Επιστήμη

Γιατί οι επιστήμονες θεωρούν νάρκισσους όσους δημοσιεύουν συστηματικά φωτογραφίες από το γυμναστήριο

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι άνθρωποι που ποστάρουν στο Facebook φωτογραφίες με την καθημερινή τους άσκηση και καυχιούνται για την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική που κάνουν, είναι νάρκισσοι.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Brunel στην Αγγλία, συγκέντρωσαν στοιχεία από 555 χρήστες του Facebook που συμπλήρωσαν διαδικτυακά τεστ. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές εξέτασαν τα προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά και τα κίνητρα που έχουν οι χρήστες για να δημοσιεύσουν κάτι στα social media.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νάρκισσοι δημοσιεύουν πιο συχνά τα επιτεύγματά τους, γιατί έχουν ανάγκη από την προσοχή και την επιβεβαίωση του κόσμου. Μάλιστα, ανέφεραν ότι όταν οι νάρκισσοι δέχονται πολλά likes και σχόλια, συνεχίζουν να καυχιούνται με περισσότερα ποσταρίσματα γιατί ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους από την προσοχή και την ανταπόκριση του «κοινού» τους.

Παρατηρήθηκε ότι οι νάρκισσοι δημοσιεύουν περισσότερο στοιχεία για τις διατροφικές τους συνήθειες και την καθημερινή τους εκγύμναση, για να δείξουν τον κόπο και το χρόνο που αφιερώνουν για την εξωτερική τους εμφάνιση.

«Παρόλο που τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το καύχημα των ναρκίσσων επιβραβεύεται με τα likes και τα σχόλια, θα μπορούσαν να σημαίνουν απλώς την ευγενική υποστήριξη των φίλων τους που κατά βάθος κατακρίνουν τις εγωιστικές συμπεριφορές.» ανέφερε η καθηγήτρια ψυχολογίας Dr Tara Marshall.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν χαμηλή αυτοπεποίθηση δείχνουν περισσότερο τη σχέση τους στα social media, ενώ εκείνοι με υψηλή ευσυνειδησία, δημοσιεύουν πράγματα που σχετίζονται με τα παιδιά.

Έρευνα του Technogym, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης και καινοτόμου εταιρείας στον τομέα της άθλησης, της αποκατάστασης και της ευεξίας, έδειξε ότι άνθρωποι ηλικίας 14- 34 ετών επηρεάζονται αρνητικά από τις φωτογραφίες και πιστεύουν ότι δεν έχουν το σώμα που δεν έπρεπε. Το 62% των συμμετεχόντων υποστήριξαν ότι «οι φωτογραφίες που βγαίνουν στο γυμναστήριο δημιουργούν μια μη ρεαλιστική πίεση στους νέους», ενώ εκείνοι που ήδη ανησυχούν για την εμφάνισή τους «νιώθουν χειρότερα για την εικόνα του σώματός τους».

Μελέτη του Βρετανικού Κέντρου βοήθειας ανθρώπων με άγχος Anxiety UK διαπίστωσε ότι οι χρήστες των κοινωνικών μέσων συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και τον κρίνουν αρνητικά, με αποτέλεσμα να μην εκτιμούν σωστά τα δικά τους επιτεύγματα.

Με πληροφορίες από: sciencedailyobserver και independent

Όλη η επικαιρότητα