνικο» και το «Γιούλμπασι (τριών κρεάτων)»

malliopoulos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με δυο σημαντικά βραβεία ποιότητας, επέστρεψε από την 2η Επαγγελματική Έκθεση Κρέατος MEAT DAYS 2013, το κρεοπωλείο του Παναγιώτη Δημ. Μαλλιόπουλου. Το «Παραδοσιακό «Πυργιώτικο» λουκάνικο» και το «Γιούλμπασι (τριών κρεάτων)» ήταν τα δυο προϊόντα που έκαναν τους κριτές να… γλείφουν τα δάχτυλα τους και δικαίως ξεχώρισαν τις Πυργιώτικες γεύσεις. Και σίγουρα δεν είναι τυχαία αυτή η διάκριση, αφού το όνομα «Μαλλιόπουλος», τέσσερις γενιές τώρα, αποτελεί συνώνυμο της ποιότητας στον χώρο του κρέατος.

Η 2η Επαγγελματική Έκθεση Κρέατος «MEAT DAYS 2013» πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου, στην Αθήνα. Όλη η αγορά του κρέατος έδωσε το παρών στις τριήμερες εκδηλώσεις, μετατρέποντας το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo σε τόπο συνάντησης παραγωγών, επαγγελματιών και εμπόρων, σε χώρο συνεύρεσης επιστήμης και τεχνολογίας. Υπολογίζεται ότι 25.000 επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέφθηκαν την  έκθεση, ενώ ήδη υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την 3η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014.

Η αξιολόγηση…

Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ήταν η 2η οργανοληπτική αξιολόγηση Ελληνικών προϊόντων, με βάση το κρέας και Ελληνικών κρεατοσκευασμάτων. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η εταιρεία MEAT DAYS 2013 o.mind Creatives και το περιοδικό για την αγορά του κρέατος MEAT PLACE, έχοντας την υποστήριξη και την τεχνογνωσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάπτυξη της Ελληνικής παραγωγής, Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Β. Ελλάδος (ΣΠΑΚΒΕ). Την επιστημονική τεκμηρίωση ανέλαβε ο καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Αμβροσιάδης. Μέσα από μια αδιάβλητη και αντικειμενική διαδικασία, καθώς τα δείγματα προς αξιολόγηση ήταν ανώνυμα, 56 έμπειροι και εκπαιδευμένοι εμπειρογνώμονες-δοκιμαστές (τεχνολόγοι τροφίμων, καθηγητές, σεφ, κτηνίατροι, υπεύθυνοι παραγωγής και  ποιότητας στις Ελληνικές βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος) αξιολόγησαν, βάσει προκαθορισμένων επιστημονικών κριτηρίων τεκμηρίωσης Ευρωπαϊκών προτύπων, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των διαγωνιζόμενων προϊόντων κρέατος (εμφάνιση, χρώμα δομή, σύσταση, οσμή και γεύση). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος αυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων, ήταν και ο γνωστός γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης.

Δυο Χάλκινα Βραβεία Ποιότητας…

Οι βασικές κατηγορίες, στις οποίες έλαβε μέρος ο Παναγιώτης Δημ. Μαλλιόπουλος με τα προϊόντα του, ήταν «Λουκάνικα χωριάτικα» και «Παραδοσιακά προϊόντα». Ο αριθμός των 265 δειγμάτων στο σύνολο των κατηγοριών που αξιολογήθηκαν ήταν αυξημένος κατά πολύ, σε σύγκριση με την περσινή εκδήλωση, κάτι που αποδεικνύει το μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Τα αποτέλεσμα έφεραν τα προϊόντα του Παναγιώτη Δημ. Μαλλιόπουλου στην πρώτη τριάδα, αναγνωρίζοντας έτσι την ποιότητα και τη γεύση των Πυργιώτικων προϊόντων, σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο. Έτσι, η 2η Οργανοληπτική αξιολόγηση Ελληνικών προϊόντων με βάση το κρέας και Ελληνικών κρεατοσκευασμάτων, απένειμε Χάλκινο Βραβείο Ποιότητας MEAT DAYS 2013 στην εταιρία Παναγιώτης Δημ. Μαλλιόπουλος για τα προϊόντα «Λουκάνικο «Πυργιώτικο» Παραδοσιακό» και «Γιούλμπασι Τριών Κρεάτων».

«Να αποκτήσει η περιοχή την «γευστική» της ταυτότητα»

Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή διάκριση, για την επιχείρηση αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, αφού είναι ένας νέος επαγγελματίας που προσπαθεί, σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές να διατηρήσει την ποιότητα των προϊόντων σε υψηλό επίπεδο, κρατώντας όμως και τις τιμές, χαμηλά. «Αυτή η διάκριση αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας που κάνουμε ως οικογένεια και επιχείρηση, αφενός για την διατήρηση της καλής ποιότητας σε χαμηλή τιμή και αφετέρου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων σε Πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο. Για παράδειγμα, το Πυργιώτικο λουκάνικο, αν και εγώ το παρουσίασα με οικογενειακή συνταγή που έχω από τον παππού μου, έχει χαρακτηριστικά που μόνο εδώ μπορεί να βρει κανείς. Συνεπώς μπορεί να αποτελέσει και την γευστική πρόταση – ταυτότητα της περιοχής μας», λέει ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος. Πάντως, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι το…χρυσό βραβείο ποιότητας, το έχει ήδη πάρει από τους πελάτες του, που δεκαετίες τώρα εμπιστεύονται τα προϊόντα της οικογένειας του.

Επιμέλεια Ν.Σ

Όλη η επικαιρότητα