Έρευνα Υγεία

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κοιμάστε πολύ

Ακούστε το άρθρο

Οι ειδικοί, εδώ και αρκετό καιρό, μας έχουν προειδοποιήσει ότι η στέρηση του ύπνου ενδέχεται να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση όπως και θρόμβωση των αρτηριών. Αυτή την φορά, εμπειρογνώμονες στην Κίνα εντόπισαν ότι ο ύπνος που διαρκεί πολλές ώρες είναι εξίσου επιβλαβής για την υγεία.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Huazhong στην Κίνα, εξέτασαν το ωράριο ύπνου περισσότερων από 30.000 συμμετεχόντων, άνω των 60 ετών, με την έρευνα να διαρκεί για συνολικά έξι χρόνια. Παρατήρησαν ότι όλοι όσοι κοιμούνται παραπάνω από μιάμιση ώρα μέσα στην ημέρα, αντιμετώπιζαν 25% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους κοιμούνται λιγότερο. Οι πιθανότητες αυτές μειώνονται όμως, όταν κοιμάται κανείς για λιγότερο από μία ώρα μέσα στην μέρα.

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην μελέτη που κοιμόντουσαν για περισσότερες από εννέα ώρες το βράδυ, αντιμετώπιζαν 23% περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με εκείνους που έφταναν έως και τις οκτώ. Οι άνθρωποι από την άλλη, που κοιμόντουσαν πολύ και κατά την διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας, είδαν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου να αυξάνονται, φτάνοντας μάλιστα στο 85%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολλές ώρες ανάπαυσης διαταράσσουν την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας την συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Αναφέρουν επίσης ότι η πολύωρη ανάπαυση κατά την διάρκεια της μέρας, πιθανότατα να υποδηλώνει έναν καθιστικό τρόπο ζωής, έναν ακόμη γνωστό παράγοντα που ενδέχεται να προκαλέσει, μαζί με άλλους, εγκεφαλικό επεισόδιο. «Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε την σύνδεση εγκεφαλικού επεισοδίου και πολύωρου ύπνου» δηλώνει χαρακτηριστικά η συγγραφέας της μελέτης Xiaomin Zhang.

Αυξημένες ώρες, αυξημένος κίνδυνος

«Προηγούμενες έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι ο πολύωρος ύπνος οδήγησε σε δυσμενείς μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης όπως παρατηρήθηκε και η αύξηση της περιφέρειας της μέσης σε όσους κοιμούνται πολύ» προσθέτει. «Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την σημασία του ελέγχου των ωρών που κοιμόμαστε, μιας και ξεκουραζόμαστε περισσότερο όταν κοιμόμαστε λιγότερο» εξηγεί. «Οι πολλές ώρες ύπνου δεν ισοδυναμούν με ποιοτικό ύπνο, γεγονός που θα πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου και ιδιαίτερα οι γηραιότεροι ενήλικες» καταλήγει.

via

Όλη η επικαιρότητα