Αθλητισμός Σαν Σήμερα

Γιάννης Κυράστας: Έφυγε σαν σήμερα και δεν ήταν ψέμα (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ήταν Πρωταπριλιά του 2004 και σαν ψέμα ακούστηκε η είδηση ότι ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή. Κι όμως η είδηση ήταν πέρα για πέρα αληθινή.

Από τις αρχές Μαρτίου του 2004, ο πρώην προπονητής του Πανηλειακού (Α’ Εθνική 1996, 1997-1999) και άσσος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αντιμετώπιζε ένα σοβαρότατο πρόβλημα με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε δύο κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις.

Στιγμιότυπα από τα ρεπορτάζ της εποχής για τον χαμό του Γιάννη Κυράστα.

Αφιέρωμα του Sport24.gr :

Στην «Αθλητική Ηχώ» υπάρχει το ιστορικό του ταξιδιού του Κυράστα:

«Η μάχη του Γιάννη Κυράστα για τη ζωή του ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, που εισήλθε στην Ευρωκλινική, με επεισόδιο προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας, για το οποίο έλαβε αντιβιοτική αγωγή. Λίγες μέρες μετά, στις 5 Μαρτίου, επανήλθε στην Ευρωκλινική  με σημεία νεκρωτικής γάγγραινα του οσχέου (νόσος του Fournier), οπότε χειρουργήθηκε επειγόντως και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Στις 15 Μαρτίου, η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε βελτίωση, λόγω μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής που έλαβε.


Οι γιατροί σταμάτησαν να τον έχουν σε καταστολή, ενώ άρχισε να αναπνέει μόνος του. Μάλιστα, το ιατρικό ανακοινωθέν της 22ης Μαρτίου, μιλούσε για ”περαιτέρω βελτίωση της υγείας του”, ενώ όπως τονιζόταν, ”οι δείκτες της λοιμώξεως υποχωρούν”. Κι ενώ όλοι πίστεψαν ότι ο Γιάννης Κυράστας θα κέρδιζε τη μάχη για τη ζωή του, τα δυσάρεστα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, οπότε η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ξαφνικά και υποβλήθηκε σε αφαίρεση χολής. Οι μεταγγίσεις αίματος ακολούθησαν η μία την άλλη, αλλά δυστυχώς ο οργανισμός του είχε πάψει να αντιδρά θετικά σε οτιδήποτε πια… ο 53χρονος Έλληνας τεχνικός κατέληξε χθες το απόγευμα και ο χαμός του βύθισε στο πένθος όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα”.»

Πρόσωπα βουρκωμένα, βουβά, σφιγμένα. Η κακή είδηση. Το θλιβερό μαντάτο βρήκε τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στην προπόνηση της ομάδας στην Παιανία. Λίγη ώρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ο μάνατζερ του “τριφυλλιού”, Γρηγόρης Παπαβασιλείου ενημέρωσε τους παίκτες για το θάνατο του Γιάννη Κυράστα. Όλοι “πάγωσαν”. Κι αμέσως σιωπή, μέχρι να έρθει το ξέσπασμα από τους παίκτες που δούλεψαν με τον Κυράστα στη διπλή του θητεία στους “πράσινους”. Δύσκολες στιγμές, αφού πέρα από τον επαγγελματισμό υπάρχει και το συναίσθημα. Ήταν απόλυτα ανθρώπινες στιγμές για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που δεν άντεξαν στο άκουσμα της είδησης. Οι τρεις αρχηγοί της ομάδας ήταν συγκλονισμένοι. Ο Άγγελος Μπασινάς έλεγε και ξανάλεγε ότι δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει. Μέσα στον πόνο του, όμως βρήκε τη δύναμη να εκφράσει την επιθυμία να πάνε όλα καλά φέτος για τον Παναθηναϊκό και ό,τι πετύχουν, να το αφιερώσουν στη μνήμη του αδικοχαμένοι πρώην προπονητή τους».

Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1972 ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού σε μία αναμέτρηση εναντίον της Καβάλας.

Ο Κυράστας, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής των «ερυθρολεύκων», εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία που του δόθηκε και γρήγορα καθιερώθηκε στην ομάδα του Πειραιά, αγωνιζόμενος στη θέση του δεξιού μπακ. Ως παίκτης του Ολυμπιακού κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, έχοντας 223 συμμετοχές, 16 εκ των οποίων σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Ο Γιάννης Κυράστας στον Παναθηναϊκό

Το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θέλει να επιτύχει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του αιωνίου αντιπάλου και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσει την ομάδα του. Την αρχή την είχε κάνει ένα χρόνο πριν, με την απόκτηση του Γιώργου Δεληκάρη. Τώρα ήταν η σειρά του Μάικ Γαλάκου και του Γιάννη Κυράστα να αλλάξουν στρατόπεδο και να ντυθούν στα πράσινα.

Έτσι, ξεκινάει άλλο ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική του ιστορία, αφού ως παίκτης του Παναθηναϊκού πανηγύρισε το Κύπελλο το οποίο κατέκτησε την πρώτη του χρονιά στην Παιανία, όπως και τα 2 νταμπλ, του 1984 και του 1986. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι 145 φορές, εκ των οποίων οι 14 ήταν σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Γιάννης Κυράστας επέλεξε τον δρόμο της προπονητικής. Πρώτη ομάδα που ανέλαβε, ήταν ο Εθνικός Ελληνορώσσων, τη σεζόν 1987-1988. Ακολούθησαν το Μεσολόγγι, η Προοδευτική, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Παναργειακός και ο Πανηλειακός, πριν του δώσει ο Παναθηναϊκός τα «κλειδιά» της ομάδας το 1999. Κάποιοι τότε, είχαν μιλήσει μάλιστα για «λευκή πετσέτα» από πλευράς «τριφυλλιού», όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς.

Η ομαδάρα που έφτιαξε ο Κυράστας εκείνη τη σεζόν, άξιζε το πρωτάθλημα, αλλά δεν το πήρε για πολλούς και διάφορους λόγος. Γι’ αυτό και τη χρονιά του θανάτου του, το 2004, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε το νταμπλ, τη Λεωφόρο δόνησε το σύνθημα «Αυτή η κούπα να φτάσει στ’ άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα»! Ο 52χρονος τεχνικός είχε περάσει κι από τον πάγκο του Ηρακλή, πριν επιστρέψει για μια τελευταία φορά στον Παναθηναϊκό…

Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε μόλις σε ηλικία 52 ετών αφήνοντας πίσω τις γυναίκες της ζωής του, τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα.

Έντεκα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ένας «μαχητής» των ελληνικών γηπέδων. Ενας άνθρωπος, τον οποίο όσοι έζησαν μόνο καλά λόγια είχαν να πουν. Ένας αθλητής, με «A κεφαλαίο», ένας προπονητής τεράστιος, μια προσωπικότητα που έδωσε μια διαφορετική «πινελιά» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όλη η επικαιρότητα