Αρθρογραφία

Για καλύτερη χρονιά…

mal.jpg
Ακούστε το άρθρο

Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά, είναι η μόνιμη  έκφραση των τελευταίων ημερών του χρόνου που φεύγει, εθιμικά και παραδοσιακά πλέον ,τα τελευταία χρόνια, αφού στο βάθος δεν φαίνεται κανένα φώς  ανάκαμψης και καμιά ελπίδα αλλαγής του τοπίου.

Η πολιτική εξουσία, γαντζωμένη στην νομή της εξουσίας, αδυνατεί και αποφεύγει να προσφέρει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, που στενάζει κάτω από την ανεργία, την υπερφορολόγηση, την παντελή έλλειψη ρευστότητας και την γενικότερη επικρατούσε ύφεση.

Αντίθετα παρακολουθούμε καθημερινά στα ΜΜΕ διάφορες «φούσκες» κυβερνητικές η δημοσιογραφικές, για ευρεία λαϊκή κατανάλωση και αποπροσανατολισμό από  την ζοφερή πραγματικότητα ,για εφησυχασμό και για εγκατάλειψη όλων των πραγμάτων σε κάποιον μεσσία που μπορεί να έρθει από το πουθενά για να μας σώσει τάχα από τους κακούς μάγους, που λένε πως προσπαθούν για να μας σώσουν.

Έτσι  κι εμείς παραδοθήκαμε στην απάθεια και  διάγουμε σε εγκατάλειψη, αφού άλλοι είναι οι σωτήρες ,οι οποίοι όπως διατείνονται θα μας σώσουν τελικά, αν και δεν αναφέρονται ποτέ σε μας ,αλλά γενικά και αόριστα, στην χώρα, στην πατρίδα, στην Ελλάδα.

Πως θα μπορούσαν άλλωστε να κυριολεκτούν και να αναφέρονται στους πολίτες, στον λαό όπως είναι η συνήθεια, αφού δεν μπορούν  να έχουν σχέση με τον λαό, αφού ζουν και βιώνουν παράλληλους δρόμους και δεν γνωρίζουν κατά βάση τι πάει να πει φτώχια και ανέχεια.

Είδαμε προχθές τους Ηλείους πολιτευόμενους στις εφημερίδες να μοστράρονται με τις φωτογραφίες τους, πολλοί μάλιστα απόντες για ένα χρόνο ,από τις περσινές  γιορτές, με ευχές και  λογύδρια επικοινωνίας και όχι ουσίας, μακριά από τα προβλήματα του κόσμου και  άσχετοι με την καθημερινότητα ,την οποία αποφεύγουν να πλησιάσουν και να ακουμπήσουν.

Τι ξέρουν για παράδειγμα για τα παραπήγματα του οικισμού λυομένων,»Ερμής», για τις παράγκες και τα τσαντίρια των τσιγγάνων, για τους  αλλοδαπούς, νόμιμους και παράνομους εργάτες γης  που ζουν σε πρωτόγονες συνθήκες σε όλη την Ηλεία, με μεροκάματα πείνας, ή ακόμη για τους νεόπτωχους της τελευταίας τριετίας, που δημιούργησε η λεγόμενη οικονομική κρίση ,που όμως ήταν επόμενο επακόλουθο της πολιτικής κρίσης που υπέβοσκε από το 2004 τουλάχιστον.

Τι καλή χρονιά λοιπόν και κουραφέξαλα, για κουβέντες στον αέρα και για ψεύτικες ευχές είμαστε στην κατάσταση που βιώνουμε, δεν αρκούν αυτά, αλλά χρειάζεται να ξυπνήσουμε και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο 2014,πραγματικά και στα σίγουρα όμως, όχι με σωτήρες, μάγους και  φαντάσματα, αλλά με πρωτοβουλίες καθαρές και ξάστερες, που να απηχούν την θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Θα είναι ίσως καλύτερη η καινούργια χρονιά του 2014,μόνο με αλλαγή πολιτικής, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τούτο μπορεί σοβαρά να επιτευχθεί με την λαϊκή απαίτηση για εκλογές, άμεσα του πρώτους μήνες του καινούργιου χρόνου.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα