Κινηματογράφος

Γιατί οι Βιβλικοί ήρωες είναι πάντα λευκοί;

giati-oi-biblikoi-irwes-einai-panta-leukoi.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ απολογείται γιατί στη νέα ταινία του με θέμα την έξοδο του Μωυσή, οι πρωταγωνιστές είναι λευκοί, αν και υποδύονται τους αρχαίους Αιγύπτιους

Το Χόλιγουντ έχει μεγάλη ιστορία στην κινηματογραφική μεταφορά ιστοριών της Βίβλου. Κοινό σημείο σχεδόν όλων ότι οι πρωταγωνιστές, από τον Μωυσή στις «10 εντολές» του 1956 (Τσάρλτον Ιστον) μέχρι τον πρόσφατο «Νώε» (Ράσελ Κρόου) είναι λευκοί.

Το θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί κι η νέα ταινία που ετοιμάζει ο Ρίντλεϊ Σκοτ, πάντα με θέμα από τη Βίβλο και τίτλο «Εξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες» στάθηκε η αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο.

Μπορεί τον τελευταίο αιώνα, να έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις ανθρώπων διαφορετικών χρωμάτων, όμως η συγκεκριμένη -ρατσιστική- πρακτική του Χόλιγουντ παραμένει σε ισχύ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει και το καστ των πρωταγωνιστών του Σκοτ, στους οποίους βρίσκουμε τον Κρίστιαν Μπέιλ (ο οποίος από Batman θα γίνει Μωυσής) και τους Τζόελ Εντγκερτον, Ααρον Πολ (προσφάτως βραβευμένο στα Εμμυ για το Breaking Bad), Σιγκούρνι Γουίβερ. Ολοι λευκοί -σκουρόχρωμοι ή μαύροι είναι μόνο ή μικροί ρόλοι ή κομπάρσοι.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ υπεραμύνθηκε των επιλογών του, σε συνέντευξη στο Yahoo! Αυστραλίας, τονίζοντας ότι το καστ του είναι διεθνές. «Από τη στιγμή που σκέφτηκα να κάνω αυτή την ταινία, ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ο Κρίστιαν Μπέιλ, γιατί ξέρω ότι έχει τη δύναμη και το ταλέντο να ερμηνεύσει το ρόλο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας ότι η αρχαία Αίγυπτος, συγκέντρωνε ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών, ανθρώπων από την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συγκεντρώσαμε ηθοποιούς διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών, Αμερικανούς, Ιρανούς, Ευρωπαίους, Αραβες…».

Οι κριτικές, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει, αντιθέτως έχει γίνει viral και συνεχίζουν να διαδίδονται φωτογραφίες που δείχνουν ότι σε όλους τους πρώτους ρόλους βρίσκονται ηθοποιοί λευκοί, αντιθέτως οι πιο σκουρόχρωμοι έχουν μικρούς ρόλους, δούλων ή δολοφόνων.

Το Χόλιγουντ μπορεί να έχει προοδεύσει σε πολλούς τομείς, όμως φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα ταμπού που παραμένουν ακατάρριπτα. Οι Βιβλικοί ήρωες προφανώς ανήκουν σε αυτά…

Πηγή: thetoc.gr


Όλη η επικαιρότητα