Αγροτικά Ηλεία

Για ζημιές στις καλλιέργειες στην Ηλεία: Αποζημιώσεις μέσα στους επόμενους μήνες

Ακούστε το άρθρο

Χρονικό ορίζοντα τους αμέσως επόμενους μήνες έθεσε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα των αγροτών της Ηλείας που άπτονται της καταβολής εκκρεμών αλλά και νέων αποζημιώσεων, ενώ θετική είναι η προσέγγιση από την πλευρά του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τις συναντήσεις που έγιναν χθες στην Αθήνα, αρχής γενομένης το πρωί από το γραφείο του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ. Τον κ. Κουρεμπέ επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτρης, ενώ στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος.

Αιτήματα και δεσμεύσεις

Από την πλευρά της Ομάδας Παραγωγών τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα και μάλιστα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νομό Ηλείας παρουσιάστηκε με μελανά χρώματα, αφού οι παραγωγοί ειδικά την τελευταία διετία πλήττονται διαρκώς από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησαν οι τελευταίες ζημιές που προκλήθηκαν στην βιομηχανική τομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα κηπευτικά και ζητήθηκε άμεση καταγραφή και καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς επίσης τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για ρυθμίσεις στους αγρότες που έχουν οφειλές στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μην χάσουν τις αποζημιώσεις τους. Στα αιτήματα και η καταβολή των αποζημιώσεων στους σταφιδοπαραγωγούς που επλήγησαν από τις βροχές τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο κ. Κουρεμπές άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τα όσα διατυπώθηκαν και από την πλευρά της Ομάδας Παραγωγών και από τους βουλευτές και δεσμεύθηκε ότι εντός του 2018 θα πληρωθούν στους παραγωγούς μέσω ΠΣΕΑ όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν τα έτη 2014, 2015 και 2016.

Επίσης έκανε γνωστό, και δεσμεύτηκε γι’ αυτό, ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα καταβληθεί το υπόλοιπο 20%  των αποζημιώσεων για τις καλλιέργειες του 2016 για τις οποίες έχει καταβληθεί σε παραγωγούς το 80% της αποζημίωσης.

Ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον καύσωνα και τις βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα και ότι οι καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει η στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάτι νωρίτερα λόγω ΟΣΔΕ.

 

Ζήτησε υπόμνημα

Αργά το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου του δήμου Ήλιδας επί αγροτικών θεμάτων, είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γιάννη Τσιρώνη.

Εκτός από το θέμα των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, το οποίο είχε εξαντληθεί νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις από την πλευρά του Υπουργού, τέθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα στον κ. Τσιρώνη.

Εκ των βασικών αιτημάτων του δήμου Ήλιδας, το οποίο τέθηκε στον κ. Τσιρώνη, είναι η παραχώρηση του Ινστιτούτου Κοροίβου στο ΤΕΙ Αμαλιάδας και τον δήμο προς αξιοποίηση. Αίτημα το οποίο ο κ. Τσιρώνης εκ πρώτης το βλέπει θετικά, ωστόσο θα έχει συνάντηση με το ΕΛΓΟ ‘Δήμητρα’ για να εξετάσει όλες τις παραμέτρους.

Επίσης, τέθηκε από τον κ. Βαλιανάτο και το θέμα των περιουσιακών στοιχείων των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να παραχωρηθούν και να αξιοποιηθούν από τους ενεργούς συνεταιρισμούς. Θέμα, το οποίο ο κ. Τσιρώνης θα ελέγξει με την εποπτική υπηρεσία του Υπουργείου, καθώς πρέπει να προηγηθεί εκκαθάριση πριν παραχωρηθεί οτιδήποτε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιρώνης ζήτησε να συνταχθεί ένα υπόμνημα από όλους τους φορείς της Ηλείας, το οποίο θα αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της ξήρανσης της Κορινθιακής σταφίδας και της αναμπέλωσης, για να αποσταλεί εν συνεχεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να προχωρήσουν οι περαιτέρω ενέργειες.

Ο κ. Βαλιανάτος με την επιστροφή στην Αμαλιάδα θα ενημερώσει το Συμβούλιο της Ομάδας και τους αγρότες για όλα όσα συζητήθηκαν για να αξιολογηθεί η κατάσταση. Ο ίδιος εμφανίζεται εν μέρει ικανοποιημένος, καθώς όπως είπε θα πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα οι δεσμεύσεις για να υπάρξει ικανοποίηση.

Όλη η επικαιρότητα