Μουσική Συνεντεύξεις

Γιάννης Κορίζης: «Έννοια μας να προκύψουν τραγούδια που θα μπορούν να τραγουδηθούν και να συγκινήσουν …»

Ακούστε το άρθρο

Το να κυκλοφορείς έναν ολοκληρωμένο δίσκο πριν ακόμα γίνεις 19 ετών δεν είναι κι ότι πιο συνηθισμένο… ο Πύργιος Γιάννης Κορίζης το έκανε πραγματικότητα αφού εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Καράβια χάρτινα»*!

Με αστείρευτο κέφι και όρεξη για δημιουργία, έχοντας στο πλάι του τον πατέρα του Δημήτρη Κορίζη «συνωμοτούν» μουσικά και το αποτέλεσμα εκπλήσσει ευχάριστα…

Ο Γιάννης Κορίζης, είναι ένας τραγουδοποιός με όραμα, ερμηνεύει με δύναμη, συναίσθημα αλλά και πάθος τα τραγούδια του cd, ενώ συμμετέχει δημιουργικά υπογράφοντας τη μουσική σε τέσσερα από αυτά! Είναι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και ήδη μετρά αρκετές συμμετοχές σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις…

Ο Δημήτρης Κορίζης -πατέρας του Γιάννη- που υπογράφει τα λόγια και τη μουσική στο έργο είναι Φυσικός, εκπαιδευτικός που μένει και εργάζεται στον Πύργο! Διαθέτει πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή, την οποία δημοσιοποιεί με φειδώ, «Όταν πρέπει και υπάρχει λόγος να ακουστεί», όπως δηλώνει ο ίδιος…
Στο συγκεκριμένο δίσκο συμμετέχει και ο γνωστός τραγουδιστής Μίλτος Πασχαλίδης που έδειξε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του νεαρού Ηλείου μουσικού δημιουργού ο οποίος σήμερα απαντά στις ερωτήσεις μας γύρω από το ντεμπούτο του στα μουσικά δρώμενα της χώρας κι άλλα ακόμα…

 

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

 

Η πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά αποτελεί γεγονός εδώ και λίγες μέρες…  πως νιώθεις γι` αυτό;

Νιώθω ανακούφιση και μεγάλη χαρά, γιατί έπειτα από ένα χρόνο επίπονης προσπάθειας, φτάσαμε στη δημοσιοποίηση αυτού του έργου! Τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Συνεργάστηκα  με σημαντικούς μουσικούς, πραγματικούς καλλιτέχνες σε επαγγελματικό επίπεδο, όσον αφορά και το στούντιο ηχογράφησης και την εταιρεία που με υποστηρίζει! Με μεγάλη σεμνότητα προσπαθώ να διαχειριστώ το βάρος αυτής της ευθύνης!

Πως θα περιέγραφες την πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά;

Στηριχτήκαμε στο λόγο! Οι μελωδίες και οι διαφορετικές μουσικές φόρμες που υπάρχουν στο cd, στηρίζονται από τη μία μεριά στη συλλογική μνήμη και τη μουσική παράδοση, και από την άλλη στα σύγχρονα ακούσματα, που προσπαθώ να φιλτράρω μέσα από τη δική μου μουσική ματιά!

Ο τίτλος «Καράβια Χάρτινα» πως προέκυψε;

Ήταν η πρώτη μας επιλογή από τη στιγμή που γράψαμε το ομώνυμο τραγούδι. Καράβια τα όνειρα, πουλιά ταξιδεμένα, το φευγιό από την απαισιοδοξία της ζωής και την δυσκολία της καθημερινότητας! Όλο αυτό εκφράζεται μέσα από το εικαστικό μέρος στο εξώφυλλο του cd.

Ο λόγος/στίχος των τραγουδιών του δίσκου είναι άλλοτε τρυφερός, άλλοτε ερωτικός, υπερβατικός και υπαινικτικά κοινωνικός-πολιτικός… διαλέγεις να διαβείς ένα δύσβατο –καλλιτεχνικά- μονοπάτι…

Τα λόγια είναι η βάση πάνω στην οποία «χτίσαμε» αυτή τη συλλογή! Νοσταλγικά, ερωτικά, υπερβατικά, κοινωνικά και πολιτικά, με πρώτη, δεύτερη και τρίτη ανάγνωση για κάποιον που θα ήθελε να εμβαθύνει! Έννοια μας όμως, να προκύψουν τραγούδια που να μπορούν να τραγουδηθούν από τον κόσμο και να συγκινήσουν.

Στα αξιοσημείωτα σίγουρα είναι η συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη (σ.σ. τραγουδά το «Πού Είμαι Εγώ»)… μίλησε μας για τη συνεργασία σας…

Όσον αφορά τη συνεργασία μας με τον Μίλτο, ήταν ιδιαίτερα ευγενική και συγκινητική η προσφορά της συμμετοχής του! Από τη πρώτη στιγμή που άκουσε τη δουλειά μας, θέλησε αμέσως να συμμετάσχει, ερμηνεύοντας ένα ξεχωριστό τραγούδι! Η συνύπαρξη μαζί του ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία!

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ζητούσα να μου πεις δυο κουβέντες για την καλλιτεχνική σχέση σου με τον πατέρα σου…

Ο τρόπος που δημιουργούμε με τον πατέρα μου έχει κάτι το “μαγικό”! Παίζουμε, γράφουμε ταυτόχρονα λόγια και μουσική. Επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον! Συμπλέουμε και διαφωνούμε, τραγουδάμε μαζί… κάπως έτσι όμως προκύπτουν τα ιδιαίτερα αυτά τραγούδια που ακούτε!

Γράφεις μουσική και στίχο, παίζεις κιθάρα, τραγουδάς… θαρρείς ότι κάτι από αυτά σε «γεμίζει» περισσότερο;

Ταξιδεύω όταν παίζω κιθάρα και τραγουδάω! Μου αρέσει να φτιάχνω δικά μου πράγματα, συνομιλώ με τον εαυτό μου! Αποτελούν όλα μία ενιαία διαδικασία! Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω!

Εδώ και λίγους μήνες έφυγες από τον Πύργο, όντας φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά… πόσο σε έχει επηρεάσει αυτή η αλλαγή;

Καινούρια πόλη, μεγάλη πόλη! Πανεπιστήμιο, διαφορετικό περιβάλλον! Προσαρμόζομαι σιγά-σιγά και αποκομίζω νέες εμπειρίες, οι οποίες αποτελούν ερεθίσματα για δημιουργία!

Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

Θέλω να τα πηγαίνω καλά με το Πανεπιστήμιο, με την επιστήμη μου γενικότερα! Όσον αφορά την καλλιτεχνική μου ενασχόληση, θέλω να μαζεύω εμπειρίες, να γνωρίζω ανθρώπους του χώρου και να δημιουργώ καινούρια πράγματα!

 

*Το «Καράβια χάρτινα» διατίθεται σε cd στο δισκοπωλείο «Κυριάκος» (Πατρών 24, 26210 29672) και στο «Public» (Μανωλοπούλου 4), στον Πύργο. Επίσης κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Κατεβάστε το «Καράβια Χάρτινα» από iTunes

• Κατεβάστε το «Καράβια Χάρτινα» από Google store

• Ακούστε το «Καράβια Χάρτινα» στο Spotify

• Κατεβάστε το «Καράβια Χάρτινα» από Amazon

• Ακούστε το «Καράβια Χάρτινα» στο Napster

 

Όλη η επικαιρότητα