Εκπαίδευση Ηλεία

Γιάννης Μάρκου: «Θέλουμε να απογειώσουμε το Τμήμα ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’»

Ακούστε το άρθρο

Το δικό τους μερίδιο στην αναβάθμιση του Τμήματος ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα διεκδικούν οι ίδιοι οι φοιτητές, αφού στην ουσία αυτοί είναι το ίδιο το τμήμα! Στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών αναδείχθηκε το νέο Συμβούλιο και νέος πρόεδρος είναι πλέον ο Γιάννης Μάρκου. Ο Γιάννης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές, έχουν διαμορφώσει ένα πλάνο αφενός για να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, αφετέρου για να δώσουν ώθηση στο τμήμα τους. Η διάθεσή τους και η πρόθεσή τους για αναβάθμιση είναι η ώθηση που απαιτείται, ωστόσο όπως λέει και ο νέος πρόεδρος που μιλά σήμερα στην ‘Π’, χωρίς την βοήθεια των φορέων και της ίδιας της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

-Στις πρόσφατες εκλογές οι φοιτητές τίμησαν την παράταξή σας σχεδόν καθολικά με την ψήφο τους, αν και η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη, αυτό σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη την ευθύνη απέναντί τους;

Η συμμετοχή σε σχέση με τους εγγεγραμμένους φοιτητές του Τμήματός μας ήταν μικρή. Σε σχέση όμως με τους πραγματικά ενεργούς φοιτητές ήταν αρκετά μεγάλη αν βέβαια σκεφτούμε πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό φοιτητών κατοικεί σε μακρινές περιοχές με αποτέλεσμα η προσέλευση τους στο Τμήμα για μια μέρα όπου δεν πραγματοποιούνται μαθήματα να είναι οικονομικά ασύμφορη. Η ευθύνη που αισθανόμαστε απέναντι στου φοιτητές ήταν και θα είναι αρκετά μεγάλη αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει.

-Ποια τα βασικά προβλήματα του ΤΕΙ και ποιες οι προτεραιότητες του Συλλόγου σας;

Σαν πρώτο μέλημα του συλλόγου είναι η επίλυση προβλημάτων όσον αναφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και στη συνέχεια η ανάδειξη και αναβάθμιση του Τμήματός μας καθώς και η άνθιση της επιστήμης της Γεωπονίας στο Γεωπονικό αυτό τριτοβάθμιο Ίδρυμα.

-Τους τελευταίους μήνες το ΤΕΙ της Αμαλιάδας έχει βρεθεί στο προσκήνιο αναφορικά με το σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις με τα πανεπιστήμια και ακολούθησε και η πρόταση των καθηγητών για μεταφορά του στην Πάτρα, σας ανησυχούν όλα αυτά; Ποια είναι η θέση των φοιτητών;

Με όλα αυτά που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματός μας έχει κλωνιστεί. Η πρόταση της συνέλευσης του Τμήματος αποτελούσε ισοψηφία μεταξύ των μελών της. Η θέση των φοιτητών δε μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή που υποστηρίζει ένα καλύτερο Τμήμα.

-Πώς σκέφτεστε να συνδέσετε το ΤΕΙ με την τοπική κοινωνία;

Η στήριξη του Δήμου, της Μητρόπολης και του εμπορικού συλλόγου καθώς και ορισμένων φυτωριούχων της περιοχής μας χαροποιούν  και μας βρίσκουν πρόθυμους να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας μέσα από  διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (εκδηλώσεις, αναδασώσεις κ.λ.π.) το Τμήμα και οι φοιτητές να αγκαλιάσουν την τοπική κοινωνία και αντίστροφα.

-Υπάρχει κάτι που θα ήθελαν οι φοιτητές από την πόλη, από τους κατοίκους; Η Αμαλιάδα θεωρείς ότι έχει αγκαλιάσει το ΤΕΙ;

Το Τμήμα και οι φοιτητές χρειάζονται την κοινωνία της Αμαλιάδας για να μπορέσουμε όλοι μαζί σε συνεργασία να βελτιώσουμε το Τμήμα και στη συνέχεια να το απογειώσουμε όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό. Τον τελευταίο καιρό έχει παρουσιαστεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Τμήμα μας από αρκετούς φορείς αλλά περισσότερο από τον Δήμο και ευελπιστούμε σε μια ακόμη καλύτερη συνεργασία.

-Και κάτι τελευταίο, επειδή έπονται και οι πανελλαδικές εξετάσεις γιατί κάποιος να επιλέξει το ΤΕΙ Αμαλιάδας;

Ο νομός  Ηλείας ως μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου νομίζω πως είναι από τις πιο κατάλληλες για την εδραίωση ενός Γεωπονικού Τμήματος που ανήκει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χρόνο με τον χρόνο το Τμήμα παρουσιάζει μια σταθερή πρόοδο και ευελπιστούμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη όσον αναφορά την τεχνογνωσία στην επιστήμη της Γεωπονίας. Το Τμήμα μας είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα θερμοκήπια αεροπονικής και υδροπονικής καλλιέργειας αλλά και ενεργειακά θερμοκήπια που προσφέρει στους φοιτητές πρακτική γνώση και εξάσκηση.

Όλη η επικαιρότητα