Life

«Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε;»

fili33.jpg
Ακούστε το άρθρο

Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε; Μέχρι τώρα, η επιστήμη σήκωνε τα χέρια… ψηλά, τώρα όμως κατάφερε να εξιχνιάσει το «μυστήριο»…

O εγκέφαλος ανδρών και των γυναικών δεν μπορεί να συνδυάσει δύο πράγματα μαζί: να διαχειριστεί δηλαδή, δύο αισθήσεις ταυτόχρονα, την όραση και την αφή, όπως επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, ανακάλυψαν πως η «οπτική εργασία» μειώνει την ικανότητα κατανόησης της αφής.

Η έρευνα των Βρετανών ερευνητών προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους κλείνουμε ενστικτωδώς τα μάτια μας φιλάμε τον αγαπημένο μας. Η απάντηση σχετίζεται με την αδυναμία του εγκεφάλου να «χρησιμοποιεί» ταυτοχρόνως την όραση και άλλες αισθήσεις.

Με βάση το πόρισμα της έρευνας των Βρετανών επιστημόνων, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την αίσθηση της αφής όταν ταυτοχρόνως αναλύει τα οπτικά ερεθίσματα και έτσι, τη στιγμή που αρχίζει το φιλί, τα μάτια αντανακλαστικά κλείνουν. Η αδυναμία αυτή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ερωτικές στιγμές μας, αλλά σε πολλές άλλες παραμέτρους της ζωής, από την ασφάλεια έως την κοινωνική ζωή, επισημαίνουν οι ερευνητές από το Κολέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η μελέτη των ειδικών έδειξε ότι, για κάποιο λόγο, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι δυσκολευόμαστε να παρακολουθούμε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, την ώρα που ψάχνουμε για μία οδό και κοιτάζουμε πινακίδες στο δρόμο, μπορεί εύκολα κάποιος να μας κλέψει αφού η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού.

Για την επικεφαλής ερευνήτρια, Πόλι Ντάλτον, λέκτορα νοητικής ψυχολογίας στο Royal Halloway, “όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σ΄ένα οπτικό ερέθισμα, μειώνεται η επίγνωση των άλλων αισθήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη οι σχεδιαστές αυτοκινήτων, αεροπλάνων και άλλων μηχανημάτων στα οποία η ασφάλεια έχει ζωτική σημασία”.

Πηγή: Protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα