Αρχική Life Γιατί χάνεται η λίμπιντο στα ζευγάρια;

Γιατί χάνεται η λίμπιντο στα ζευγάρια;

Το ξυπνητήρι χτυπάει λίγο πριν από τις επτά, τρυπώντας τον γλυκό ύπνο. Ένα στιγμιαίο δίλημμα σου περνάει από το μυαλό: «Να σηκωθώ ή να το κλείσω;». Πατάς το snooze. Ένα τέταρτο αργότερα πετιέσαι έντρομος γιατί ξέρεις ότι αυτά τα 15 λεπτά θα τα πληρώσεις πολύ ακριβά. Αφού φας όλη την κίνηση της υφηλίου, φτάνεις επιτέλους στο γραφείο, όπου πριν προλάβεις να φτιάξεις καφέ αρχίζουν να βαράνε τα τηλέφωνα. Συναντήσεις, ραντεβού, παρουσιάσεις, deadlines. Ο ήλιος έχει δύσει κι εσύ πασχίζεις να ξεκολλήσεις –που δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις τελειώσει- για να πάρεις τον μακρύ δρόμο της επιστροφής με κίνηση, εκνευρισμό και τα σχετικά. «Τι θα φάμε;» αναρωτιέσαι. Θυμάσαι ξαφνικά ότι το ψυγείο είναι άδειο, τρέχεις στο σουπερμάρκετ που συναντάς στον δρόμο σου, παίρνεις τα απαραίτητα, στήνεσαι στο ταμείο που έχει ουρά, έχεις ξεχάσει τη σακούλα πολλαπλών χρήσεων, τη χρεώνεσαι, ξαναμπαίνεις στο αυτοκίνητο και πας σπίτι. Μαγειρεύεις κάτι γρήγορο αλλά υγιεινό γιατί πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε, τρως, πλένεις τα πιάτα, μαζεύεις τη μπουγάδα που έχει γίνει κόκκαλο από χτες, τακτοποιείς τα ρούχα σου για την άλλη μέρα, συμμαζεύεις λιγάκι και λες, «ωραία, ας χαλαρώσουμε λίγο τώρα». Κάθεσαι στον καναπέ αναπαυτικά, ανάβεις τηλεόραση και μέχρι να βρεις κάτι που να βλέπεται σε παίρνει ο ύπνος. Και όλα αυτά χωρίς στο κάδρο να έχουν μπει παιδιά, σκυλιά ή άλλες υποχρεώσεις.

Αυτή είναι μια τυπική μέρα ενός μέσου ζευγαριού. Και μετά λέμε ότι η κοινωνία μας πάσχει από χαμηλή λίμπιντο. Το ερώτημα είναι και πώς να μην πάσχει από χαμηλή λίμπιντο με το στρες (οικονομικό και εργασιακό), την πίεση και τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς να μας ξεζουμίζουν καθημερινά. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και η τεχνολογία και συγκεκριμένα ο εθισμός μας στις «έξυπνες» συσκευές, όπου ακόμα και τα ζευγάρια που καταφέρνουν να συγχρονιστούν ξαπλώνοντας μαζί στο κρεβάτι -και δεν έχουν προηγουμένως αποκοιμηθεί σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού-, γυρίζουν πλευρό και αφιερώνονται σε ένα τελευταίο scroll down στο news feed της ημέρας μήπως και τους ξεφύγει κανένα post. Αμ pos(t)!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στρεσογόνος ρουτίνα αποτελεί έναν από του κύριους «ενόχους» της μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης. Τα άτομα που στρεσάρονται συχνά και πολύ άλλωστε, πέρα από προβλήματα στο σεξ, εμφανίζουν και άλλα θέματα υγείας όπως π.χ. προβλήματα στο γαστρεντερικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν την εκτόνωση της έντασης μέσω της σωματικής άσκησης, της γιόγκα και του διαλογισμού, ενώ πιστεύουν ότι ασχολίες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως π.χ. η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ζωγραφική, η μουσική ή ακόμα και η επίλυση ενός sudoku, μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να οδηγήσουν σε μονοπάτια χαλάρωσης. Το μυστικό, υπογραμμίζουν, είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και που μας βοηθούν να ξεφεύγουμε από τα άγχη της καθημερινότητας.

 

 

 

Πηγή: jenny