Αρθρογραφία

Για τα χρυσόψαρα η γυάλα είναι ο ωκεανός τους

Ακούστε το άρθρο

Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει πως για να θεραπεύσεις κάποιον πρέπει πρώτα να τον ρωτήσεις εάν είναι διατεθειμένος να αλλάξει όλα όσα τον αρρωσταίνουν.

Η εμπειρία της κρίσης, η κατάρρευση του συστήματος όπως το γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά, οι κλυδωνισμοί που δέχτηκαν η δημοκρατία και οι θεσμοί δεν φαίνεται να αφορούν ιδιαιτέρως το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Η σκανδαλώδης τοποθέτηση της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Πρωθυπουργικό γραφείο δεν συνιστά απλά μία προσβολή στο ανώτατο αξίωμα που η ίδια υπηρετούσε. Εμπεδώνει στα μάτια των πολιτών την βαθιά και δομική θεσμική κρίση από την οποία η χώρα μας ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια. Οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και οι μεταπηδήσεις από τη μία κοινοβουλευτική ομάδα στην άλλη επιβεβαιώνουν την πεποίθηση του κόσμου ότι οι εκλεγμένοι του εκπρόσωποι απλά προσπαθούν να εξασφαλιστούν εις το διηνεκές με τη βουλευτική αποζημίωση χωρίς να τους ενδιαφέρει ο κομματικός φορέας τον οποίο θα υπηρετούν. Επίσης ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στην κοινωνία η αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κανένα υπερταμείο, καμιά μείωση αφορολόγητου και καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων δεν ήταν αρκετά για να τεθούν ζητήματα συνείδησης σε κάποιον τέως αντιμνημονιακό ή ντεμέκ αριστεροδεξιό λαϊκιστή ώστε να παραιτηθεί ή έστω να καταψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο. Η επίφαση αριστερίστικου «ακτιβισμού» στο άβατο των Εξαρχείων ή η παλινόρθωση των πιο παρωχημένων αντιλήψεων για την Παιδεία φαίνεται πως λειτουργεί ως ένα ευτελές μεν, επαρκές δε άλλοθι γι αυτούς.

Το καλοκαίρι βρίσκει σε ευφορία τη ΔΗΣΥ. Το πανηγυρικού χαρακτήρα προγραμματικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου κατάφερε -φαινομενικά τουλάχιστον- να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις των συνιστωσών της συμπαράταξης και να δρομολογήσει τις διαδικασίες της επόμενης μέρας του χώρου. Θα ακολουθήσουν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα αποφασιστεί η αυτοδιάλυση ή όχι του κόμματος, η εκλογή ηγεσίας από τη βάση και η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Παράταξης. Η ανοιχτή πρόσκληση της ΔΗΣΥ σε όλες τις όμορες πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις εάν γίνει αποδεκτή θα δώσει σαφώς άλλο αέρα στο εγχείρημα και την αίσθηση στην κοινωνία ότι η ιστορική δημοκρατική παράταξη που διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη θα αποκτήσει ξανά τις προϋποθέσεις της πολιτικής ενοποίησης και ηγεμονίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο από αυτό που συμβαίνει κάθε φορά σκέφτονται οι πολίτες, ενώ ο κυκεώνας των συνεδριών και των συνομιλιών δεν τους βοηθά να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Γι’ αυτό η εκλογή ηγεσίας από τη βάση θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός που δεν θα αφορά μόνο τα ιδρυματοποιημένα κομματικά στελέχη, αλλά τους πολλούς.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η νεκρανάσταση της Νέας Δημοκρατίας από ένα χρεοκοπημένο κόμμα  σε έναν επίδοξο διεκδικητή της εξουσίας, δεν έγινε όπως πιστεύουν κάποιοι με την εκλογή Μητσοτάκη, αλλά με την διαδικασία και την κινητοποίηση της βάσης της. Χρόνος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, διάλογος μεταξύ των υποψηφίων και προαγωγή γωνιώδους πολιτικού λόγου. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά μία απέραντη μετριότητα. Αυτή που ίσως κάποιοι θέλουνε. Αυτή που μάθαμε να ζούμε γιατί μας τρομάζει το παραπάνω. Άλλωστε για τα χρυσόψαρα η γυάλα είναι ο ωκεανός τους.

Όλη η επικαιρότητα