Ηλεία Πολιτική

Γιάννης Αργυρόπουλος: «Ταφόπλακα» για την τοπική αγορά η πρωτοφανής ζημιά στο λάδι

Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όραμα Δημιουργίας» και υποψήφιος δήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος επισκέφθηκε χθες (Τρίτη 13 Νοεμβρίου) το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου για να διαπιστώσει το μέγεθος της φετινής ζημιάς στην ελαιοπαραγωγή.

Σε δήλωση που έκανε αναφέρει τα εξής:

«Ανταποκρινόμενος στο αίτημα εκατοντάδων συμπολιτών μας επισκέφθηκα σήμερα το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου για να πληροφορηθώ έγκυρα και υπεύθυνα για την ποιότητα της φετινής ελαιοπαραγωγής. Από την ενημέρωση που μου έκαναν ο πρόεδρος Μιχάλης Πλαστουργός και τα μέλη του Δ.Σ Ανδρέας Κούτρας και Κώστας Δρακόπουλος, επιβεβαιώνεται ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την πλέον άσχημες, όσον αφορά την ποιότητα των ελαιολάδων.

Το πρωτοφανές σε μέγεθος πρόβλημα της αυξημένης οξύτητας που παρουσιάζεται σε ελαιόλαδα της περιοχής μας, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, στο δάκο, αλλά και στο γλοιοσπόριο  μια  ασθένεια όπου  εγκαθίσταται στο άνθος της ελιάς και σαπίζει τον καρπό.

Η ζημιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του Συνεταιρισμού είναι τεράστια και ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν εντέλει από την τοπική μας αγορά καθώς είναι γνωστό ότι η αγροτική παραγωγή και κυρίως η ελαιοκαλλιέργεια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Γι αυτό και απαιτείται να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη να σταλούν άμεσα γεωπόνοι για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 80%, και να εξετάσουν τρόπους αποζημίωσης των παραγωγών. Και η δεύτερη να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες ελιάς και σταφίδας από τον «Ξενοφώντα» και τις περσινές πλημύρες ώστε να «ανασάνουν» οικονομικά οι αγρότες του δήμου μας.

Από τη δική μου πλευρά ήδη ανέλαβα πρωτοβουλία ενημέρωσης των βουλευτών, των εκπροσώπων της Περιφέρειας (πληροφορήθηκα ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου την Πέμπτη), ενώ καλώ το δήμαρχο να το συμπεριλάβει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου. Σε διαφορετική περίπτωση θα το θέσω εγώ εκτός ημερήσιας διάταξης.

Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων με λήψη μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα συμβάλλουν στη «θωράκιση» της ελαιοκαλλιέργειας η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον πρωτογενή τομέα στο δήμο μας και γενικότερα στην Ηλεία».

Όλη η επικαιρότητα