Life

Γιατί δεν πρέπει να πλένονται ποτέ τα ρούχα μαζί με τα εσώρουχα

Ακούστε το άρθρο
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο δεν καθαρίζουν πραγματικά, αφού τα μικρόβια που κρύβονται σε ρούχα, εσώρουχα και παιχνίδια, δεν εξουδετερώνονται. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν τα ρούχα πλένονται μαζί με τα εσώρουχα, αφού τα βακτήρια όχι μόνο δεν σκοτώνονται, αλλά μεταφέρονται στα υπόλοιπα ρούχα.

Πολυδιαφημισμένα απορρυπαντικά, που υποστηρίζουν ότι καθαρίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, στην πραγματικότητα δεν σκοτώνουν τα μικρόβια, αφού μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ήλιος έχουν αυτήν την ικανότητα.

Στοιχεία πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι το μικροβιακό φορτίο ρούχων και παιχνιδιών, που πλύθηκαν στου 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόνο 14% μικρότερο από αυτό που είχαν ως άπλυτα. Οι μικροβιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι μετά από πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου, 1 στα 4 ρούχα και παιχνίδια, είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 100 παιδικά ρούχα, είδη και παιχνίδια.

Τα μισά πλύθηκαν στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα υπόλοιπα έμειναν άπλυτα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα βακτήρια που προέρχονταν από κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά. Υψηλότερο βακτηριακό φορτίο είχαν τα εσώρουχά τους, ενώ πολλά βακτήρια είχαν μείνει μετά το πλύσιμο και στα Τ-shirt των παιδιών. Τα λιγότερα είχαν μείνει σε μαξιλαροθήκες και παντελόνια.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε καθαρό εσώρουχο, που έχει πλυθεί με κρύο νερό μπορεί να περιέχει μέχρι 10.000 μικρόβια, που σχετίζονται με τα κόπρανα. Επίσης, δύο κουταλιές της σούπας από το νερό του πλυντηρίου ρούχων κατά την έναρξη της πλύσης περιέχουν έως και 1 εκατομμύριο μικρόβια.

Οι σωστές θερμοκρασίες στο πλύσιμο
Βακτήρια και μικρόβια, έχουν διαφορετικό βαθμό αντοχής. Έτσι, τα μικρόβια που μπορεί να προσβάλλουν το έντερο, μπορεί να τα σκοτώσει μόνο το πολύ ζεστό νερό, από 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35 έως 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να είμαστε σίγουροι, η σωστή θερμοκρασία για το πλύσιμο των ρούχων είναι τουλάχιστον, στους 60 βαθμούς Κελσίου. Όσοι δεν μπορούν, πρέπει να τα στεγνώνουν στον ήλιο, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.
Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών. Ακόμα και οι κουρτίνες πρέπει να είναι από υφάσματα, που μπορούν να πλυθούν σε καυτό νερό.

Τα εσώρουχα, έχουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο, γι΄αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα. Τέλος συστήνουν επιμελημένο σιδέρωμα σε όλα τα ρούχα.

Πηγή: ValueForLife

Όλη η επικαιρότητα