Υγεία

Γιατί πίνουν οι άντρες;

pioma.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως φαίνεται ότι το φύλο του ατόμου παίζει ρόλο στην κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και στο πώς αισθάνονται την επόμενη μέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
 
Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες τείνουν να πίνουν όταν αισθάνονται θυμωμένοι και οι γυναίκες παθαίνουν κατάθλιψη την επόμενη μέρα της κραιπάλης!
 
Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ ήταν δεν είναι ο σωστός τρόπος να «πνίξει κάποιος τον πόνο του», όπως δηλώνουν πολλοί.
 
Η Valerie Harder, επίκουρος καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Vermont και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτά οι διαφορές ανάμεσα στο δύο φύλα είναι σύμφωνες με διάφορες προηγούμενες εκθέσεις που δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο στρες και βιώνουν διάφορες μεταβολές στη διάθεσή τους μετά την κατανάλωση αλκοόλ σε διαφορετικό βαθμό».
 
Για να κατανοήσει κανείς τη διάθεση των ανθρώπων και τις συνήθειες τους ως προς την κατανάλωση οινοπνεύματος, η καθηγήτρια Harder και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα διαδραστικό πρόγραμμα κατά το οποίο μαγνητοφωνούσαν τον συμμετέχοντα, σαν αυτά που χρησιμοποιούν σε τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 
Οι 246 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 21 και 82, είχαν διαγνωστεί με πρόβλημα κατανάλωσης αλκοόλ από το γιατρό τους.
 
Αυτοί οι «αλκοολικοί», στη συνέχεια, πέρασαν από ένα πρόγραμμα θεραπείας και έδιναν το παρών κάθε μέρα για έξι μήνες προκειμένου να αναφέρουν το πώς ένιωθαν και τη γενικότερη διάθεσή τους, το πόσο στρεσαρισμένοι ένιωθαν, αλλά και τις συνήθειές τους ως προς το αλκοόλ στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τους άνδρες ήταν ο θυμός αυτός που τους έκανε να αναζητήσουν το αλκοόλ και να το καταναλώσουν. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας θυμωμένος άνδρας ήταν πιο πιθανό να πιει την επόμενη μέρα από κάποιον που ήταν ήρεμος.
 
Το πόσο ευτυχισμένος ή θλιμμένος ήταν κάποιος καταγράφηκε επίσης στα πρακτικά της έρευνας.
 
Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά τα δύο συναισθήματα δεν ήταν αφορμή για να πιει κάποιος, ανακάλυψαν ότι εμφανίζονται την επόμενη μέρα της κραιπάλης.
 
Η Harder και οι συνεργάτες της είκαζαν ότι οι άνθρωποι την επόμενη μέρα θα ήταν λιγότεροι θυμωμένοι και θλιμμένοι και περισσότερο χαρούμενοι. Όμως, η έρευνα έδειξε τα ακριβώς αντίθετα.
 
Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται χαρούμενοι τη μέρα μετά την κατανάλωση, με την απάντηση αυτή να είναι πιο συχνή στις δηλώσεις των γυναικών.

Όλη η επικαιρότητα